FOTE, o competiţie de rangul 3

Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) este o competiţie sportivă de rangul trei, la care participă tineri între 14 şi 18 ani. Competiţia nu ţinteşte atât performanţa sportivă în sine, ci mai mult spiritul olimpic, spirit care este însă foarte departe de ceea ce a gândit iniţial părintele Jocurilor Olimpice, francezul Pierre de Coubertin. Din 1991 se organizează FOTE – întrecerile de vară, iar din 1993, întrecerile de iarnă, competiţia desfăşurându-se din doi în doi ani.

România a ajuns să găzduiască o competiţie de tineret de rangul 3, într-o perioadă de criză, dintr-un motiv foarte simplu: nimeni, adică nicio ţară nu şi-a manifestat interesul pentru organizare.

În zilele de 21-22 noiembrie 2008 s-au desfăşurat, la Istanbul, lucrările celei de-a 37-a ediţii a Adunării Generale a Comitetelor Olimpice Europene (EOC), pe ordinea de zi aflându-se şi desemnarea ţărilor gazdă pentru FOTE 2013. Pentru ediţia de iarnă, o singură ţară (România) şi-a depus candidatura, care, evident, a fost acceptată. Membrii delegaţiei române la Istanbul au fost: Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic Român, Ioan Dobrescu, secretarul general al aceluiaşi for, Octavian Belu, preşedintele de atunci a Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret, precum şi primarii localităţilor de pe Valea Prahovei, unde se ştia că se vor ţine câteva din cele 8 discipline sportive din program. După confirmarea candidaturii, au urmat declaraţii triumfaliste ale membrilor delegaţiei: „După Jocurile Mondiale Universitare, organizate la Bucureşti în 1981, FOTE reprezintă prima şi cea mai importantă competiţie olimpică pe care Romania o va organiza în 2013. Este o onoare pentru noi, dar şi o obligatie în acelaşi timp…”, a declarat atunci Ioan Dobrescu.

Este dificil de spus (mai ales acum) cât de util este faptul că România a ţinut să organizeze o astfel de competiţie. Cât despre importanţa ei, nici nu are tost să mai comentăm, iar faptul că nicio ţară nu s-a înscris în cursa pentru organizare spune foarte multe.

Nici din punct de vedere turistic nu se ştie dacă FOTE 2013 va aduce beneficii la capitolul imagine, aşa cum considera până de curând Elena Udrea. Fosta ministresă susţinea că FOTE 2013 va constitui o bună propagandă pentru promovarea turismului de iarnă românesc. Există însă şi riscul reversului medaliei. Un sondaj privind aspecte legate de organizare şi de turism, respondenţii fiind participanţii la FOTE 2011, a avut un rezultat doar satisfacător. Astfel, 52,5% dintre respondenţi s-au declarat mulţumiţi de ce au văzut la Liberec (localitate în Cehia, gazda FOTE 2011), iar restul de 47,5% s-au declarat nemulţumiţi.

COSR se plânge că nu sunt bani pentru „Londra 2012”

Nu doar cele 8 milioane de euro alocate acum pentru baza sportivă din Poiana Braşov reprezintă cheltuielile pentru FOTE 2013. Pârtiile de schi, trambulina de sărituri, traseul de Cross Country şi Biatlon trebuie toate ajustate, deci vor mai trebui ceva bani, mai intră în calcul şi suma (dubios de mare) alocată pentru patinoarul inaugurat în 2010 în Braşov, precum şi alte cheltuieli din zilele competiţiei. Efortul financiar este foarte, foarte mare pentru o astfel de competiţie, mai ales dacă ţinem cont de faptul că, la nivel de înaltă performanţă, România nu excelează deloc la sporturile de iarnă. În acelaşi timp, însă, Octavian Moraru s-a plâns de faptul că bugetul alocat pentru CSOR reprezintă 35% din fondurile necesare şi a arătat că pregătirea sportivilor pentru Jocurile Olimpice de la Londra va avea de suferit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.