Fiscul caută să vadă unde ascund multinaționalele profitul

ANAF cumpără servicii de monitorizare online a prețurilor de transfer între firmele care activează la noi în țară și subsidiare din afară, paradisuri offshore sau țări cu un regim fiscal preferențial ori entități afiliate, pentru a vedea cum exportă acestea profitul și cât plătesc, cu adevărat, taxe în România. Contractul a fost ridicat în SICAP și are o valoare de 16,2 milioane lei, pe 4 ani . Ofertele se deschid în 18 august, iar departajarea lor se face în funcție de preț și termenul cât mai redus de acces la baza de date.
Vor fi permanent monitorizate cel puțin 34 de milioane de firme din lume, cu date istorice privind bilanțul și pe fomenii de activitate.
.
„Servicii on-line de evaluare a prețurilor de transfer, având ca scop „accesul la baza de date pentru salariații din activitatea de control a ANAF”, pentru Direcția Generală Coordonare Control Fiscal: – identificarea grupurilor de companii care activează în același domeniu de activitate, pentru compararea cu entitatea supusă controlului, pentru a stabili dacă profitul rezultat este corect reflectat în țara noastră și nu este transferat în alte țări cu jurisdicții fiscale mai puțin împovărătoare; – verificarea documentației depuse de contribuabilul care a solicitat emiterea acordului de preț în avans. În acest sens sunt necesare baze de date care trebuie să ofere o privire de ansamblu asupra organizării companiilor multinaționale, utilizând informații sub forma de rapoarte, care sunt prezentate în detaliu, și/sau standardizat, pentru a facilita efectuarea de analize, respectiv monitorizarea și căutarea de companii supuse verificării”, este descrierea licitației.

Monitorizarea va viza distinct problema redevenţelor pe exploatarea de resurse, în sensul că trebuie să prezinte sintetic 70.000 de redevențe plătite de companii din întreaga lume pe variate domenii de activitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1073 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Serios! Incearca? Ei stiu exact despre ce este vorba dar taraganeaza sau ocolesc punctele cheie spunand ca „de la gat 3 schioape-n jos e ceva pe contul gros”.

  2. gluma bunaaaa!
    Dupa 30 de ani, isi pun intrebari. Pai si copiii de primara cunosc manglele astea…
    Va dau rezolutia de pe acum, fa-te ca lucrezi!

  3. S-a prins și ANAF că suntem colonie și multinaţionalele sunt stat în stat!

  4. Eventuala activitate de documentare a modului în care multinaționalele ascund profiturile este extrem de complexă și, mai mult decât atât, imposibil de realizat fara conlucrarea „anafurilor” străine !!
    Adicătelea fiscul metropolei sa submineze interesele unei conaționale la cererea … coloniei !?
    Exemple teoretice cate vreți !

  5. E simplu, multinationalele si-au inventat tot felul de licente pe bunurile pe care le produc si le comercializeaza care trebuie platite, deci, export de profit in paradisuri fiscale. ANAF-ul nu l-a „rezolvat” pe parlitul de evazionistul de TVA pe numele de Adrian Sirbu, asa ca, radem cu sughituri si cu stropi.

  6. Multinaționalele au venit în România să facă profit pe care să-l repatrieze nu să-l investească în România! Adicătelea să fure poporul român! In afara de salariile date, nu dau nimic la statul român/ cetățenilor români iar organele aleargă băbuțele care vând pe jos o legătură de pătrunjel! Huuo Johannis!

  7. Bai ANAF, un contabil mai acatarii dintrun orasel de provincie, daca se uita mai atent si mai mult timp, sase luni-un an, descopera usor, ceea ce se vede cu ochiul liber! Adica ai faceri de sute de milioane si profitul este sub 1%, in afara de magarii cu TVA! Asa ca…, „inchirierea” unor firme specializate este pierdere de timp! Voi de ce aveti experti in finante? Dar Parchetul General, si IGP, nu au specilisti in fraude? Eu zic ca e lipsa de vointa politica! Cind Dragneaa cerut impozitarea pe cifra de afaceri, l-au bagat la puscarie! Cind a vrut sa faca disciplina in firmele de petrol si gaze, energie in general, i-ati facut al doilea, al treilea dosar!! Aici e buba, vointa politica, „indoita” de tot felul de parteneriate, care in realitate sunt instrumente de subjugare! Mai grav, o parte a justitia romana, canta la dirijori straini!

  8. Asta e culmea-culmilor de gandire finantzista a la rRomanica-bramburica !!!
    Ps. Parca si prin anii ’90 ai secolului trecut s-a platit valuta cu caru la un avocat-stilat numa’ ca sa se plimbe pe Mapamond si caute conturile familiei Ceausescu. S-a fasait investigatia pentru ca barou’ avocatului d’atunci vroia alti bani(pe alte termene)…si sa intelegem ca bancile d’acum n-ar mai lucra cu secret bancar. Ce vr’a Romania vr’a si UE ?!?
    Lume-lume…

  9. PROFITUL MULTINATIONALELOR DIN ROMANIA SE IMPARTE CU MAFIA POLITICO-SECURISTICA CARE LE-A FAVORIZAT ACCESUL PE TERITORIU TARII.
    NU NUMAI PROFITUL SE IMPARTE CI SI TAXELE NEPLATITE STATULUI ROMAN…

  10. „unde ascund multinaționalele profitul”

    Asta-i intrebare de viitor presedinte in 2024 (Bendeac). Profitul se ascunde, prin definitie, in buzunarele patronilor ! Doar CIA poate obliga paradisurile sa livreze lista cu proprietarii conturilor si soldul acestora. Deocamdata asteapta spaga, care da mai mult. Germania a spaguit la interior si a obtinut enorm de mult.

  11. FUNNY MONEY…asa-i zice…
    platesti servicii sau softuri mega super evaluate catre firma mama care este inscrisa intr-un paradis fiscal…gen Delaware de exemplu…sau Cipru….Isle of Man…etc
    acolo firma poate fi chair e o casuta postala administrata la comun …
    e hilar ca dupa 30 de ani tot mai cauta astia masele de cai mortzi

  12. Concluzia e simpla… avem nevoie de 4 ani si sa cheltuim 3 milioane si ceva de Euro, ca „inspectorii” ANAF sa afle cum fac multinationalele evaziune fiscala. Aplaudati fraierilor

  13. Stiu foarte bine despre ce este vorba ! Amenajarea fiscala este o practica deja generalizata a tuturor firmelor straine in Romania.

  14. Cred ca acest fisc trebuie sa verifice unde naiba isi ascund politicienii furturile. Tot atat o bat in cap cu multinationalele. Dar la prosti prinde. La needucatii patrioti .Varanul,Nastase,Ghita Sebastian si tot neamul lor coclit si imputit de neam prost romanesc.

  15. nicu olahus Ba prostul satului. Fara „firmele straine” Romanica ta era vai mama ei ba saracule. Nu firmele straine sunt problema. Vezi mai bine unde sunt gaurile negre. Fondurile UE cine naiba le fura, firmele straine?

  16. Paaaai…asta-i cea mai tare stire din acest an ! Mai tare decat incetarea restrictiilor cu pandemia! Da doamne sa nu se impiedice !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.