Franța: Retailerii de alimente, presați să reducă prețurile

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, s-a angajat vineri să ia măsuri contra retailerilor de alimente dacă aceştia nu transferă către consumatori preţurile cu ridicata mai scăzute, în condiţiile creşterii costului vieţii, transmite Reuters.

Pe plan global, preţurile cu ridicata la alimente au scăzut, dar retailerii de alimente din Franţa şi furnizorii lor au convenit o creştere medie de 10% a preţurilor în negocierile anuale care au avut loc în martie, ambele părţi susţinând că aceste creşteri sunt necesare pentru a acoperi costurile de producţie mai ridicate.

Le Maire a cerut în mod repetat în ultimele zile ambelor părţi să redeschidă negocierile pentru a se asigura că se ţine cont de scăderea preţurilor cu ridicata la alimente.

„Dacă nu o fac, îi vom convoca la Ministerul de Finanţe şi dacă nu va fi suficient, vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a ne asigura că marile companii industriale transferă către consumatori scăderile”, a declarat Le Maire în timpul unei vizite în nordul Franţei.

El nu a specificat ce acţiuni are în vedere.

În contextul acordului dintre retailerii de alimente şi furnizorii lor, preţurile la alimente au crescut cu un nivel record, de 15,8% în martie, faţă de perioada similară din 2022.

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în martie 2023, pentru a 12-a lună consecutivă, şi acum sunt cu 20,5% mai mici decât nivelul record pe care l-au atins în urmă cu un an, după invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunţat luna aceasta Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

„Nu înţeleg de ce atunci când cresc preţurile firmele le transferă imediat către consumatori, dar când scade preţul grâului, este nevoie de trei luni pentru un declin al preţului pastelor. Este inacceptabil”, a declarat Le Maire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

15 Comentarii

  1. Noi avem prețuri peste UE dar salarii de lumea a3a, trai băi nene nimeni nu zice nimic.

  2. Cand Orban a facut lucrul asta era criticat de toata presa si de postacii de serviciu. Sa vedem daca o sa macane postacii de servicii impotriva ministrului cum a facut la Orban.
    P.S Nu o sa faca lucrul asta

  3. Asta da economie de piata capitalista, rad coreenii de nord si cu „fundul”

  4. Numai slugile declasate și dezgustătoare din guvernul României nu au curajul să se ia de lăcomia multinaționalelor, retail sau din energie. Așa e când ai o macaroană fiartă în loc de coloană vertebrală. Sau când ai patru stele putrede pe fiecare umăr, în loc de patriotismul simplu și cinstit al românului de rând. Ciucă, te simți vizat?

  5. Un „bun exemplu” pentru incantații de Occident.Economie planificată și cincinale.Solidaritate și „prietenie între popoare”.Undeva a mai fost așa ceva.Curat Marcsism – leninism.

  6. economia de piata capitalista nu permite mari corporatii abizive si cu pozitii dominante; asta e fascism corporatist, nimic altceva

  7. Din ce-am citit, deal-ul retailului cu furnizorul pute a cartel.Nu-i destul că otrăvesc mâncarea și sunt principalii poluatori cu plastic dar mai sunt și puși pe jecmăneală.

  8. Nu intelegi ai ?! ,, Nu inteleg de ce atunci cand cresc preturile firmele le transfera imediat catre consumatori , dar atunci cand scad , le scad dupa 3 luni..?! ” . Bursa manipuleaza tot si imprima doar saracie si exces de bogatie pentru cei care manipuleaza tot . De ce credeti ca frantuji au aprins foc in sediul Bursei de la Paris . Ei stiu si vad , nu au mentalitatea de vita si nici de smardoi de gasca care pupa in cur pentru a genera avere . Romania specialilor cu alocatii mici la copii si pensie de imbogatire pentru speciali ! Trist si sigur de moartea Romaniei in viitor !

  9. Nu mai e cu piața, cu cererea și oferta, cu mâna invizibilă? Gata cu papagalul de Adam Smith?
    A sunat Kim Jong Un și-și vrea cincinalul înapoi!

  10. Ce sa fie de mirare cand PRETURILE SUNT EMINAMENTE SPECULATIVE, pe toate palierele, in toate domeniile. Asta o fi economie de piata?! Poate manualele de economie au fost modificate si noi inca nu am aflat ! Cata inversunare era si este impotriva faimosului mercurial din perioada socialista ! Ce era rau ca permitea o marja stricta de profit, dar nu SPECULA ?!

  11. propaganda de doi bani gauriti ca sa dea bine la populatia ce mai are un pic si-i face praf in strada

  12. „„„„VEDEȚI CE FAC UNGUROAICELE ÎN POLITICĂ!BRAVO LOR!

  13. Răspunsul e simplu: pastele alea, produse acum 3 luni, acum un an au avut prețul de producție de atunci, astfel că au fost scoase la vânzare cu un preț mai mare decât cel necesar pentru a produce acum. Nu merge să potrivești piața după populismul politicienilor, pe mercurial ca în socialism. Oricum, acest belicos ministru nu are cum să forțeze scăderea preturilor pentru că dispare piața si o sa producă paste… ministerul. Dar ca declarație sforăitoare, merge, lumea crede.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.