Fluxurile de gaz rusesc către România s-au redus drastic. Către Ungaria, nu 

Importurile de gaze rusești s-au diminuat drastic, începând de ieri, situația păstrându-se și azi, potrivit datelor interactive Transgaz. În acest moment, în România rămân mai puțin de 2 milioane de mc de gaze de la Gazprom, via Turk Stream, de unde, până miercuri, cantitățile erau de aproape 6 milioane de mc. Firmele care importau masiv nu o mai fac, însă nu este clar dacă pe criterii comerciale sau pentru că rușii au pus și România la index, la fel ca țările UE desemnate „neprietenoase”. De precizat, dacă noi nu mai importăm gaze, în schimb tranzitul către Ungaria rămâne relativ constant,  4,5 milioane mc zilnic, dovadă că înțelegerea lui Viktor Orban cu Putin pentru gaz rămâne în picioare.
Și ritmul de înmagazinare a gazelor pentru perioada de iarnă a scăzut. Astăzi, sunt injectate în depozitele subterane doar 8,1 milioane de metri cubi de gaze, în condițiile în care eram obișnuiți cu volume zilnice de înmagazinare de două cifre. Depozitele sunt pline în proporție de 67% – peste 2 miliarde de mc și mai avea la dispoziție încă două luni, până la sfârșitul ciclului de injecție, așa că este de așteptat că cerințele UE, de un procent minim de umplere de 80%, vor fi probabil atinse cu ușurință.
Pe 18 august dimineața, datele Transgaz, arătau o diminuare drastică a importurilor de gaze, practic aproape de zero comparativ cu fluxurile obișnuite de import, fără să existe știri sau avertizări anterioare acestei opriri bruște a importului. Dimineață intrau în România, prin punctul Kardam-Negru Vodă gaze din rețeaua bulgară într-un volum de doar 4,8 milioane de metri cubi, și ieșeau spre rețeaua ungară, pe la Arad-Csanadpalota (tranzit, de fapt), 4,5 milioane de metri cubi de gaze. Așadar, importurile fizice de gaze ale României scăzuseră la doar 300.000 de metri cubi, o cantitate infimă în raport cu cea obișnuită, circa 4-5 milioane de metri cubi.
Această sistare bruscă a importurilor a generat o creștere de prețuri pe piața românească cu 20% într-o singură zi, în condițiile în care nimic nu prevestea o limitare a livrărilor și în condițiile în care prețurile din România erau semnificativ sub cele europene, referința pentru zona noastră fiind Viena.

Transgaz: Nu vor fi probleme la iarnă

 
Directorul Transgaz România, Ion Sterian a spus, citat de Europa Liberă, că nu există motive de îngrijorare ca urmare a scăderii exportului de gaze rusești, pentru că depozitele sunt umplute la un nivel de 67%, producția de gaze din noile zăcăminte din Marea Neagră va crește cu un milion de metri cub de gaz pe zi, iar România produce pe perioada verii mai mult gaz decât folosește, așa că poate înmagazina în continuare.
„S-a mai redus(importul – n.red.), dar noi avem import în continuare. S-a redus cu 3-4 milioane de metri cubi care rămâneau în țară. Nu vorbim de o sistare a importului. Se importă 5,3 milioane de metri cubi de gaze, inclusiv de către subsidiara Gazprom în România, care importă circa 300 de mii de metri cubi, față de 3,5 – 4 milioane cât a avut în ultimul timp. Volumele variau în funcție de cererea din România.:.conducerea de la Black Sea Oil and Gas ne-a anunțat că vrea să mărească producția imediat, în circa 15- 20 de zile, cu un milion de metri cubi pe zi. Ei, când au pus în funcțiune, când au început producția, au început cu 3 milioane de metri cubi pe zi și vor să ajungă la 4 milioane”, a precizat Sterian.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1073 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Ceva nu e in regula, ceva nu se spune de au ajuns doar la acest anunt. Pare ca cineva din Romania a semnat sau a dat acceptul ca ungaria sa acumuleze gaze o perioada sa poata da mai departe pe ascuns de ochii cetateanului, dupa ce rezolva problema, se baga si in Romania! Ceva la baza acestei hotarari exista dar nu se vrea stiut de cetateni!

  2. Ce e de mirare in conditiile in care Ungaria are contracte bilaterale de furnizare gaze cu Rusia ?! Place sau nu, Orban a avut dreptate cand le-a dat peste nas politrucilor de la UE : populatia are nevoie de gaze, nu de rezolutii!

  3. Mai crezi in vorba unui român ??? Unde incredere nu e, nimic nu e,..

  4. Daca Romania isi vedea de problemele ei, fara sa se amestece in troaca americanilor ,nu ajungeam in aceasta situatie in care ne gasim la ora actuala.Ar fi cazul atunci cind vorbim de suveranitate si independenta ,sa o lasam mai moale cu aceste lozinci false !

  5. Cineva cinstit nu făcea asemenea îmbîrligături: se scoate din ce în ce mai puțin (de la 35 miliarde m3 anii 1980 se mai scot ceva peste 8 miliarde m3), se zice că se importă (prin tot felul de scărpinături la ureche pe după ceafă), se zice că se tranzitează din Bulgaria în Ungaria…
    În Ungaria se aduce via Ucraina. Ce-i cu măgăria via Turcia, Bulgaria, România? Dacă este minciună și este de fapt export gaze de la noi?
    Dacă producția la noi nu a scăzut sau a scăzut puțin dar se exportă. Cine poate vedea în ce parte merg gazele prin conductă?

  6. pentru dom director Sterian sigur nu există motive de îngrijorare ca urmare a scăderii exportului de gaze rusești..ca doar la ce salar are chiar nu are motive de ingrijorare…d-lui nu isi pune problema facturilor ca are de unde plati..una este importul alta este cum se va factura la iarna si dupa aprilie consumul din aceasta iarna..dar la salariul d-lui chiar nu sunt probleme..mai vine si prima de Craciun prima de PAste…deci chiar nu are d-lui vreo problema cu gazele…

  7. Oare de ce a scazut cantitatea de gaz ? Poate ne spune Iohannis.Dacă ne spune Transgaz că nu vor fi probleme la iarnă, sigur vor fi,încrederea în orice instituție a statului, e zero !

  8. …păi să ne dea gaz DE LA EL mafiotu’ ăsta poolitruk dîn fotografie, care s-a dus la amerloci (! director bugetar! de cînd au maimuțoii ăștia șpagasini dreptu’ să administreze miliarde de $ ai firmelor Statului, fonduri ALE NOASTRE?) și le-a aruncat pă masă rothschilzilor 1 miliard dă $!

  9. „Importurile de gaze rusești s-au diminuat drastic, începând de ieri, situația păstrându-se și azi, potrivit datelor interactive Transgaz.”
    Da, dar avem militari americani si rachete americane in Romania.
    Asta ziceau niste analisti straini la TV (Tara UE si NATO). Ca rusii ne intorc amabilitatile. Si ca putem cumpara gaz lichefiat dar care e mai scump de 2,5 ori ca cel rusesc.
    Suntem laudati de Ursula si Biden ptr slugarnicia noastra, dar din pacate ptr cetateanul roman fraierit, asta il va costa. Economia europeana (inclusiv cea romaneasca) nu poate fi competitiva cu astfel de preturi la energie. Ori va subventiona statul pretul ptr industrie suprataxand cetateanul (ca in Germania) ori trage oblonul industria si pleaca in tari cu energie mai ieftina.
    Mizeria cu sanctiunile ii va costa enorm pe cetateni, subventia deacuma ptr consumul casnic nu poate dura o vesnicie.
    Si uite asa ajungema la previziunea lui Klaus Schwab, tătukul Marii Resetări: „Nu veți mai deține nimic și veți fi fericiți pentru asta!”. Ca inainte de ’90, ba chiar mai rau.
    Curios este ca mergem clar spre aceasta directie, totusi propaganda ne spune ce bine o ducem. Si tembelii cred. Ca e bine sa avem 15 grade in casa si sa luam 1-2 haine in plus pe noi, sa ne spalam cu apa rece, ca e normal sa avem opriri de curent acasa, sa mancam gongi si viermi… etc, sa ne uitam mai putin la TV. Deja vu? Sotii Ceasusescu ar fi mandrii de discipolii lor de azi care conduc UE si tarile membre UE ptr ca le adopta politica de dinainte de ’90. Probabil singurul lucru pe care nu l-ar intelege este ca de ce ei au fost impuscati ptr asta iar cei de azi iau premii Nobel ?!

    • Romania are suficient gaz din productie proprie pentru a satisface consumul propriu. Ciolacu spune ca cineva l-ar fi vandut cu pret mic, unii spun ca Germaniei, iar pentru consumul intern cumparam cu pret astronomic de la Putin. Tara fara stapan, tara fara respect pentru dreptul la o viata decenta a propriului popor. In rest… Se spun minciuni si trasnai, se bat campii.

  10. Rusia si Putin a criticat in mod direct politica UE si CE care a dat directive ca marile companii energetice din EU sa nu mai incheie contracte pe termen lung cu Gazpromul si Rusia pentru petrol si gaze, ca represiune pentru anexarea Crimeii, plus, in ideea ca pretul o sa scada semnificativ si au avut partial dreptate in 2020 cand a venit plant-demia, de se dusese si pe negativ petrolul. Dar asta a generat un mare dezechilibru, iar acum contractele pe termen scurt sunt scumpe, sanctiunile le fac si mai scumpe, iar contractele pe termen lung si la un pret bun nu mai sunt pe masa decat pentru „prieteni”… nu pentru aia care trimit arme si informatii inamicilor, dar in realitate sunt chiar implicati direct in razboi. Turcia, Ungaria si Serbia o sa primeasca in continuare gaz si petrol la pret preferential… restul o sa primeasca la pretul pietei, iar tarile de tranzit ca Rromania, Grecia, Bulgaria o sa primeasca doar tariful de tranzit.

  11. Abia astept sa vina ”iarn-am”!Poate explodeaza mamaliga si avem alegeri anticipate.

  12. Livrarile de armament, expulzarea diplomatilor si gura mare isi fac efectul.

  13. din punct de vedere filozofic un prost care este consecvent si perseverent in ceea ce face este un om principial o caliatate in alte conditii demna de invidiat…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.