Femeile la Putere

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a nominalizat-o miercuri premier desemnat pe Natalia Gavriliță, fostul său ministru de Finanțe.

,,Am luat decizia să înaintez drept candidat la funcția de prim-ministru pe Natalia Gavrilița. Un om care am încredere, o profesionistă integră și responsabilă. I-am dat doamnei Gavrilița sarcina să creeze echipa guvernamentală și să pregătească un program de guvernare axat pe dezvoltarea economică și pe curățarea instituțiilor statului de corupție.

În continuare, consider că alegerile parlamentare anticipate sunt singura cale pentru a ieși din impasul politic în care ne-am pomenit. Cetățenii trebuie să aibă dreptul să își aleagă deputații și să se facă o majoritate responsabilă care să lucreze în următorul Parlament. Acum fracțiunile din Parlament vor avea posibilitatea să demonstreze dacă cu adevărat își doresc alegeri parlamentare anticipate sau dacă umblă cu minciuni”, a declarat Maia Sandu, citată de Cotidianul.md.

Natalia Gavrilița a fost ministrul al Finanțelor în Guvernul Sandu. Actualmente fiind vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate pe domeniul finanțe.

Natalia Gavrilița este economistă de profesie. Aceasta a lucrat la Londra în calitate de economistă la Fondul Global pentru Inovații. Are experienţă în domeniul guvernării și consultanţă în dezvoltare.

Anterior a fost secretară de stat la Ministerul Educației. A petrecut câțiva ani în domeniul consultanței îndezvoltare la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie, unde a lucrat la proiecte de guvernare și evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria și Teritoriile Palestiniene Ocupate.

Gavrilița a mai deținut funcții de conducere în cadrul oficiului Guvernului Republicii Moldova și al Ministerului Economiei, lucrând în domeniul reformei administrației publice, al planificării strategice și al coordonării donatorilor.

Ea a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova şi un master în politici publice la „Harvard Kennedy School”.

Pe 23 decembrie 2020 Ion Chicu a anunțat demisia sa din funcția de prim-ministru și, implicit a Guvernului, în scopul declanșării alegerilor parlamentare anticipate. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă, după ședința comună cu președintele de atunci în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, și cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Totuși, în urma unei discuții cu președinta Maia Sandu, Ion Chicu a anunțat că va asigura interimatul funcției de premier doar până la data de 31 decembrie. Astfel, de la data de 1 ianuarie, Guvernul a rămas fără prim-ministrul.

De la începutul anului curent, interimatul funcție de prim-ministru l-a asigurat ministrul de Externe, Aurel Ciocoi, în urma unui decret semnat de Maia Sandu. Asta deși premierul demisionar Ion Chicu anunța că locul său va fi preluat de vicepremiera pentru reintegrare, Olga Cebotari, până la emiterea unui decret de către Maia Sandu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Conaționalii noștri de dincolo de Prut sper să fie mai norocoși decât noi cei din România și doamna Natalița Gavrilița să fie o profesionistă adevărată și revenită după stagiile din străinătate, să mai fie bună și în profesie, să dovedească ceva țării care a crescut-o.
    Noi românii avem experiența neplăcută cu premianții; întâi doamna Chichirău care ejectată din meserie de cei din Occident și nefolositoare în România a fost repede trimisă în Parlament ieșind în evidență ca o avanpremieră Șoșoacă. A urmat olimpicul Nicușor Dan care ca matematician în institut de cercetări a produs nimic profesor nu era de pregătire lui franceză, și atunci l-au uns lider de partid plămădit de servicii și acum mare primar General. Ioana Petrescu școlită la școli înalte în acțiunea să promovăm tineretul în guvernul Ponta, ca ministru de finanțe a rămas mască întrebată de MTO. Iar căzutul la admiteri în România și școlitul în străinătate domn Câțu propulsat și el în Parlament ne-am convins în anul de ministru decfinanțe și ne convingem pe zice trece ca prim ministru de ce-i în stare pentru români și pentru România.

  2. soros si „rotirea” cadrelor….. ba pa zexe, ba pa colori, ba pa ….bleah….totul este in „lumina” acum.

  3. Fetele astea sunt scolite afara si par sa nu fi cheltuit banii babacilor pe-acolo. Sper ca nici pe-ai lui bunelu Soros. Baietii nostri pluseristi cu piepturile pline cu diplome cumparate afara abia stiu sa-si scrie numele. Dar sunt laudati cu orice ocazie de stimata doamna Pippidi. Normal, n-au fost studentii domniei sale. I-ar fi lasat repetenti.

  4. Sorosiste…nu va mai faceti iluzii! Nu e nimic lasat la intamplarea cetatenilor. Politici de control. Moldova se imparte intre rusi si sorosisti.

  5. Toate sondajele internationale indica un IQ mai mare pentru cei din RM comparativ cu cei din Romania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.