România, în topul mondial al filmului

Festivalul Internațional de Film de scurtmetraj de la Izmir, în linie dreaptă

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul este invitat la Festivalul Internațional de Film de scurtmetraj de la Izmir, care se va desfășura în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie 2018.

Ediția cu numărul XIX este văzută de criticii de specialitate, drept una dintre cele mai importante, prestigioase și respectate de gen, din Turcia și nu numai.

În 2018, participă reprezentanți din 67 de țări, cu 2482 de producții și creații pentru categoriile animație, documentare, experimental și ficțiune şi care intră în competiţia pentru Golden Cat Awards. Unul dintre cele mai solicitate nume românești din peisajul cinematografic, actrița Ana Ularu, a acceptat propunerea organizatorilor și se va afla la Izmir pe întreaga perioadă a festivalului, ca membru important al juriului.

Pe lângă filmele prezente în concurs, organizatorii au pregătit și câteva secțiuni speciale: selecția Centrului Cultural Francez, selecția Euroshort Film, selecție din Festivalul de film Busho 2017, Selecția Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, ultima având loc în data de 31 octombrie 2018, de la ora 15.00, la Centrul Cultural Francez.

Așadar, România, prin susținerea și propunerile ICR Istanbul, participă ca țară invitată, în cadrul unei secțiuni destinate scurtmetrajelor românești – „Romanian Cultural Institutes Films”, cu 6 producții agreate și de organizator. Acestea sunt: Offstage, regia Andrei Huțuleac, Bestia, regia Andreea Lăcătuș, Misterul unui caz simplu, regia Vera Surățel, Sterne, regia Bianca Rotaru, Amniotic, regia Bianca Rotaru și Apartamentul, regia Camelia Popa.

filmare_hutzu_-_costica-42_foto_cristina_matei__large

Offstage, de Andrei Huţuleac, este un scurtmetraj tragicomic, ce îi are în distribuţie pe actorii Adrian Titieni, Amalia Ciolan şi Tudor Istodor, alături de Nicoleta Hâncu, Vladimir Purdel, Alin Florea, Carol Ionescu şi Andrei Ciopec. Imaginea este semnată de Constantin Ene, iar montajul aparține lui Valerian Bulgariu. Filmul, o producţie independentă DaKINO Production, avându-l drept producător pe Dan Chişu şi coproducător pe Andrei Huţuleac, este un scurtmetraj tragicomic despre o regizoare de teatru ratată care încearcă să-şi pregătească fiul pentru admiterea la actorie în ciuda evidentei lipse de talent a acestuia.

Filmul a primit trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune la cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia IFF 2017 şi a intrat în cursa pentru o nominalizare la premiile Oscar. De asemenea, scurtmetrajul a fost selectat și la alte festivaluri de film din lume, fiind distins anul acesta cu menţiunea specială a juriului la cea de-a 17-a ediţie a Festivalulului Internaţional de Film Transilvania, cu trofeulTimishort Film Festival 2017, pentru cel mai bun scurtmetraj şi trofeul Vlădutz al Dracula Film Festival pentru „umorul deosebit de negru şi spiritul suprarealist, admirabil manevrate în fiecare cadru şi secvenţă”.

Bestia, în regia Andreei Lăcătuș este o producție UNATC „I.L. Caragiale„, avându-i în distribuție pe actorii Alex Popa, Eduard Burghelea, Minodora Broscoi, Mădălina Brânduşe, Mihai Verbitschi, Eduard Cîrlan, Oana Tudor, Radu Romaniuc, Marian Iordăchescu, Cătălin Nicolau, Vlad Nicolici, Alexandra Colci, Mircea Băluţă.

Conform descrierii producătorului, filmul are în prim plan un orăşel liniştit de munte, în care oamenii îşi văd de rutina zilnică. Până într-o dimineaţă…, iar scurt metrajul își spune povestea. Filmul Bestia a fost remarcat anul acesta la TIFF şi ales în selecția oficială; Shanghai International Film Festival 2018 – selecția oficial; International Short Film Festival in Drama – Balkan Panorama; Filmul de Piatră – Distincția cel mai bun film de ficțiune și a participat la Talents Sarajevo 2018.

Misterul unui caz simplu, regia Vera Surățel este o producție 2018 a UNATC „I.L. Caragiale” și îi are în distribuție pe Mihai Călin, Ioana Abur, Nicoleta Hâncu, Virginia Rogin. Filmul a fost selectat în cadrul: DIVAN Film Festival, Arkadia Short Fest., Fiesta del Cine, Filmul de Piatră și Anonimul.

Sterne, regia Bianca Rotaru, este o producție 2017 a UNATC „I.L.Caragiale„, chiar anul de absolvire al celei care semnează filmul și îi are în distribuție pe actorii Claudia Ene, Anca Androne, Ioan Coman și Ștefan Huluba.

Din synopsisul producției aflăm că… Nu este o zi obișnuită. Părinții sărbătoresc ziua de naștere a Anei, dar cei trei nu pot fi împreună decât într-o realitate paralelă, prestabilită. Se întamplă ceva neașteptat. Viitorul este confuz, dar Ana este mai vie ca oricând.

Amniotic, regia Bianca Rotaru, este o producție a UNATC „I.L.Caragiale„, având în distribuție actorii: Maria Mitu, Mihai Smarandache, Raluca Iani și Vlad Benescu.

Din descrierea producătorului, aflăm că „Faptele sunt ireversibile, iar Ema (16 ani), trebuie să ia o decizie în ceea ce o privește. Fiecare pas o duce mai aproape de o mare alegere care îi va schimba viața radical. Este singură în mijlocul evenimentelor, dar asta este starea naturală prin care devine sinceră fața de ea însăși și poate să îi redescopere pe ceilalți și slăbiciunile lor. Din ele, Ema își construiește forța interioară”.

Ultimul film din selecţia filmelor româneşti este Apartamentul, în regia Cameliei Popa. Conform descrierii regizorale, despre Apartamentul se poate povesti: „O ceartă banală între doi îndrăgostiți este întreruptă de nevoia urgentă de…a fuma o țigară, fapt ce duce la descoperirea unei crime și a autorului. Astfel, se dă startul sezonului de „vânătoare”.

Participarea la acest Festival de Film va fi un prielnic moment pentru participanții români de a intra în legătură cu piața internațională de gen, de a lega noi colaborări, iar impactul filmelor produse de tineri la început de drum sau producători și regizori deja consacrați va fi unul considerabil.

Cinematografia românească, bine cunoscută pentru rezultate foarte bune, recunoaștere prin premii internaționale, poate fi încă o dată prezentă și prezentată într-un cadru și context internaționale, ICR Istanbul reconfirmându-şi deschiderea către operatorii culturali locali.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul își propune să continue promovarea celor mai recente producții cinematografice – Noul val al filmului românesc și succese internaționale de după 1945 din Strategia multianuală a ICR pentru perioada 2016 – 2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. „Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul își propune să continue promovarea celor mai recente producții cinematografice – Noul val al filmului românesc și succese internaționale de după 1945 din Strategia multianuală a ICR pentru perioada 2016 – 2019.
    Am senzatia ca traiesc pe alta lume, romanii habar nu au de noul val al filmului romanesc, nu exista cinematografe si nimeni nu cunoaste de 28 de ani vreun actor de RENUME ROMANESC ! Totul este in circuitul vostru inchis, mincinos si facator da bani !Imi este imposibils sa ma uit la vreun serial romanesc, impsotura si lipsa de autenticitate.Spre rusinea mea am ajuns sa ma uitla seriale turcesti, pe care mi le triez si inc are gasesc anumite valori autentice ,rezonante ce-mi plac. Idiotilor cu filmele voastre fara sali de cinema si straini publicului, RUSINEEEEEEEE!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.