Exporturile de arme ale României au scăzut masiv

Exporturile de arme ale României au scăzut de la 195 de milioane de euro în 2018 la 116 milioane de euro în 2020, arată datele publicate de European Network Against Arms Trade (ENAAT).

În 2019 exporturile de armament au fost de 144 milioane euro.

Principalul client pentru armamamentul produs în România este Statele Unite ale Americii, cu un total de 155 de milioane de euro în perioada 2018 – 2020, urmate de Israel, cu 80 de milioane de euro, Bulgaria, cu 57 de milioane de euro, Pakistan, cu 24 de milioane de euro și Tunisia cu 24 de milioane de euro. Alți clienți semnificativi sunt Afghanistan, Turcia, Arabia Saudită și Marea Britanie.

România a exportat cu precădere muniție, în valoare de 149 de milioane de euro, tehnică aeronautică de 77 milioane de euro, arme mici de 50 de milioane de euro, nave de 45 de milioane de euro și vehicule militare de 22 de milioane de euro.

În perioada 1998 – 2020, cei mai buni trei ani pentru exporturile românești de armament au fost 2018, 2017, cu 193 de milioane de euro și 2016 cu 181 de milioane de euro.

În total, Uniunea Europeană a exportat armament de 90 de miliarde de euro în perioada 2018 – 2020 din care 27 de miliarde de euro în 2018, 38 de miliarde de euro în 2019 și 25 de miliarde de euro în 2020.

Marii exportatori de arme ai UE sunt Franța (21 mld. euro), Germania (19 mld. euro), Spania (11 mld euro), Marea Britanie (9 mld. euro) și Italia cu 7,4 mld. euro.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

16 Comentarii

  1. Cam peste tot au scazut afacerile in acest domeniu de 2 ani de zile pentru ca nu au fost razboaie militare! Ia sa vedeti ca dupa jumatatea lui 2022 vor creste in forta si livrarile de armament si relocarea rachetilor strainezu.

  2. Christine Anderson (colega cu Terhes):
    „Interesul industriei farmaceutice in sanatatea publica e acelasi ca interesul industriei armamentului in pacea mondiala”.
    Armele alea pentru ce erau? Pentru a-si ucide adversarii.
    Ce rau imi pare!
    Baieti, lasati-i pe americani si Ue sa profite de aceasta industrie banoasa si binefacatoare!
    Daca aveti tehnologie pentru arme, produceti tractoare, sa nu mai importam de la olandezi sau nemti, biciclete, masini de spalat, etc. … chiar si tigai!
    Succes!

  3. E normal! Cand negustorul cumpara marfa ieftina de la cei carora le vinde ,,marfa proasta” comertul ,,obiectelor aducatoare de pace” …e bulversat!Sunt altii care se bucura in alte zari, de marfa americana, franceza si etc,produsa in Romania. Curmarea vietii nu costa mult!. Costa mult hranirea, ingrijirea saracilor, nu armele care ii fac sa ajunga in rai! Oh,ce veste minunata! Sa fim seriosi! R.C.,suntem a doua zi de Craciun,nu in ,, vinerea neagra” a comertului de arme!Aveti vreo prima,scriind despre aceasta ,,veste minunata” ori va lipseste inspiratia? Uneori ma minunez de antipozii care bantuie prin Cotidianul!,,Fericiti facatorii de pace ,caci aceia vor vedea pe Dumnezeu”!Scrieti despre pace!

  4. Coloniile NU au voie sa exporte decat unde li se comanda. Colonia NU are voie sa negocizie cu cine vrea ea.

  5. @parere… spune:
    26 decembrie 2021 la 21:32

    „Cam peste tot au scazut afacerile in acest domeniu de 2 ani de zile”.
    De asta este nevoie din nou de „amenintarea ruseasca” sa-si vand armele occidentul dar mai ales „partenerul strategic”
    Iar noi ca fraierii, murim de foame platind ptr ca altii sa traiasca bine.
    Americanii fiind pricipalii producatori de arme, nu sunt de loc interesati de pace atat timp cat teritoriul lor nu este afectat. Si atunci in timp cr cinic vorbesc de pace, fac tot ce trebuie ca sa creeze situatii de criza, de necesitate ptr inarmare permanenta. $$$$$

  6. Vînzări de arme de 20 ori mai mici decît vecinii din Bulgaria, țară cu jumătate locuitorii României?
    Undeva se ştie că românii înarmați sînt de temut pt conducătorii din umbră. De aceea, se pare, armele gărzilor patriotice (fiecare român peste 18 ani avea în depozite o armă) au fost scoase din țară.
    De aceea uzina din Reşița ce făcea, printre altele, tunul M85 (Variantă a obuzierului M81, având performanțe similare cu obuzierul 2A65 „Msta-B” de 152mm) şi tunul de 100mm pt tancul românesc (testele au arătat că era mai bun decît cel de pe T72) a fost închisă. Ei zic că uzina a fost pusă în conservare dar e minciună pt că valoarea ei nu era în echipamentele speciale ci în oamenii ce ştiau meserie, meserie ce nu o înveți nici din cărți nici din şcoli ci punînd mâna. Artileria a fost şi rămâne „the biggest killer” al războaielor. Pe lîngă că nu mai avem fabrică avem tunuri puține cf tratatelor trădătoare cu OTAN şi UE.

  7. Autorul cam amestecă milioanele cu miliardele de nu mai înțelegi nimic.

    • Bună ziua! Citiți atent și veți vedea că nu a greșit deloc!

  8. Oauuuu bre,.. Moare mafia. De acu ”diaspora” română procuroare, nu mai produce, căci sunt întrecuți de imigranții ma harnici,.fătucile au imbătrânit,.. Traficul de țigări și droguri ale celor cu ochii albaștrii de asemenea nu mai e ce a fost,.Acu de se importă mai mult fier vechi decât se exportă, clar iese mafia la minus,.Deci moare țara,.

  9. Armamentul usor de infanterie sau cum se mai spune „pentru lupta de gherila” se vinde undeva departe de lumea noastra, undeva prin sud-estul Asiei. Acolo este bursa armelor usoare si a munitiei aferente. Sunt multe tari, in Asia, Africa si America de sud unde in fiecare familie exista cel putin o arma de foc cu teava lunga, ca sa nu mai vorbesc de revolvere.
    Chestie de cultura . . .

  10. Nici razboaiele nu mai sunt ce au fost odata!Unde mai poti exporta munitie astazi,in afara de Yemen?In Afghanistan s-a inchis mustaria,in Irak se trage cu rachete..
    Let’s go Brandon,presul. SUA ,cauta noi debusee,e in pericol singurul sector economic al SUA care incuraja si exportul Romaniei

  11. „În clasamentul european Romînia se situează pe locul 14, […] Bulgaria are exporturi de 2 mld. euro (locul 8)”!
    Rromînica EȘUATĂ, cu 193 de milioane de euro, are cota de 0,71% din totalul de 27 de miliarde de euro al U.E.
    Bulgaria pitică are 7,4%! HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! …de toată żena…

  12. Bine ca a crescut importul de fier vechi!
    PSD-PNL aceeasi facere
    Fregate PSD= F18-th hand PNl

  13. @calin
    Imi plange inima cand ma plimb prin parcurile bucurtene si vad tunuri dezafectate cu piese lipsa sau sudate, pecarese kk ciorile.
    Dovada ca au tradat si scarbiciile din Armata, nu numai cele din Secu/Aloo, di aici se aude??RUSINEEEEEE!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.