FMI anunţă astăzi dacă cresc sau nu salariile bugetarilor români

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, şi István Szekély, şeful misiunii Comisiei Europene în România, anunţă astăzi care este viziunea privind evoluţia economiei româneşti şi ce măsuri trebuie să ia Guvernul în continuare.

Aseară reprezentanţii FMI au mers la Palatul Cotroceni cum fac de obicei la finalul misiunii de evaluare, însă de această dată, în mod ne­uzual, delegaţia l-a vizitat pe preşedinte şi în primele zile după ce a ajuns la Bucureşti.

Concluziile vizitei de evaluare a FMI, des­fă­şurate la Bucureşti în ultimele aproape do­uă săptămâni împreună cu reprezentanţi ai Co­misiei Europene şi Băncii Mondiale, vor fi anun­ţate într-o conferinţă de presă organizată la sediul BNR. În invitaţia la conferinţă, bi­roul FMI din România a reamintit că acordul cu Fondul este de tip preventiv, autorităţile luând decizia de a nu trage bani, scrie zf.ro.

Dacă în privinţa economiei, FMI are în­cre­dere că va înregistra o creştere de 1,5% în acest an, arieratele, în special în domeniul sa­ni­tar, şi strategia privind companiile de stat ca­re au pierderi continuă să reprezinte puncte nevralgice.

FMI a menţinut prognoza de creştere eco­nomică la 1,5% pentru acest an şi a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Şeful misiunii FMI Jeffrey Franks apre­cia­ză că România va continua să înre­gistreze în acest an creştere economică şi chiar să accelereze anul viitor ritmul de creş­te­re, dar numai prin continuarea „satis­făcă­toa­re” a reformelor, îmbună­tă­ţirea ab­sorb­ţi­ei fondu­rilor UE şi planuri de investiţii solide.

Rămâne de văzut care sunt angaja­men­tele de reformă asumate de Guvern pentru perioada următoare.Una dintre necunoscutele discuţiilor este re­ducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS), analizată şi promisă de partidul de gu­ver­nă­mânt. La precedenta evaluare, din primăvară, FMI anunţa că a agreat cu Gu­ver­nul că este nevoie de mai multe date pri­vind situaţia fiscală „care să demonstreze că este loc pentru reduceri ale contribuţiilor sociale”.

După întâlnirea cu delegaţia FMI de mier­curi, ministrul muncii Sebastian Lăzăroiu a declarat că, deşi subiectul nu a fost discutat cu oficialii din delegaţie, este în atenţia Guvernului, dar nu se ştie când va fi luată decizia. Discuţiile au vizat aplicarea legii salarizării anul viitor, imple­men­tarea noului sistem de pensii, dar şi Codul asistenţei sociale.

Dacă în privinţa ţintei de deficit bugetar de 4,4% setată pentru acest an nu există probleme, având în vedere evoluţia din prima jumătate a anului, obiectivul din 2012, de 3% din PIB (3,6 mld. euro), pare să fie destul de dificil de îndeplinit.

Iar de atingerea ţintei de deficit bu­getar anul viitor depinde şi reducerea con­tri­buţiilor sociale pentru angajatori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.