Fosile de dinozaur, descoperite în Țara Hațegului

 Fosile de dinozauri din familia Rhabdodontide, unice în lume, cu o vârstă de aproximativ 70 de milioane de ani, au fost descoperite pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București. Fosilele au fost găsite în apropierea localității Vălioara din Bazinul Hațeg, județul Hunedoara, ca urmare a cercetărilor efectuate în ultimii ani de către o echipă internațională formată din cercetători de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București și de la Departamentul de Paleontologie al Universității „Eötvös Loránd” Tudományegyetem din Budapesta (ELTE – „Eötvös Loránd” Tudományegyetem). Primele indicii ale existenței siturilor fosilifere din zonă au fost identificate încă din 2019, iar cercetările ulterioare au scos la lumină resturile unor asociații bogate de vertebrate care au trăit aici către sfârșitul perioadei Cretacic. 

Cele mai numeroase fosile de dinozauri identificate aparțin unei specii ierbivore, bipedă și de talie mică, 2 – 6 m lungime, membră a grupului Rhabdodontidae.

Studiul acestui bogat material fosil este în curs de desfășurare în cadrul unui acord multianual de colaborare dintre cele două universități, iar primele rezultate ale acestor cercetări au fost publicate în decembrie 2023 în revista de specialitate „Cretaceous Research”, ceea ce reprezintă o confirmare a descoperirii din partea comunității științifice. Oasele descoperite sunt într-o stare de conservare foarte bună, fără să fi fost sparte sau deteriorate în mod excesiv în pofida vechimii lor și includ și părți ale scheletului care nu au fost niciodată identificate la Rhabdodontide anterior acestui studiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

5 Comentarii

  1. „Fosile de dinozauri din familia Rhabdodontide, unice în lume, cu o vârstă de aproximativ 70 de milioane de ani, au fost descoperite pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București.”

    Aviz ‘amatorilor’ de tip ‘creationisti’ … ca noi Românii PUTEM VORBI (demonstrabil stiintific) despre ‘TARAMUL nostru cel IDILIC si STRAVECHI’ cu o vârstă de aproximativ 70 de milioane de ani … si nu doar de taramuri de cateva mii de ani (precum taramul cel afro-asiatic din VT) !

  2. Daca noi romanii am fost aici de 70 milioane de ani, cel de la Universitate ar fi gasit fosile de romani, nu de dinozaruri.

  3. Pe voi v-adus Batu can în urma cailor din India. Lasă-te de povești! Până la urmă vei susține că bunica ta a fost dinozaur.

  4. Dinozaurii au fost descoperiti pe taramul actual al României de azi.
    Astfel ca noi Românii de astazi … PUTEM VORBI (demonstrabil stiintific) despre ‘TARAMUL nostru cel IDILIC si STRAVECHI/ insule din Marea Tethys’ cu o vârstă de aproximativ 70 de milioane de ani si despre o specie descoperita de dinozauri autohtoni/ din familia Rhabdodontide … si nu doar despre taramuri de cateva mii de ani (precum taramul cel afro-asiatic din VT faurit in doar 7 zile) sau cel al lui Batu Han de pe la 1241 AD ! Nici o grija … si pe taramul lui Batu Han (Mongolia de astazi) existau dinozauri, insa alte specii !

    Oceanul Indian, Marea Mediterană, Marea Neagră, Marea Caspică și Marea Aral sunt vestigii ale acestei mări stravechi Tethys/(mare cu o vechime intre 150-15 milioane de ani).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.