Final fericit în răpirea care a făcut înconjurul lumii

Militanții Boko Haram au eliberat 82 de liceene dintr-un grup de peste 200 răpite nord-estul Nigeriei în aprilie 2014, a confirmat președinția nigeriană într-un comunicat citat de agenția DPA, relatează Agerpres.

„După negocieri îndelungate, agențiile noastre de securitate au luat înapoi aceste fete în schimbul unor suspecți Boko Haram deținuți de autorități”, se arată într-un comunicat.

Fetele eliberate sunt așteptate să sosească la Abuja duminică și vor fi primite de președintele Muhammadu Buhari.

Președinția nigeriană a exprimat totodată „profunda recunoștință” pentru cei care au contribuit la eliberare, incluzând aici guvernul elvețian, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și alte ONG-uri locale și internaționale.

Relatată de mass-media din întreaga lume, această răpire, din 14 aprilie 2014, a provocat un val de indignare în Nigeria și în lume.

Din cele 276 de liceene răpite de Boko Haram, 57 au reușit să fugă imediat, iar una dintre ele a fost găsită de armată în luna mai anul trecut.

În octombrie 2016, 21 dintre fetele răpite au fost eliberate de Boko Haram în urma unor discuții cu guvernul intermediate de Crucea Roșie Internațională și guvernul elvețian.

Boko Haram a prezentat pentru prima oară imagini cu prizonierele în mai 2014. Gruparea, al cărei nume are sensul „educația occidentală este un păcat”, are ca scop crearea unui stat islamic independent.

Insurecția Boko Haram a făcut peste 20.000 de morți și a dus la strămutarea a 2,6 milioane de persoane din 2009, iar mii de civili sunt în continuare în mâinile acestei grupări.

Nord-estul Nigeriei rămâne relativ inaccesibil din cauza conflictului și se confruntă cu o criză alimentară fără precedent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.