G7 ia decizii radicale împotriva energiei poluante

Naţiunile din Grupul G7 au decis, vineri, oprirea subvenţiilor pentru proiecte în străinătate cu sisteme de energie fosilă şi reducerea semnificativă până în 2035 a producţiei interne de electricitate din surse poluante.

„Asumăm angajamentul de a opri, până la sfârşitul anului 2022, orice nou ajutor public direct la nivel internaţional pentru proiecte în sectorul energiilor fosile fără echipamente pentru capturarea dioxidului de carbon”, anunţă Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7), la finalul reuniunii miniştrilor Energiei şi Climei, desfăşurată la Berlin.

De asemenea, statele membre G7 s-au angajat, potrivit cotidianului Le Figaro, să reducă semnificativ utilizarea combustibililor fosili în sectorul intern pentru producţia de electricitate „până în anul 2035”, în cadrul eforturilor pentru contracararea încălzării climei prin renunţarea treptată la utilizarea cărbunelui.

Japonia era ultimul stat care se opunea acestor măsuri, dar a acceptat vineri acest plan. Din Grupul naţiunilor puternic dezvoltate (G7) fac parte Statele Unite, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Japonia.

Uniunea Europeană are obiectivul de a reduce cu 55% emisiile poluante până în anul 2030, în raport cu nivelul din 1990. De asemenea, Uniunea Europeană vrea să diminueze dependenţa energetică de Rusia. Statele Unite au obiectivul de a reduce cu 50%-52% emisiile poluante până în 2030, comparativ cu nivelul din 2005.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Nebunii ăștia vor să-nfometeze plantele. Că ce este altceva CO2 ce este mai greu decît aerul, azot și oxigen, stă jos pe pămînt.
    Treaba cu tăiatul miluitului, subvenților, este un lucru bun, așteptat, dar să se scoată toate. Să vedem atunci cît costă cu adevărat curentul făcut de eoliene și solare. Toate se-nchid a doua zi.
    Cei cu solare pe avoperiș să fie puși la plată atît cît sînt costurile de preluare a acelui curent. Sau credeți că-i numai beneficiu pt sistemul de electricitate, că nu sînt costuri.

  2. At trebui acționat urgent în gazificarea carbunelui!!..metoda se cunoaște de zeci de ani, dar a fost lăsată pentru a face loc petrolului și gazului metan!!..si vine a fost împotriva acestei metode?..marii magnati ai petrolului din america!!..
    Culmea acum poate fi gazificat carbunele direct în mină, invenție făcută prin anii 80 !!!..dar tot nenorociții de americani s-au opus!!..pierderile petrodolarilor erau enorme..
    Asa ca soluții există mai ales în acele state bogate in cărbune!!..dar și acum nenorocitiiadta o țin langa cu eliminarea carbunelui…

  3. HAHAHA, decizii radicale de genul repornirea centralelor pe carbune in Germania ca sa salveze din consumul de gaz pentru industrie. In Polonia, cea mai mare producatoare de energie pe baza de carbune, pentru ca a decis unilateral sa interzica importurile de energie din Rusia, a pierdut 20% din necesarul de carbune, si au ajuns sa se faca specula, de la 250$ tona se vinde cu 700$+. Iar idiotii de verzi din EU, refuza cu indarjire sa accepte nuclearul si hidro ca ecologice in viitoarele proiecte. Nimeni nu vorbeste de faptul ca o tzara ca Germania care a investit enorm in eolian si fotovoltaic, are cele mai mari preturi la energie electrica din UE…

  4. Participantii la G7 ,cu cat au poluat avioanelor lor in aceasta deplasare?Cu cat au poluat masinile lor,paza lorla aceasta intrunire.
    Cata energie consuma multitudinea de viloaie pe care le detin,intretinerea lor,gazonul lor,curatirea locuintelor cu aspiratoarele lor puternice,piscinele lor acoperite.Cat polueaza iahturile lor?
    Daca erau asa rentabile,eficiente sursele regenerabile, occidentalii nu mai foloseau alceva, nu mai declansau razboaie pentru gaze[vezi Siria],nu mai stateau la cheremul rusilor etc.

  5. Fasolea taică, o resursa energetică inepuizabila și nepoluanta pe care, americanii mari consumatori, ar trebui sa o ia serios in considerare. Puțin modificata genetic, capitol la care ei se pricep, poate îmbunătăți puterea calorică la un nivel echivalent cu cel al uraniului…

  6. Povesti progresiste. Nu vad proiectele progresitilor de a genera energie adica hidrocentrale de exemplu. Doar niste ani in viitor cand o sa avem energie verde! Cu trei mori de vant si doua panouri sloare nu poti sustine industria si cetatenii. Colac peste pupaza mai vor sa taie si energia de la rusi desi nu si-au pregatit nimic concret doar slogane imbecile. Oamenii astia sunt dusi complet cu capul…dar complet

  7. Ar trebui să-l întrebe pe Gates cum se poate ajunge la „0” carbon. Unele țări cum ar fi Australia lucrează intens să-și asasineze populația. 2 ani de zile închisoare și 70000 de dolari australieni amendă dacă încalci regulile covid. Eu zic să le dea pedeapsa cu moartea cu executare imediată, măcar nu-i mai chinuie. Australia va deveni un gunoi international, este deja o insulă lagăr, poți să te ștergi cu democrația lor la cwr. Eu nu am putere dar dacă aș fi australian aș incendia toate pădurile lor să-i țin ocupați pe cei care conduc lagărul australian. Măcar să murim toți nemernicilor, nu doar unii!

  8. mai curge multa apa pe Vistula si Rin numai fraerii de romani au oprit CTE pe carbune…ca…

  9. Ce am inteles eu din live-ul la tv in si din strainatate: „G7 este inventia nemturiana”, cum naiba sa calce pe jugulara marca putin natural daca se pupa in orice pe ascuns ambele tabere?! Dupa G7 au ramas marii afaceristi globali-putini la numar, sa analizeze, sa discute si sa hotarasca ce urmeaza. Poate va explicati voi singuri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.