FMI prezice o recesiune mondială istorică în 2020

Toate marile ziare ale lumii, de la „Le Monde”- Paris, la „Al Ahram”- Cairo, de la „Washington Post” la „L`Orient le jour” – Beirut, de la „Jenminjibao”, oficialul PC chinez, la „Asahi Shinbun”- Tokyo, ca să nu mai vobesc de cele cu profil economic, au reluat la loc de cinste declarațiile făcute de Gita Gopinath, economistă șefă a Fondului Mondial Internațional. Implicațiile economice ale „Marii Izolări”, cum o numește FMI, cu trimitere la Marea Depresiune din 1929-1930, nu vor ocoli nici un continent al Terrei, spunea ea, citând un raport al FMI, dat publicității la Washington.

Este vorba de peste 12.000 miliarde de dolari pierderi cumulate pentru economia mondială în 2020 și 2021 din cauza pandemiei de coronavirus. Gita Gopinath spunea că această „criză, care nu este ca altele”, este mai gravă decât s-a prevăzut inițial, iar revenirea va fi mai lentă decât se speră. Economista șefă a FMI a declarat că recesiunea pronosticată este de 4,9% pentru acest an, ceea ce înseamnă că este mult mai gravă față de procentul anticipat (3% ) în aprilie a.c., chiar în mijlocul pandemiei, moment în care FMI apreciase că este vorba de „cea mai gravă criză după Marea Depresiune”.

Vorbind despre anumite țări îndeosebi europene, FMI susține că această contractare a Produsului Intern Brut este „vertiginoasă”: -12,5% în cazul Franței; -12,8% pentru Spania și Italia. „Un nivel ridicat de incertitudine” se referă la aceste previziuni, declară Gita Gopinath, în vreme ce pandemia nu s-a încheiat, iar noi focare de infecție apar acolo unde se părea că ea a fost pusă sub control, cum este cazul Germaniei, unde autoritățile au anunțat, marți, mai multe măsuri de izolare locală.

Numărul deceselor provocate de pandemie în întreaga lume era de 490.771, cifră comunicată de agenția France Presse, vineri, la 22h00 (ora României). Ca urmare, nicio țară nu va fi ocolită, iar pesimismul este cuvântul de ordine, chiar în cazul Chinei, locul unde, la sfârșitul anului trecut a apărut virusul mortal.

În consecință, FMI pronostichează o creștere doar de 1% în cazul Chinei, cu mult sub 6,1%, procent înregistrat în 2019, considerat cel mai mic, datorat războiului comercial cu SUA. Important de semnalat este că actuala criză de ordin sanitar va lovi mai puternic Statele Unite în pofida giganticelor planuri de ajutor anunțate de Administrația Trump, de circa 3.000 de miliarde de dolari. Ca urmare, PIB-ul primei puteri mondiale va scădea cu 8%, față de 5,9%, cât se prevăzuse în aprilie a.c. Reveniea economică din 2021 va fi mai puțin susținută (+4,5%).

De altfel, FMI anunță cifre catastrofale pentru toată lumea: -10,2% pentru țările din zona euro și Marea Britanie; -9,4% pentru America Latină și Caraibe; -8% pentru Africa de Sud, -5,8% pentru Japonia, -4,7% în Orientul Mijlociu și Asia Centrală și – 4,5% în India. Africa subsahariană ar putea înregistra prima ei recesiune după un sfert de secol cu o creștere negativă de -1,6% în 2020,

În raportul său, FMI arată că pandemia „a avut un impact mai negativ decât se prevăzuse asupra activității economice în primul semestru din 2020”. Anul viitor, creșterea economică mondială ar trebui să fie de 5,4% (-0,4%).Este vorba de 6,5% mai puțin decât în proiecțiile din ianuarie, dinaintea declarării pandemiei.

France Presse notează că Fondul este neliniștit îndeosebi din cauza impactului negativ asupra celor cu venituri modeste, care pune „în pericol progresele semnificative obținute în reducerea sărăciei extreme din lume după anii 1990”.

În fine, acest fapt s-ar putea dovedi mai rău ori mai bun.Mai bun dacă, de pildă, se va descoperi un vaccin în cazul covid-19 și dacă vor veni ajutoare guvernamentale suplimentare care vor accelera relansarea economiei. De notat că, potrivit OMS, sunt necesare 30 miliarde de dolari pentru teste, vaccinuri și tratamente contra covid-19, iar până azi s-au promis 3,4 miliarde dolari. Tooate arată, deci, că perspectiva optimistă este departe de a deveni realitate.

În caz contrar, „noi valuri de infectați ar putea frâna” relansarea economică și „ar putea restrânge rapid condițiile financiare, provocând o supraîndatorare”, a opinat Gita Gopinath.

În plus, relansarea este „inegală”, subliniază ea, a arătând că unele sectoare, precum vânzările în detaliu vor crește spectaculos, în vreme ce altele, precum serviciile „cu puternică intensitate în contacte fizice – domeniul hotelier, călătoriile și turismul- vor rămâne contractate”.

Statele foarte tributare acestor sectoare vor fi, „probabil, afectate profund în timpul unei perioade mai lungi”. Pentru economiile care încă se luptă să stăvilească pandemia măsurile de izolare vor continua să conteze mult. De altfel, posibilitatea unor „rezultate alternative” nu se explică doar prin evoluția pandemiei, arată FMI.

În fine, dicolo de pandemie, alte riscuri ar putea compromite economia mondială, arată în final Fondul, citând „escalada tensiunilor între SUA și China”, „tulburarea relațiilor dintre OPEC și coaliția producătorilor de petrol” sau chiar „tulburările sociale”.

Cum se vede, dincolo de caracterul aparent specios al acestor date, scenariul evoluțiilor economiei mondiale imaginat de FMI este mult mai sumbru decât a părut inițial, iar recesiunea va fi cu adevărat istorică. De aceea, avertismentul Fondului nu este unul formal sau conjunctural, iar faptul că, așa cum arătam la început, toată marea presă a lumii l-a receptat, este elocvent.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Dați și lui Câțu să citească articolul. Știți voi la ăla cu „revenirea în V”. Sau noi suntem mai tari decât FMI și restul lumii?

  2. ” W o w …’ , cum și-ar putea înmulți mai bine excedentul financiar !

  3. „France Presse notează că Fondul este neliniștit îndeosebi din cauza impactului negativ asupra celor cu venituri modeste” !! Chiar ca-mi dau lacrimile de emotie ! FMI-ul nu doarme noaptea de grija saracilor lumii ! (ps : macar Piranda asta din imagine e draguta si arata a femeie, spre deosebire de babatia Christine Lagarde care, in ciuda numelui de familie de nastere, Lallouette = ciocirlia, seamana mai degraba cu o gaina beata)

  4. si la ce va asteptati dupa atatea luni de leneveala ? la un boom economic?

  5. Să exportăm în continuare mâncarea adică grâu, porumb, floarea soarelui. Să desființăm producătorii autohtoni de lapte și carne aducând lapte și carne din țări unde este puternic subvenționat. Să sabotăm producția de cărbune și construcția grupurilor 3 și 4 de la Cernavodâ ca să ajungem cu energia electrică la mâna ungurilor și bulgarilor. Să radem pădurile spre folosul austriecilor. Sâ bagâm la închisoare ce producătorii autohtoni de îngrășaminte naturale.,Să nu dezvoltăm rețeaua de gaz în toate localitățile României ca să rămâna gaz pentru localitățile din Ungaria și Austria. Să ucidem pentro-chimia romnească cu tradiție de peste 100 de ani și să dăm gazul pentru combinatul din Ungaria. Să mărim bugetul SRI și sporul de hană al șefului SRI de la 15 mii lei la 25 mii lei. În felul acesta vom da piept cu criza mondială și vom striga ca și cel cazut la pământ: ia-o de pe noi că o omor!

  6. de miliarde$ parca o mare putere avea odata un deficit de 17.000 de miliarde$ si era/este o mare economie…a fost o idee ”geniala” de a evita o criza economica printr-o pandemie indusa, mergand pe logica: dupa restrictii toti se vor defula la cumparaturi, va creste consumul si totul va dudui, poate in alte tari, la noi psihoza este alimentata cu amenintari, cu restrictii, o tara in depresie psihica nu prea alearga sa toace banii inutil…

  7. Baba Vanga ar fi zis la fel daca traia, Dumnezeu s-o ierte!
    P.S. Nici un horoscopist / astrolog / dom-profesor / uranie / camelie / baba-vanga / fengshuist chinez / etc. n-a prezis covidul pentru anul 2020, dar toti au tupeul acum sa-si etaleze previziunile, pe zodii, cifre personale si ascendente. Sarlatani si escroci, ma mir de ce se mai uita lumea in gura lor.

  8. Si cum se vor diferentia intre ei acesti vanzatori cu amanuntul? Vor trebui sa ofere preturi si servicii atractive, dar si calitatea produselor. De ce m-as duce la unul si nu la celalalt? Loialitatea e greu de castigat si mai greu de sustinut.

  9. Intrebare: Daca FMI si BM sunt finantate de tarile ce fac parte din ele ,si nu sunt un consortiu de banci private, atunci cum se face ca in conditiile in care toate economiile lumi sunt in regresie masiva ,asa cum se intimpla acum si cum s-a intimplat in 2008, cum de au banet sa dea cu el in populatii, uneori mai mai fortind tari sa ia imprumuturi chiar daca nu sunt neaprat necesare(a se vedea cele 25 miliarde luate de Romania pastorita de Base in perioada crizei din 2008 -2012).Poate ca ne spune fosta sefa FMI-uscata aia din Franta, sau bulgaroaica cea noua cu ceafa lata.Ca pe mister Khan nu il intreb ca e inca ocupat sa fugareasca cameristele prin hotelurile americane.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.