Furnizori îndoielnici, promovați chiar de stat

România a creat o piață care promovează adesea furnizorii îndoielnici, speculatori, atrăgând modificarea comportamentului și altor furnizori onești, în direcția unui comportament incorect față de consumatori, al abuzurilor și speculațiilor din piață.

Conform Asociației Energia Inteligentă, avem azi furnizorii pe care piața românească i-a format prin lejeritatea cu care sau acordat licențele, toleranța încălcării obligațiilor ca și furnizor licențiat, nesancționarea încălcării principiilor concurențiale, nepedepsirea abuzurilor și dezinformărilor practicate asupra consumatorului.

Ce este și mai rău, faptul că pe această piață nefuncțională s-a venit și cu dezinformarea privind faptul că ”toți furnizori sunt hoți” și mai ales îndoiala semănată în rândul oamenilor, pentru acoperirea vinovăției autoritățiilor asupra măsurilor necorespunzătoare luate pentru a preîntâmpina creșterile de preț.

O piață (liberă sau reglementată) înseamnă necesitatea existenței unei relații (comercială) între două părți – cumpărărtori și furnizori – iar în lipsa încrederii aceasta nu poate să existe decât sub forma unui război de tipul ”care pe care” și care nu rezolvă criza actuală, ci o va accentua. Acest război este încins de aberații legislative prin care se impun pierderi furnizorilor, fapt care va accentua derapajele de pe piață, deoarece o piață care prin lege se neagă costurile evidente ale unui furnizor, va determina ca furnizorul să recurgă la metode prin care să-și recupereze pierderile induse de stat și o va face în raport cu consumatorii, distrugând și mai mult relația furnizor-consumator.

În piața românească avem unii furnizori care au un comportament necorespunzător cu consumatorii de ani de zile, care au exaltat în această perioadă de haos și au băgat puternic mâna în buzunarul consumatorului. Culmea, autoritățile nu pe aceștia îi blamează. AEI prezintă cazul unui furnizor care deși a încheiat un contract pe un an de zile în luna iunie 2021, la un preț de 149,9 lei/MWh fără TVA, începând cu luna octombrie 2021 au curs notificările către consumator: 280 lei/MWh fără TVA în octombrie 2021, 500 lei/MWh fără TVA în noiembrie 2021 lei/MWh, 1000 lei/MWh fără TVA în decembrie 2021. Aceat furnizor are acest comportament de peste 2 ani, autoritățile făcându-se că nu-l văd. În schimb, acest furnizor a calculat bine compensarea și plafonarea (deoarece are interesul să primească bani și de la stat) și nu a fost între cei nominalizați ca fiind ”Hoți de furnizori”.

În același timp există furnizori care deși a expirat contractul de furnizare, au rămas cu prețul din contract până la trecerea iernii înțelegând drama prin care trec consumatorii. Totuși aceștia au fost încadrați la ”Hoții de furnizori”, deoarece nu au dat compensație, deși legea nu prevedea posibilitatea acestor furnizori de a da compensații.


Practic, haosul de pe piața de gaze, în mod greșit atribuită liberalizării pieței de gaze, s-a datorat în fapt:
– modului cum a fost pregătită și realizată liberalizarea pieței,
– modului în care instituțiile responsabile au tolerat și tolerează abaterile pe piața de gaze,
– modului în care au fost promovați în piața din România furnizori îndoielnici,
– modului în care statul a intervenit în piață (acte normative GRP, Plafonare etc.) și respectiv nu a intervenit pe piață (măsuri urgențe de energetice înaintea atingerii apogeului),
– modului în care după 20 de ani de la inițierea liberalizării pieței de gaze din România, nu exită un Model de Piață și nu există un Model al Sistemului Energetic funcțional pentru prezent.
Instituțile din România au respins furnizori internaționali cu credibilitate și au promovat ”furnizori by România”, firme ale unor politicieni, persoane influente etc. și care au înțeles activitatea de furnizare gaze ca pe un CARITAS, în care poți să pui câteva milioane de euro și să le multiplici în câțiva ani, după care să-ți scoți de 7 ori banii depuși și să te retragi pentru a-i cheltui, susțin reprezentanții AEI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Specula cu energia in formele ei de livrare , a luat amploare cu acordul si protectia prin pasivitate a institutiilor abilitate. In momentul in care costul nu a crescut in acelasi ritm cu pretul solicitat peneficiarului , avem a face cu specula. Chiar prin bursa trecand tranzactiile , formarea de carteluri poate crea posibilitatea unor preturi prohibitive cu un cost scazut. De exemplu, pretul uraniului energetic a crescut la nivel de an 2021 doar cu 7 % , refacand calculul uraniului investit in productia unui KWh constatam ca este de 2 bani / Kw, luaind in calcul cresterea de 7 % , uraniul pentru un KWh de energie costa 2.14 bani. Daca eu gresesc la calcule poate sa ma corecteze ANRE -ul sau ministerul energiei, sau producatorul nuclearelectrica. La acest cost se adauga costul cu apa grea = 2 bani/Kwh , cu reparatii si intretinere, cu personalul, cu taxe catre stat si mediu si se ajunge la 12 bani / KWh. Hidrolelectrica are un cost de 9 bani/ Kwh, termocemntralele pe carbune 45 bani/ kwh , cele pe gaz da , au un cost crescut dublu dar ponderea productiei de energie electrica in termocentrale cu gaz este de doar 4-5% ( centrala petrom de la Ploiesti 600 MWh ) . Atunci , de unde pretul de 2.8 ori mai mare la curent electric? Pretul de baza la gaze catre consumtorul casnic a crescut de la 11 bani/ KWh la 25 bani/kwh, in conditiile in care romania consuma pe timp de vara 3.5 miliarde metrii cubi, poate stoca 2 miliarde , iar iarna consuma 7 miliarde , produce 4 , acopera din stoc 2 miliarde si importa in medie 1 miliard. Atunci de unde pret de 2.2 ori mai mare la gaze?? Sa raspunda ministerul energiei , ANRE-ul , Iohannis si toata sleahta din fondul proprietatea.

  2. Din start o firma numita „Asociația Energia Inteligentă” este o adunatura de escroci care, cica, promoveaza energia inteligenta dar habar nu au ca energia inteligenta este fabricata din carbuni si gaze, folosesc denumirea de energie inteligenta pentru a duce compatriotii in eroare, sau, in viitor pentru resurse bugetare! Intro tara, cand exista un guvern de lichele, escroci si mincinosi, nu poti avea afaceristi decat de teapa guvernului, ambele entitati=gloata de infractori ocoliti prin legi cu dedicatie.

  3. Asa zisele masini electrice,nu isi incarca bateriile cu curent de la panourile voltaice si de la eoliene ,ci de la energia produsa de carbune si gaze.Carbonul emanat de masinile electrice din functionare si din deseurile rezultate dupa utilizare in special a bateriilor este mult mai mare decat la o masina obisnuita.asa ca specialisti in ,,energie verde,,si ONG sa nu mai incaseze bani pe minciuni si manipularea populatiei.

  4. Cand am avut un om care a incercat sa se opune lacomiei „multifunctionalelor” si a vrut sa mentina piata reglementata de energie, statul paralel si mafiot l-a bagat la parnaie !
    Acum suportam prostia batalionului de academicieni internationali repetenti ai partidului national lăbăral si ai u-sri

  5. De neînțeles a fost că în plicurile cu facturi de la Electrica furnizare existau oferte de la alte firme, practic concurente la Electric.

  6. Statul isi umple pusculita k lumea, acest firme platesc taxe si impozite. Incasari mai mari, taxe mai mari. Numai anul trecut Romania a imprumutat 57 miliarde euro.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.