Finanțele cer tot mai mulți bani de la populație

Ministerul Finanțelor Publice prelungește cu încă o săptămână perioada de vânzare de titluri de stat către populație, cu o dobândă de 4,5% pe an și maturitate de 2 ani. Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 1 leu, iar veniturile aferente sunt neimpozabile. Titlurile de stat pot fi achiziționate de la Unitățile operative ale Trezoreriei Statului și prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, astfel: până pe 21 decembrie 2018 de la unitățile Trezoreriei Statului;
până pe 20 decembrie 2018 prin rețeaua de oficii poștale din mediul urban și 19 decembrie prin rețeaua oficiilor poștale din mediul rural. Dobânzile titlurilor de stat sunt mai mari decât cele de pe piața bancară pentru economisire. Banii atrași de Finanțe prin această emisiune de titluri de stat sunt utilizați pentru diminuarea deficitelor, pentru satisfacerea diverselor creșteri de salarii și pensii etc.

După încheierea perioadei de subscriere, MFP va organiza o tombolă prin care 1.000 de investitori ai acestei emisiuni de titluri de stat vor fi selectați pentru a primi un bonus de dobândă în valoare de 5.000 lei, care va fi acordat în perioada imediat următoare declarării câștigătorilor. Suma minimă investită pentru a participa la tombolă este de 500 lei. ” Prin emisiunile de titluri de stat CENTENAR îi facem pe români parteneri la creșterea economiei românești, în calitate de investitori direcți. Joi, 27 decembrie a.c, vom organiza tombolă prin care vor fi trași la sorți cei 1.000 de câștigători ai premiilor în valoare de 5.000 de lei. Este modul nostru de a le mulțumi românilor pentru încredere,” a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, inclusiv de cele care au participat și la emisiunile anterioare. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune.

Valoarea maximă a subscrierii pe fiecare investitor este de 200.000 lei pentru subscrierile realizate prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și de 200.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua C.N. „Poșta Română” S.A.

În perioada de subscriere investitorii au posibilitatea să solicite anularea sumei subscrise, depunând o cerere de anulare. După încheierea acesteia, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale prin care se atestă calitatea acestora de moștenitori.

Lista câștigătorilor bonusului de dobândă va fi publicată pe site-ul MFP, fără a include detalii cu caracter personal ci doar informații indicative ale câștigătorilor. Câștigătorii bonusului de dobândă vor fi notificați de către MFP, inclusiv cei care au subscris printr-un oficiu poștal al Companiei Naționale Poșta Română – S.A.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

6 Comentarii

  1. titlu mârşav. oferta corectă din toate punctele de vedere cu clar caracter favorabil nu poate fi considerată o impunere sau o jecmănire.

  2. Si voi de la cotidianul le-ati facut reclama sau ati ajutat populatia sa decida mai usor prin titlul propus?

  3. ” Finanțele cer tot mai mulți bani de la populație „. Iar delirezi Pam?! Nu-i nimeni obligat sa cumpere aceste titluri. Nu inteleg dece ti se permite sa te vaicari ca o baba si sa dezinformezi cititorii. Toate-ti put, nimic nu-i bine.

  4. Nu cred, azi in sedinta de Guvern Viorica s-a laudat, Economia duduie, e bineee!
    Crestere economica uriasa, NU a spus cat e Cresterea aia, a spus doar ca e mai mare decat in perioada similara din 2017!
    NU a spus un cuvintel insa despre Cresterea economica Prognozata in Legea Bugetului de stat pe 2018, adica 5,5%!
    Nici o vorbulita!
    S-a laudat ca Inflatia a Scazut de la 5,2% cat era in Septembrie la 4,3%!
    In Septembrie 2018 cand Inflatia a ajuns la 5,2% evident ca a tacut malc!
    In Septembrie 2018, un Raport INS constata ca Pensia REALA A SCAZUT:
    „INS: Scade numărul pensionarilor. Scade și pensia reală.
    Indicele Pensiei medii REALE față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și IPC a fost de 98,7%.”(subunitar!!)
    https://realitateafinanciara.net/ins-scade-numarul-pensionarilor-scade-si-pensia-reala/

    Evident, ca despre acest Raport a INS NU a suflat o vorba nici un PSDist!

  5. Un titlu de articol tendentios.Domnul „Pam” ori ne crede prosi, ori scrie sa se afle in treaba. Oare USA,Germania si alte state care vand titluri de stat au finantele intr-o stare precara? Nu, vanzarea de titluri de stat este o normalitate, face parte din politicile de reglare a dobanzilor oferite de piata bancara, (Vezi banci), a politicilor de incurajare a economisirii( care in prezent nu exista). Practica vanzarilor de titluri de stat a fost introdusa de fostul ministru de finante PNL Daniel Daianu si desfiintata de fostul ministru al finantelor Ionut Popescu PDL, pe motiv ca statul nu avea ce sa faca cu banii si platea populatiei prea multi bani pe dobanzi, asta in anul 2005.Mai mult ca sigur bancile au facut presiuni mari pentru scoaterea statului de pe pietile financiare. Cred ca actualul ministru a facut foarte bine ca a inceput politica de vanzare de titluri de stat si sper sa o continue. Continuarea acestor actiuni face ca statul sa fie un actor important pe piata financiara.

  6. Desigur titlul articolului „Finanțele cer tot mai mulți bani de la populație” este tedentios. Nu finantele nu cer mai multi banide la populatie. Finantele informeaza, si ofera populatiei un mijloc atractiv de economisire, in contra partida fata de dobanzile la depozite, oferite de banci. In luna Iunie 2018 a fost o emisiune de „Titluri de stat”, cu maturitate la 5 ani si dobanda anuala de 5%. A fost destul de atragator, timpul de maturara cam mare. Acum emisiunea de T.S. cu maturitate la 2 ani si dobanda anuala de 4,5%, este un „produs bancar” si mai atractiv. In acelasi timp este un indemn la economisire. Bancile ar putea oferi dobanzi la depozite, jumatate din cele luate pentru credite. Din pacate multi ziaristi, de la diferite publicatii, cauta mereu sa gaseasca „bube in cap” coalitiei majoritare si guvernului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.