Frunda cere demiterea conducerii ANI

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda susţine că modul în care s-au comportat preşedintele ANI, Cătălin Macovei, şi secretarul general, Horia Georgescu, la şedinţa comisiilor juridică şi pentru drepturile omului privind Legea Agenţiei Naţionale de Integritate impune demiterea lor imediată.

„Cred, sunt convins că după comportamentul de ieri al celor doi funcţionari există o singură măsură: să fie demişi. Nu mâine, azi. Aceşti oameni trebuie demişi dacă vreţi ca în această ţară să avem autoritatea instituţiilor în care să nu ştim de frica superiorului, dar de respectul legii, atunci aceşti oameni trebuie demişi”, a spus Frunda, în plenul Senatului.

După discursul lui Frunda, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, l-a invitat pe senatorul UDMR să întreprindă un demers oficial prin care să ceară sancţionarea lui Cătălin Macovei şi Horia Georgescu, dacă socoteşte că aceştia au avut un comportament inadecvat în relaţia cu Senatul.

Potrivit legii ANI, Agenţia este condusă de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, numiţi în funcţie de către Senat, pe bază de concurs sau examen, după caz, la propunerea Consiliului Naţional de Integritate. Preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei sunt numiţi în funcţie de către Senat, pentru un mandat de 4 ani, care nu poate fi reînnoit. Preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei pot fi eliberaţi din funcţie în următoarele situaţii: a) demisie; b) incapacitate managerială, constatată; c) condamnarea definitivă pentru săvârşirea unei infracţiuni; d) când se constată nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese, regimul incompatibilităţilor sau când se dispune confiscarea unei părţi din avere ori a unui bun determinat, aflarea în situaţia de incompatibilitate sau nerespectarea cerinţelor legale pentru ocuparea postului. Senatul dispune, prin hotărâre, eliberarea din funcţie, la propunerea Consiliului Naţional de Integritate.

Senatorii au votat forma finală a legii, din care au eliminat comisia specială care funcţiona pe lângă ANI şi care realiza efectiv verificarea averilor. Preşedintele Traian Băsescu a respins o dată legea, iar acum e obligat să o promulge.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.