Francofonia, celebrată de România printr-o largă paletă de evenimente

Emy Drăgoi

Prin cultură şi stil de viaţă, Franţa a dat tonul, a inspirat umanitatea şi a atras artişti, călători, oameni de gust rafinat. Franceza a devenit limba celor cultivaţi şi a diplomaţiei. Cultura şi limba franceză au devenit liantul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

Trio Emy Drăgoi concertează la Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Institutul Francez din Madrid, a organizat aseară un concert de jazz manouche în interpretarea unui trio condus de Emy Drăgoi, în sala de teatru a Institutului Francez, răsplătit cu aplauze îndelungate.

Acordeonistul Emy Drăgoi, care și-a dobândit pe timpul șederii sale în Franța titulatura de „rege al jazzului la acordeon”, a fost acompaniat de chitaristul francez Christophe Lartilleux și de tânăra violonistă Bianca Drăgoi. Repertoriul a inclus îndeosebi creații de Django Reinhardt, Richard Galliano, Duke Elington, dar și prelucrări din muzica lui Piazzola, G. Dinicu ori compoziții proprii ale lui Emy Drăgoi.

Emy Drăgoi a studiat pianul la Academia de Jazz „Bill Evans” din Paris, unde, după terminarea studiilor, a colaborat cu mai multe trupe, abordând stiluri diferite de jazz. Discografia sa cuprinde albumele Accordeon Stiple, înregistrat împreună cu pianistul Antoine Hervier, Baladă pentru Claudia (2004) și Etno-fonia (2008), lansat în 32 de țări și care prezintă influențe românești.

Christophe Lartilleux, recunoscut ca un chitarist de excepţie, este fondatorul grupului „Latcho Drom”, care explorează cu mare clasă muzica lui Django Reinhardt, unul dintre pionierii jazz-ului manouche în Europa. Primul său album, La Sorcière, înregistrează un succes deosebit, la fel ca şi concertele susţinute în Franţa şi Europa.

Bianca Drăgoi este posesoarea a numeroase premii muzicale naţionale şi internaţionale, iar în prezent pregătește primul său album, Jazz violin.

Institutul Cultural Român de la Madrid celebrează în fiecare an apartența României la Organizația Internațională a Francofoniei și legăturile culturale speciale cu Franța organizând prezentări literare, proiecții de film, conferințe ori concerte. Anul acesta însă, Francofonia capătă o amploare aparte întrucât, pe lângă concertul lui Emy Drăgoi, Institutul susține și difuzarea filmului Fixeur, realizat de Adrian Sitaru, în trei festivaluri de film francofon din Madrid, Buenos Aires și Ciudad de Mexico.

Spectacolul “Jim déplace les gravats” la “OFF Theater” din Viena

În 26 martie, la ora 19.00, la OFF Theater din Viena va fi prezentat spectacolul Jim déplace les gravats (Jim cară molozul) de Ioan Peter, în regia lui Florin Didilescu. Spectacolul va fi jucat în limba franceză, fiind prezentat de trupa de teatru licean francofon AMIFRAN (Asociaţia Română Pentru Apărarea Şi Cultivarea Francofoniei) din Arad. Reprezentația de la OFF Theater este organizată în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad şi cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena. Evenimentul marchează Ziua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită anual pe 20 martie.

Spectacolul propune o incursiune în cotidianul unei actualități care naşte dileme existenţiale. Un grup de locatari ai unui bloc constituie Asociația pentru Optimizarea și Modernizarea Pasajului în Altă Dimensiune, al cărei obiect de activitate este specula cu teama de moarte.

Din distribuţia spectacolului fac parte elevii Cristina Pavel, Andreea Lupei, Miruna Gabor, Mara Popa, Iasmina Bora, Andrei Maria, Robert Batki, Valentin Maria, Tudor Ardelean, Alex Dămăcuș şi Mihai Filimon. Traducerea în franceză și adaptarea sunt semnate de Liana Didilescu Marechal.

Înfiinţată în 1991, trupa de teatru licean francofon AMIFRAN din Arad reunește elevi de la Colegiul Național „Moise Nicoară“, tineri de la Liceul German „Adam Müller-Guttenbrunn“ și de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta“ și Liceul Pedagogic „Dimitrie Țichindeal“. Atelierul de teatru francofon, pe care asociația AMIFRAN îl propune liceenilor arădeni de peste 25 de ani, se desfășoară pe parcursul întregului an școlar, accesul fiind gratuit. Obiectivele principale ale atelierului sunt cultivarea, în rândul tinerilor, a gustului pentru limba franceză, dezvoltarea competențelor de comunicare orală și scrisă în limba franceză, stimularea interesului pentru practicarea teatrului, formarea gustului și deprinderilor de consumator de teatru. Spectacolele realizate au fost jucate în diverse festivaluri din rețeaua ArtDrala și mai ales în cadrul Întâlnirilor teatrului tânăr european de la Grenoble la care AMIFRAN participă constant din 2001. Din 1993 AMIFRAN organizează anual un festival de teatru în limba franceză pentru tineri, care are loc în ultima parte a lunii octombrie la Arad.

“Preocupările mele legate de teatrul licean francofon datează din anul 1990, atunci când, profesor de franceză la un liceu arădean, am reorientat activitatea unui atelier de teatru licean în limba română pe care îl conduceam spre un atelier de teatru francofon. Pasiunea mea pentru teatru și munca cu tinerii s-a materializat foarte curând în sursă de inspirație pentru mulți profesori de franceză din țară, astfel încât ateliere de teatru licean francofon funcționează actualmente în Constanța, Iași, Cluj, Dej, Huedin, Sighetu Marmației, Baia Mare, Slobozia, București, Târgu Jiu ș.a; trupe din toate aceste orașe se reunesc anual la Arad în cadrul unui festival de Teatru Licean Francofon“, mărturiseşte regizorul Florin Didilescu.

România aniversează Ziua Francofoniei la 20 martie, alături de ceilalți 84 de membri, asociați și observatori ai Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) de pe cinci continente, moment care marchează crearea francofoniei instituționale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

Vive le rock

În anul 2018, Institutul Cultural Român de la Lisabona va fi din nou unul dintre partenerii de prim rang ai Sărbătorii Francofoniei în Portugalia, care se va desfăşura în zilele de 23 şi 24 martie, în jurul Grădinii Amoreiras şi la Mãe d`Água, la Lisabona.

În acest cadru, ICR Lisabona va prezenta concertul trupei Fluturi pe Asfalt. Evenimentul va avea loc în rezervorul Mãe d`Água vineri, 23 martie, la ora 22.30. Fluturi pe Asfalt este o trupă rock din Cluj, formată din Andrei Mircea Ionescu (chitară bass), Alexandru Prigoană (tobe), Andrei Gheorghiu (chitară), Eugen Male (chitară, voce). Trupa s-a afirmat mulţumită succesului deosebit pe care l-a avut în rândul publicului tânăr cu albumul Munţi sub Mări (2016). Cei patru muzicieni au început să cânte împreună în 2009 şi şi-au câştigat chiar un statut de grup cult în mediile underground după lansarea primului lor album, Reconstituire, în 2012. De atunci, au cântat în concerte şi festivaluri alături de formaţii româneşti deja consacrate, precum  Luna Amară  sau  Alternativ Quartet, dar şi de nume importante de pe scena internaţională, Gifts From Enola, Mental Architects sau Tides From Nebula.

România va fi prezentă în cadrul Sărbătorii Francofoniei  şi cu un stand propriu, în cadrul Village Francophone  organizat în data  de 24 martie, între orele 14.00 şi 18.00, în Grădina Amoreiras. Standul, organizat de ICR Lisabona  şi Ambasada României în Republica Portugheză, va propune vizitatorilor   materiale   de   informare despre arta   noastră şi surprize gastronomice tradiţionale româneşti.

La Vida Loca

Matei Ioachimescu şi Alfredo Ovalles

Institutul Cultural Român de la Varşovia susţine prezentarea în Polonia a proiectului muzical de succes La Vida Loca, iniţiat de flautistul Matei Ioachimescu, acompaniat de pianistul Alfredo Ovalles. Cei doi muzicieni   propun o premieră în abordarea repertoriului pentru flaut şi pian, o redescoperire a lirismului şi virtuozităţii explozive a muzicii Americii Latine, într-un proiect cross-over, ce îmbină stiluri camerale clasice cu elemente de jazz sau pop-rock contemporane.

Proiectul La Vida Loca îşi doreşte să fie o celebrare a muzicii  şi a „vieţii nebune” din America Latină, într-un spectacol de primă mărime, presărat cu umor şi multă energie.

În  23   martie,  muzicienii se  vor   afla  în Polonia pentru  un   prim  concert,   în  cadrul Festivalului  Crossover   de  la   Bielsko-Biała.  Crossover este  o  adevărată sărbătoare  muzicală dedicată melomanilor aflaţi în căutarea unor sonorităţi neconvenţionale, a fuziunilor de genuri  şi stilistici dintre cele mai diferite, a spectacolelor muzicale originale. Este un festival al artiştilor de renume european şi mondial, care caută şi urmează căi artistice inovatoare.

În data de 25 martie, ICR Varşovia organizează un al doilea concert al muzicienilor la Otwock, un oraş  aparţinând zonei metropolitane varşoviene,   cunoscut pentru tradiţia artistică, aristocratică, cu rădăcini în secolul al XIX-lea. În perioada interbelică, Otwock a fost destinaţia preferată a boemei varşoviene, dezvoltând un stil arhitectonic unic în Polonia („świdermajer”), intrat în patrimoniul cultural, reprezentând un important reper turistic până azi.

Flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinaţi muzicieni ai generaţiei sale. Născut la Bucureşti, într-o familie cu bogată tradiţie muzicală, a studiat flautul la celebra Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, pe care a absolvit-o cu merite deosebite, la clasa de solistică a renumitei profesoare Barbara Gisler Haase. S-a perfecţionat cu profesori celebri: Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter Indermühle şi Renate Armin Greiss. Este Magister Artium al Universităţii din Viena, artist al Fundaţiei „Yehudi Menuhin” din Viena şi laureat al mai multor premii şi burse internaţionale. Numit în anul 2013 „Ambasador al integrării” de Ministerul de Externe al Austriei pentru activitatea sa intensă şi calitatea înaltă a proiectelor derulate, flautistul Matei Ioachimescu susţine o activitate concertistică impresionantă, prezentând programe de mare succes în Europa şi Asia, fiind  recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, dar şi modern şi pentru proiecte cross-over. CD-ul său de debut, intitulat Lumière, se bucură de o mare apreciere din partea publicului şi a criticilor de specialitate deopotrivă.

Pianistul Alfredo Ovalles a studiat pianul în Caracas, la Baylor University din Statele Unite ale Americii  şi la Universitatea de Muzică din Viena. Cariera internaţională importantă l-a purtat deja pe multe scene renumite ale lumii, precum Berliner Philharmonie, Wiener Konzerthaus, Musikverein sau King’s Place din Londra. Pe lângă recitaluri solo, Alfredo Ovalles colaboreazăcu   Orchestra  „Fryderyk   Chopin”   din  Gdańsk,   cu  Filarmonica   din  Minsk   sau   cu   Orchestra Simfonică a Republicii Dominicane. Este câştigător al unor competiţii internaţionale importante, precum Osaka  International   Music  Competition  sau  “Franz   Schubert” Competition. Alfredo Ovalles este un artist în permanentă dezvoltare  şi un avocat al muzicii noi, colaborând intens cu compozitori şi ansambluri precum Green Thing sau Black Page Orchestra.

Înaintea concertelor poloneze, Matei Ioachimescu  şi Alfredo Ovalles au susţinut un important turneu în România (28 februarie-18 martie), format din 12 concerte, în 12 oraşe din întreaga  ţară. Turneul La Vida Loca s-a bucurat de sprijinul Ambasadei Austriei în România, al Institutului Cervantes din Bucureşti, al Primăriei Capitalei  şi al Centrului ARCUB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.