Fraudă masivă cu arme la ucraineni

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit un sistem de corupţie în timpul achiziţionării de arme de către armata ucraineană.

SBU a anunțat, sâmbătă, 27 ianuarie, descoperirea unei scheme de corupție legată de achiziționarea a aproape 100.000 de obuze, în valoare de aproape 40 de milioane de dolari, transmite The Kyiv Independent

Anunţul privind frauda masivă a fost confirmat de Ministerul ucrainean al Apărării.

SBU a informat că o investigaţie a „arătat că angajaţi ai Ministerului Apărării şi manageri ai furnizorului de arme Lvov Arsenal au furat aproape 1,5 miliarde de grivne în cadrul unei tranzacţii de cumpărare de obuze”.

„Potrivit anchetei, foşti şi actuali funcţionari de rang înalt din Ministerul Apărării şi manageri ai companiilor afiliate au fost implicaţi în delapidare”, conform SBU, care a adăugat că deturnarea de fonduri a inclus achiziţionarea a 100.000 de obuze pentru armata ucraineană.

SBU a menţionat că un contract pentru obuze a fost semnat cu Lvov Arsenal în august 2022 – la şase luni după începerea războiului – şi că plata a fost făcută în avans, unele fonduri fiind transferate în străinătate.

Cu toate acestea, armamentul nu au fost furnizat niciodată şi unele fonduri au fost transferate ulterior în alte conturi din străinătate, precizează SBU într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului de presă citat, cinci persoane au fost primit „notificări de suspiciune”, prima etapă a procedurilor judiciare ucrainene. Unul dintre suspecţi a fost arestat în timp ce încerca să treacă frontiera ucraineană.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

62 de Comentarii

 1. In timpul razboiului Urcacania s-a umplut de masini electrice Tesla dar si de altele clasice de zeci si zeci de mii de euro bucata. Si tocmai de aceea o tara asa corupta merita sa fie primita in UE. Slava Z.

 2. Lipsește de la comentarii prostacul îngropat în Rusia. Ăla care justifică și ceea ce ucrainenii nu pot justifica. Un fel de kuleba și budanov îngrămădiți într-un mitoman autohton. Probabil încă anchetează avionul cu prizonierii ucraineni uciși de ucraineni. Sau avioanele din capul lui.

 3. @08:05
  …A vrut sa zica:”obuze de mortal”, stii tu, Dl Goe…

 4. Adevărata Ucraina. Corupție,nazism ,relații „”bune” cu toți vecinii . Deunăzi Germania l-a prins pe un ucra la vamă cu juma’milion euro în traistă.Polonezii se plâng că le-a crescut infracționalitatea odată cu venirea ucra . Cu cât mai puțină Slava,cu atât mai bine …

 5. @Zadug, iart-o….o fi vrut sa spuna obuz de mortier, adica tun cu teava scurta….ea a tradus din engleza cu google translate si asta a iesit.

  Asta sa fie furtul cel mai mare,,,,americanilor nu le ies la inventarul ukrainian peste un miliard de dolari, asta asa, la prima vedere…

 6. Cautati banii si la traficantii de arme Chiriac si Cazacu… Precis gasiti ceva.

 7. Băgați, tineri ucraineni, dați fuga fuguța la centrele de recrutare să nu cumva să lăsați neapărată mangla și procopseala șefilor voștri „iubiți”.Similar și cu saldații ruși ai căror ofițeri după ce îi fură, vânzându-le echipamentul prin piețe la bișnițarii care îl vând iarăși viitorilor strașnici saldați de pe front, aceeași praporcici(ofițeri,rus.) dau pe front ordinul „atacați!!!” după care fug înapoi cât îi țin cizmele, scot pistalietul și îi așteaptă pe cei care se retrag.Credeți cumva că dogariștii și ceilați praporcici românești sunt din alt aluat? Că am auzit că se pregătesc Csolacii și alții că el să”apere patria” adică averile din furt și privilegiile trimițând români să-i apere coaja lui zele.Și, apropos, se cheamă”mortier”, pe românește, arma cu pricina, nu „mortar”.Mortarul se găsește între căramizi.

 8. Cum asa? Nu se poate. Sa fie primiti in EditatUE, in NATO, sa le fie transportate grauntele, sa ne dam camasa de pe noi; sa facem totul pentru prea cinstitii si curatii ucraineni si pentru tara lor. Slava!

 9. Cu siguranta ca au fost multe alte cazuri anterioare de acest fel dar nici unul nu a fost confirmat oficial ca acum. De ce tocmai acum, aceasta este noutatea si nu frauda anuntata. Incepe demolarea lui Zelensky si a camarilei sale la ordinul protectorilor fiind folosite chiar serviciile acestuia? Sau Zelensky in disperarea sa incearca sa-i elimine pe unii din oamenii sai care nu mai merg alaturi de el? Sau incearca sa-i santajeze pe protectori bagandu-i in rahat pe unii oameni ai acestora? Vom afla curand.

 10. O chestie „mortara” ! E sigur ca a fost frauda, in loc de obuze de caramida s-au cumparat „obuze de mortar” ! (ps : asta e doar virful aisbergului … probabil ca au cazut citiva fraieri care ori au fost prea lacomi ori n-au cotizat corect la „tabla impartirii” …)

 11. Puneți și voi pă careva să traducă cum trebe!
  Obuzele de mortar sunt pentru tencuială, se cumpără de la dedeman.

 12. Asta cu „obuzele de mortar” e ca in bancul cu militienii care fac, la locul accidentului, constatarea : „Capul victimei se afla pe trotal … aaa … pe trotil … ptiu ! fi-r-ar a dracu’ de treaba ! (gaboru’ ii trage un picior capului) … pe carosabil !”

 13. Iata de ce ukrainienii nu sint interesati de incetarea razboiului.
  Liderii lor, fac bani frumosi pe viata celor trimisi sa moara pe front, in numele „apararii patriei”
  Iata de ce „merita” sa pompam bani multi catre ei si sa ne punem realmente tara in pricol.
  „Slava Ukraina” !

 14. Câte obuze de mortar or fi trecut prin colonie!…cică erau cereale calibru 125 !…
  Poate ne explică generalul veselar Ciucă ce sunt alea „obuze BCA „…

 15. Și fraierii mor pe front pentru niște hoți și corupți pînă-n măduva oaselor….

 16. Vezi ca vorbesti pe langa subiect. Nu realizezi? Or fi toti useristii la fel?

 17. Cum sa nu-i dai dreptate lui Putin !Iar slugile din Romania asculta orbeste de partenerul strategic si UE furnizand ,, marerie prima ,,hotilor de sorginte fascista .HUOOO…

 18. Goagăl translate: ‘mortar shells’ = scoici de mortar; ‘fighters’ (avioane de vânătoare) = luptatori etc. etc.

 19. Patruzeci de milioane? Un fleac. Mai puneți vreo două zerouri, nu văd cu ce ar fi diferită situația de cea din Afganistan unde ordinul de mărime al furăciunilor se măsura in zeci sau sute de miliarde.

 20. Iata ca acolo ar fi bun@ ghita cu vina de bou. Dar el ” ritanoboulean” zburda pe forum sub alte nick-uri.@ ghita , cauta-i pe @ boul samaeitean , @ esop , @ Leana Popii , @ Veorica Baltareata ot Namolesti , @ gica ,@ deeper ,& ” ceata lui Pitigoi” si faceti o ancheta . Asa va veti dumiri de ce nu s-au recuperat cele” Cinci cotetze” !

 21. Revin. Citez dintr-un articol din chiar Cotidianul, al domnului Marchievici, din august 2021; „În SUA există instituția Inspectorului Special General pentru Reconstrucția Afganistanului. Un raport al acestei instituții arată, pe baza datelor de până în 2017, că în jur de 30% din banii ce au luat calea Afganistanului au fost pierduți, fraudați, furați. Dacă costul războiului a fost, așa cum scriu tot mai multe publicații din SUA, de 2.000 de miliarde de dolari (nu o mie de miliarde), asta înseamnă că, în cei 20 de ani de război, s-au pierdut peste 600 de miliarde de dolari, adică peste 80 de milioane de dolari pe zi”.
  Nu văd de ce ar fi diferită situația în cazul Ucrainei.

 22. Hai sa fim seriosi. Un miliard de grivne sunt in jur de 360.000 de dolari, adica VAX pe langa ce s-a furat in Ukraina.

  PS meseria de traducator este una din cele mai grele meserii. Nu ajunge sa vorbesti foarte bine o limva straina, ci trebuie sa cunosti termenii standardizati in cele doua limbi din domeniul in care traduci si corespondenta lor in cele doua limbi.
  Un traducator NU traduce cuvinte, ci situatii, termeni, care pot folosi descrieri diferite in limbile in care traduci si din care traduci.
  Am „mancat” painea asta vreo 12 ani si stiu ce spun.
  Daca nu tii cont de cele de mai sus si traducu cuvinte o sa ajungi sa traduci ca o colega de amea din germana termenul „moment de torsiune” cu „clipa de indoiala”.

  Munca de tradicator este munca de Sisisf = zici ca ai ajuns in varf, dar vine un nou domeniu si o iei de la poalele muntelui…si asta cu fiecare domeniu nou din care trebuie sa traduci.

 23. Nu cred nimic !
  Fiindcă informația nu a fost validată de ChimiZdul PooowliIeșean, ăla cu 2 perfecționări la CEPEcaCA, Cititorul de Clasici Ruși pe nemâncate, nerăsuflate și nedormite, nopți în șir !
  Că el a fost în Statul Major al Gărzilor Patriotice Tulcene și a tras MORTARUL cu șpaclu’ și drișca, măRog…😜
  {● RăuPorKKaK-UrKaK BuimaK-RăuPorKKaK ●}

 24. @crocodilul satul
  Aoleu! Pana si prea-curatul Uncle Sam(uel) fura pe ruupte? Pai, atunci ce asteptari sa ai la cocainenii rupti in fund?

 25. Lasa bre ca Citu si PNL vostru a furat pe timp de pace cat n-au putut fura pe timp de razboi

 26. Noi trebuie sa strangem cureaua ca altii sa fure.
  Acolo sunt banii dumneavoastra!!!

 27. Poză de felul: IA i-a pus-o lui Taylor Swift. Omăt pe grinzile, tavanul și corni casei, adică părăsită demult, explozie fotoșop.
  Teatrul de război continuă.

 28. Ukraina a fost și a rămas cel mai corupt stat din europa, poate din lume,. La concurență pentru podium cu romania, doar traficanții mafiei cu epoleți romîni trăiau in mare frăție cu racheții ukrani. Azi cornuții rumegători naziști vor să fie al 51 lea stat american,.cu cerere oficială a lui zelensky către joska,..De altfel americanii au recunoscut cum mare parte din banii trimiși se intorc imediat in america sub vre-o formă, de regulă ”baniiindrăt”, iar armamentul ajunge des pe terțe piețe,.și banii la cine trebe,..

 29. Toate aceste tunuri financiare sunt stiute de regimul de la Kiev, intr-un stat securist-nazist nimic nu misca fara stirea serviciilor mai ales cand e vorba de comert cu arme. Doar ca din cand in cand apar disensiuni intre banditi si atunci regimul ii da in gat pe cei deveniti indezirabili.

 30. „Frauda masiva”: sa fim seriosi, @I.R.! Când s-o vorbi de SUTELE/MIILE de MILIARDE de $ traficate-n Ucraina o fi „masiv”. 40 de milioane de $ = un mizilic, de scos ochii.

 31. Politicul și presa romînească sunt atît de obtuzi de nu realizeză că principala cauză a revoltei agricultorilor și a transportatorilor romîni, dar și europeni, este invazia europei cu grîne cereale, bunuri agricole din ukraina, pentru exportul carora de altfel romania și-a sacrificat portul constanța, brațul sulina și drumurile din moldova, doar pentru a pleca spre țările africane care suferă și mor de foame in lipsa lor..cică. Ca să vezi cum unii , deci ”UNII”.. bine cunoscuți, au intrat pe fir și descarcă, preferă produsul otrăvit ukran, față de produsul autohton după norme europene..Banii vorbesc , patriotismul urlă.. Treaba e clară e vizibilă, iar faptul că politicul și presa nu le vede inseană ceva.. Inseamnă de fapt multe.

 32. pt. a justifica infrangerea rusinoasa a NATO in Ucraina. De la glorioasa ofensiva gandita la Pentagon s-a ajuns la ”aliatii sunt corupti”, cam asa cum spunea si Hitler despre români la Stalingrad.
  In 2001, la 11 sept. s-au ascuns marile furaciuni de la Pentagon de 2,3 trilioane $$$, specialitatea casei, dar vinovat a fost gasit Ben Laden, aliatul in afaceri al familiei Bush.
  Asadar s-a gasit si cauza infrangerii din ukria, coruptia, ca altfel ii bateau ricanii pe rusi de le mergeau fulgii.

 33. Rusu Medvedev bate la Editat Sinner ca la fasole. Bideu e in „genunche”!

 34. Stau şi mă întreb ca prostul, bă,eu ştiam că pe timp de război se instituia acea lege care te descuraja din Start să nu furi un cartuş măcar din muniție darămite să sabotezi apărarea țării furând milioane de dolărei sau euro cum vreți să le spuneți, ei bine , această lege se numeşte MARŢIALĂ, nu am auzit până acum ca un urac să fie executat, asta înseamnă că…concluzia trăgeți-o voi stimabililor !

 35. Cu surle si trambite doi ani nu mai conteneau cu lauda, slava si victoria data ca fiind sigura. Ofensiva s-a poticnit si nici 5% din ce-au sustintut ca se va intampla gratie armamentului furnizat cu laudarosenie de NATO si americani, cand de fapt combatantii s-au bazat cel mai mult pe ce-a picat dupa destramarea URSS, sau imediat dupa dar la origini tot sovietic.

  Acum pretexteaza ca nu ca stai ca s-au furat banii, ca stai coruptie, ca s-a deturnat ca blah blah si ca ce le mai zice Biden, sa zica la Kiev, sa-si piarda urma. O alta autostrada construita de Bechtel, nu vine Kovesi dupa americani si lasa-ma sa te las.

 36. Nu este nimic de mirare,Ukraina a fost si va ramane exact asa cum stiam si noi ca este ,o tara de mafioti afaceristi si corupti.La fel cum sint si americanii ,profita de acest moment in care mor mii de oameni de pomana ,ca unii sa se inbogateasca din aceste afaceri cu armament si munitie de razboi.Ca sa vedeti si D-vs.pt. cine se sacrifica europenii ,incit la ora actuala intreg continentul nostru este pe butuci din cauza acestor criminali ,Ukraina si America.

 37. In Capitalism aproape toate sunt afaceri: nasterea, botezul, casatoria, divortul, educatia, sanatatea…, razboiul, agricultura etc. Afacerile sunt insotite de fraude. In toate vremurile cea mai profitabila afacere a fost razboiul.
  Cati s-au imbogatit pe seama razboaielor religioase, coloniale,si din celelalte nesfarsite razboaie? Acum, din presa locala si mondiala putem afla despre afacerea razboiul, in comparatie cu afacerea agricultura. Din sfera celor care au activat in afacerea razboaielor au devenit: imparati, regi, printi, eroi, sfinti… Cati din cei care au activat in agricultura au ajuns la fel??? Potentatii locali si mondiali au declarat ca vor „ajuta razboiul, atat timp cat va fi nevoie!”. Cei revoltati din afacerea agricultura s-au inspirat din aceasta lozinca si au declarat la fel, ca vor mentine revolta „atat cat va fi nevoie!”.Intrebarea care se pate pune pentru toti cetatenii TERREI este: De care afacere au nevoie mai mult? De afacerea razboaielor, sau afacerea agricultura?

 38. ONG chemata ORGANIZED CRIME AND CORRUPTION REPORTING PROJECT – OCCRP, din USA, acum un an a denuntat ca Zelenski are 40 de milioane de Euro in Paradise Fiscale, s-a denuntat de asemenea ca sotia lui cumpara vile de lux in Helvetia si la Londra si au un castel in Scotia. Stiind asta, americanii si nemtii continua cu trimiterea de bani la jidan

 39. greseala de tipar !
  ____________

  mortier, mortiere —substantiv neutru
  mortieră, mortiere —substantiv feminin
  (termen) militar
  1. Gură de foc de calibru mare sau mijlociu, cu țeavă scurtă și cu traiectoria de curbură mare, cu care se trage asupra obiectivelor din spatele unor obstacole.”

 40. Exista diferente aproape in-observabile
  intre GENII natural genetice si … dresati-cultural pana la nivel de doctor in stiinte !
  ETC.

 41. AStia prinsi la furat VOR 🙁 trebui acum numiti ambasadori pleni-potentiari in UE !🤔🤞❤️
  pe celalalt prins (fostul ministru de razboi ukran) l-au pus „ambasador-financiar” 😛 la LONDRA
  (stia probabil franceza !)

  Totul e OK … nu miscati in rand !
  (USA va suplimenta pierderile colateral-banesti urkane …
  curand vin, pe 10 ani inainte ❤️❤️❤️, banii de PENSII si SALARII la Kiew!)
  🙂

 42. Si apropo de furat sau afaceri ilegale ,a mai auzit cineva despre grecoaica care era europarlamentar si inca avea acolo o functie importanta ,ce sa mai intimplat cu ea ? Grecia care pana mai ieri era o tara falimentata,auzim acum ca si-a cumparat de la amerloci 40 de avioane de razboi ultra moderne .

 43. Asta e ultimul tun financiar descoperit în ultima perioada, dar, YouTube-ul e plin de înregistrări video direct și pe ascuns cu furaciunile și escrocheriile financiare fin ukraina. Canalul cu descoperiri se numește fabrica de informații reale, în ukraineana e scris altfel canalul de Youtube.

 44. Acest pinguin al Ukrainei care cerseste mila si indurare pe la toate cancelariile lumii are vila in Italia, de cateva milioane de euro, pe malul marii,langa Bocelli si Berlusconi.De unde a avut bani ptr asa ceva acest minuscul actoras? Astia care incearca s=o bage in UE,in randul popoarelor civilizate sunt slugile legumei bolnave si corupte de la Washington.Ukraina in UE va cangrena toate statele membre. Nu-i popor pe mapamond mai corupt si mai interlop ca acest popor.Interesele meschine ale gastii care ajuta acest popor sterge cu buretele un trecut odios al acestui popor corupt si sovin. Nu sunt filorus, Rusia face bine ce face.Aceasta tara sa invete sa respecte dreptul minoritatilor, scoala, religie,libertate de exprimare,etc.,etc., sa restituie teritorrle furate de la rusi,polonezi,unguri,romani,etc.Daca n-o face, acolo nu va fi pace

 45. Bineînțeles că în Rusia nu se fură de la armată! Soldații rămași fără mincare și fără combustibil în prima fază a invaziei s-au furat singuri! 😂 Iar averea Marelui Ratat și a ciracilor lui a fost făcută absolut legal, prin furăciuni absolut cinstite! Doar marele multimiliardar Volodea, cel care avea în declarația de avere salariul de Președinte, un apartament la Moscova și o mașină, nu a primit niciodată șpagă, și nu a deturnat fonduri publice! Nu! Apartamentul, mașina și salariul s-au pus pe făcut pui, și din acești pui, și puii puilor puilor…. s-a ajuns la cinstita avere cu care se laudă azi Ratatul!
  Întrebarea mea este: unde ar fi ajuns armata rusă, dacă ar fi avut armamentul, protecțiile , combustibilul și muniția pentru care rușii au plătit pe rupte zeci de ani?
  Dar în Rusia nu sînt posibile anchete adevărate asupra corupției, cum nici înainte de aderarea României la UE nu erau posibile nici la noi! În Putinia a fi corupt înseamnă a fi în pas cu politica statului! Doar la ucrani se poate o asemenea anchetă semn că sînt chiar deciși să intre în UE.
  Și să cîștige și războiul.

 46. din bolshevism …direct hop tzop in capitalism…
  ca li se cuvine…cica
  problemele sint doar la inceput…cu dealde astia…
  ce nu intelegeti e ca bajetzii astia nu au trait intr-o societate democratica niciodata…
  din bolshevism in banditism si acu vor in capitalism
  si daca nu le convine…pur si simplu iti vor da in cap…ca asa stiu ei de la parintzii si bunicii lor..

 47. @Dan Doran
  Dacă se fură în Rusia nu ne privește. E treaba rușilor și eventual a nord coreenilor și iranienilor care le furnizează armament. În schimb dacă se fură din Ucraina e și problema noastră, pentru că sunt și banii noștri acolo. Banii aceia ar putea să fi împiedicat de exemplu ca doi oameni să moară de frig (conform știrilor de azi).

 48. Dan Doran…minte de Editat !!!
  Urcac de servici – marsh la haholi cu toți patrihotii pt. ca Clownul-cu pantalonii in vine recrutează să îngrașe pământurile urcace cu alți spălați pe creier ca Răducu- poolianalistul&gheneralii-fără-dinți !

 49. Adevarul este ca ucrainienii sant cei mai corupti din lume…niste rusi low cost..
  Nu merita nici macar un pahar cu apa.
  Noeoc ca vor disparea ca vecini..nimeninnu doreste asemenea salbatici la granitza sa…

 50. Ultimii trei postaci: se simte că treburile nu merg bine pe front, pentru Ratat, și de aici disperarea voastră! 😂
  Tocmai aici e buba: articolul acesta vorbește despre faptul ca ucrainienii fac o anchetă serioasă într-un caz grav de corupție, nu că ar acoperi aceste acte de corupție! Deci banii noștri nu sînt pierduți, dar ai rușilor da!
  Voi, cei care îl lăudați și aprobați pe Volodea cel ku Kapul Plin de Sticleți sînteți cei care ați furat și luat șpăgi pe rupte, și nu vreți ca asemenea anchete de la ucrainieni sau chiar ruși să le dea idei celor din România, și să vă facă și pe voi ” victime nevinovate” ale unui sistem juridic în care actele de patri- hotzomanism să nu mai fie considerate acte patriotice, ci ciordeli nenorocite! Vi se cutremură osînza pe voi și faceți frezoane reci, cînd vă imaginați.cum ați atâta voi: Elita Jafului Național, în zeghe, cu averile confiscate și obligați să săpați chiar voi tunelurile și canalele pentru irigații pentru care ați primit bani demult, bani transformați în vile, mașini de lux, concedii luxoase și petreceri cu caviar și lăutari!
  Vă vrem chelea, însă, și îi vom susține pe ucrani pînă ce vor cîștiga, iar după ce Rateu și gașca lui vor merge la săpat piatră prin Siberia, vă vom trimite după el, să îl ajutați concret la muncă! 😂
  Și repet: nu sînt fan Zelensky, Ucraina, SUA, Biden, Soros, Macron, etc, dar din păcate nivelul vostru de lăcomie și ură împotriva românilor ne face să trebuiască să ne aliem cu UE și SUA, și să susținem armata ucraineană, că să putem să vă ținem în frîu și să respiram un pic, pînă ne organizăm și va cerem socoteală!
  Și nu.mai e așa de mult!

 51. Tocmai fusai ieri la un restaurant pe unde stau.La masa vecina ,o familie de saraci refugiati ucraci, el in capul mesei plus o ceata de 5 femei si doi copii.Comandase-ra meniul cel mai scump, adica Lobster la 65 euro portia, cocteiluri ,desert etc.Cred ca plateau din ajutorul dat de guvernul local.El era un zdrahon la vreo 35 ani numai bun de front, da daca se duce acolo , cin sa mai sustina restaurantele de lux din UE?
  SBU nu stia de „schema „aia de 40 milioane ,ca pt eu si Zele suma e un mizilic,ei aplica scheme de 40 miliarde.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.