„Media pregătirii la universitățile particulare se află sub media universităților publice“

facultati particulare

Afirmația aparține rectorului Universității București, Mircea Dumitru. El precizează că apariția multor instituții de învățământ superior private a dus la erodarea calității studiilor în România.

„Sunt câteva insule de succes și reușită la unele universități particulare, dar în mare parte aș spune că media pregătirii la universitățile particulare se află sub media universităților publice. Ceea ce sigur nu este cazul în alte țări unde învățământul privat este un învățământ de excelență”, a declarat într-o emisiune la Digi24, rectorul Universității București, Mircea Dumitru.

Dumitru precizează că standardele universităților publice au scăzut din motiv că studenții slabi pregătiți au mers către universitățile private.

„Studenții care nu au putut să intre la universitățile publice unde standardele erau mai ridicate s-au dus către universitățile private, iar asta a avut consecință că și standardele la universitățile publice au scăzut. (…) Ei (n.r.-studenții) ar trebui să se delimiteze de acele școli care oferă foarte ușor diplome. Cred că fenomenul care a apărut imediat după 1990 cu foarte multe universități private în România a condus treptat la erodarea calității învățământului”, a adăugat Mircea Dumitru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

11 Comentarii

  1. Wow! Ce descoperire! Nu m-as fi asteptat ca acele scoli de doi lei sa fie de doi lei..

    • Dar cele publice sunt de fapt de patru-cinci lei. Nu sunt aproape cu nimic mai bune. Facultatile la stat sunt interesate numai de un singur lucru; sa scoata bani. Studentilor li se baga pe gat un modul care in practica nu functioneaza deloc, isi pierd vremea in cladiri pe jumatate in paragina si sunt hartuiti de profesori isterici care le fac zile fripte cu proiecte inutile de umplutura. Tu ce ai alege? Sa mergi la stat, unde pierzi vremea in cladiri care nici macar nu au sali suficiente pentru cursuri, sau la privat unde esti tratat omeneste? Cele de la privat actioneaza inteligent; cei care vor sa invete invata si iau nota mare, cei care nu vor sa invete primesc 5-ul. Mai exista si alta problema; decat sa treaca prin atata stres, multi decid sa se faca instalatori sau bucatari. Mai bine repara WC-uri decat sa stea sa suporte stresul din universitati din moment ce in Romania invatamant = stres. Deci nu judeca prea mult universitatile private. Ele sunt consecinta naturala a dezastrului din invatamantul de stat.

  2. La câte universități private se află pe statul de plată grijuliul domn profesor Mircea Dumitru?

  3. Cei care merg la facultatile particulare sunt mai putin interesati de „pregatire” – se duc acolo pentru o diploma si platesc pentru ea… Legea Educatiei ar trebui sa regleze nivelul minim acceptabil de pregatire, iar universitatile care nu il indeplinesc sa nu primeasca acreditare. Dar interesele financiare sunt mari. Ca si in alte domenii, ne furam singuri caciula.

  4. Lasa ca o diploma cumparata la privat este suficienta sa ajungi sa faci legi ca Nicolicea sau Iordache. Nu e nevoie sa di cu adevarat pregatit sa faci legi , e suficient sa ai tupeu si portofel/obraz gross

  5. Nu se cere macar un minim de logica sa fii rector al Universitatii Bucuresti? Care e logica din afirmatia asta? „Standardele universităților publice au scăzut din motiv că studenții slabi pregătiți au mers către universitățile private.” Pai daca cei slabi s-au dus la privat, nu inseamna ca mai putini dintre ei s-au dus la stat, deci proportia celor buni la stat a crescut?

    • Cred ca a vrut sa spuna ca universitatile la stat au tot mai putini studenti si prin urmare standardele de admitere au fost scazute pentru ca universitatile la stat sa poata atrage mai multi studenti de la particular. La stat conditiile sunt execrabile, profesorii sunt mitocani si studentii nu au cum sa invete nimic in conditiile alea. Asa ca multi studenti se duc la privat, unde nu e stres si conditiile sunt decente. Nu stiu cum era invatamantul superior inainte, dar din 2005 s-a cam ales praful de universitatile publice. De cand au aparut universitatile private, cele de la stat au inceput sa-si piarda clientela si au trebuit sa scada standardele de admitere pentru a putea concura cu universitatile private. De-aia studentii de la universitatile publice sunt slabi. Standardele de admitere au fost scazute. Rectorul are logica. Insa logica lui tine de BANI. El e interesat ca facultatea lui sa faca bani, nu sa produca studenti capabili.

    • Buna observatie! S-o torni in traforaj, nu alta! Stiu o facultate din zona de interes a vorbitorului, de unde au fost izgoniti doi academicieni de renume, ca sa se faca loc unui umil politician „universitar” care in tinerete vindea sanvisuri si pepeni, iar acum brasoave si … pampersi.

  6. Poate ca sunt un pic off-topic, dar doresc sa reamintesc importanta home school-ingul si a privatizarii invatamantului de baza. Daca avem unviersitati private, de ce nu avem si scoli si licee private? Sa presupunem ca eu sunt o persoana religioasa si nu doresc sa-mi expun copilul la violenta si vulgaritatea din scolile de la stat. De ce nu exista licee si scoli cu specific religios si etnic? De ce nu am optiunea sa aleg eu curicula de studiu pentru copilul meu? De ce trebuie statul sa decida pentru copilul meu la ce ora sa se trezeasca sa mearga la scoala? Invatamantul in Romania trebuie privatizat. Trebuie sa legalizam home school-ingul si sa-i lasam pe parinti sa decida educatia pentru copiii lor. Statul nu are ce cauta in educatie decat in cazurile cand parintii nu au resurse suficiente sa asigure o educatie pentru copiii lor. Numai atunci statul are dreptul sa se implice in educatie. In rest nu vad cu ce drept decide statul pentru copilul meu la ce ora sa mearga el la scoala si ce sa invete. Daca eu imi cresc copilul, de ce nu am si dreptul sa-l educ eu, asa cum consider eu mai bine? Romania are neaparat nevoie de home school-ing.

    • Sunt scoli private asa cum doresti, isi iau elevii de acasa cu masina si alte fineturi, dar costa minim 10 000 de euro pe an. te bagi?

    • Scolile private in Romania nu functioneaza pe sistemul de „home schooling” unde parintele decide orarul si metoda de studiu pentru copil. In SUA, UK si chiar Rusia daca elevul vrea sa invete la miezul noptii si profesorul privat si parintii sunt de acord, atunci lectia are loc la miezul noptii. Totul e decis de familie. Elevii nici nu trebuie sa mearga la ore in scolile publice; ei pot sa ajunga la intelegeri cu directorii si sa invete singuri in privat si sa se prezinte numai la examene si la teze. In Romania asa ceva nu exista. Si ar trebui sa existe. Daca in Rusia se poate, daca in SUA si Regatul Unit se poate, de ce sa nu se poata si in Romania?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.