Fondul Proprietatea trece la evaluarea pe stil internaţional

Fondul Proprietatea se pregăteşte să intre în rând cu fondurile de investiţii străine adoptând standardele internaţionale pentru evaluarea activelor din portofoliu. Măsura va face Fondul mai uşor de înţeles de către investitorii străini, dar îi va creşte sensibilitatea la mişcările Bursei.

La solicitarea administratorului Franklin Templeton, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dispus recent suspendarea vechilor norme de evaluare a activelor nete Fondului Proprietatea şi a dat noii instrucţiuni de evaluare până când metodele de evaluare conforme cu standardele internaţionale vor fi aprobate şi incluse în reglementările interne ale Fondului.

Valoarea activelor nete ale Fondului este dată de valoarea însumată a celor 83 de companii din portofoliu, dintre care doar 27 se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti şi deci au o valoare de piaţă transparentă, scrie zf.ro.

Potrivit celor mai recente raportări, activele nete ale Fondului erau de 13,49 mld. lei la finele lunii octombrie. Această valoare a fost calculată în baza preţului mediu ponderat calculat în ultimele 90 de zile al acţiunilor celor 27 de companii listate (precum Petrom, Transelectrica, Transgaz). Pentru restul de 57 de participaţii deţinute la companii nelistate, valoarea acestora a fost calculată în baza valorii capitalurilor proprii din ultimul bilanţ contabil depus de companii precum Nuclearelectrica, Romgaz sau Hidroelectrica. Această metodă de evaluare este folosită şi de cele cinci SIF-uri, însă nu se aliniază la standardele de evaluare folosite de fondurile străine de investiţii.

Noile norme de evaluarea activelor Fondului Proprietatea sunt mult mai aproape de standardele internaţionale. Astfel, pentru participaţiile listate din portofoliul Fondului, valoarea acestora se va calcula în baza preţului acţiunii din ziua pentru care se efectuează calculul activelor. De exemplu, dacă după normele vechi se lua în calcul preţul mediu ponderat al acţiunii Petrom din ultimele 90 de zile şi reieşea o valoare de 3,79 mld. lei al întregului pachet de 20,1% pe care Fondul îl deţine la Petrom, de acum înainte, evaluarea va lua în calcul preţul acţiunii Petrom din ultima şedinţă de tranzacţionare. Pe stil nou, valoarea pachetului deţinut la Petrom ar fi de 3,66 mld. lei, potrivit calculelor ZF care iau drept referinţă preţul cu care acţiunea Petrom a închis şedinţa de vineri, 26 noiembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.