Gangsterii şi traficanţii de droguri pun umărul la salvarea zonei euro

Potrivit publicaţiei Wall Street Journal cererea mare de bancnote de 200 şi 500 de euro aduc Băncii Centrale Europene un profit bun, care este bine-venit într-un moment de criză cum este acesta.

Gangsterii, traficanţii de droguri şi cei care spală bani pun umărul la stabilizarea financiară a zonei euro”, consideră publicaţia Wall Street Journal.

Conform publicaţiei, cererea mare de bancnote de 200 şi 500 de euro aduc Băncii Centrale Europene un „profit bunicel”, care este bine-venit într-un moment de criză cum este acesta.

Bancnotele de valoare mare fac din ce în ce mai mult din euro „moneda preferată pentru economiile subterane şi pentru cei care preferă să îşi păstreze anonimatul în tranzacţiile financiare şi investiţii”, este de părere Willem Buiter, economist şef în cadrul Citigroup.

Prin emisiunea de astfel de bancnote, BCE iese „foarte profitabilă”, astfel de emisiune fiind realizate la costuri apropiate de zero, comparativ cu emisiunile de moneda metalică.

La intrarea bancnotelor şi monedelor euro în circulaţie, în ianuarie 2002, valoarea totală a bancnotelor de 500 de euro se ridica la 30,8 miliarde euro. În prezent valoarea totală a acestor bancnote este de 285 miliarde euro, rata medie anuală de creştere a emiterii fiind de 32%.

Ca valoare, 35% din bancnotele emise de BCE au cea mai mare denominare, de 500 de euro, chiar dacă puţini oameni au văzut o asemenea bancnotă.

În 1998, Gary Gensler, la acea vreme oficial al Trezoreriei americane şi-a exprimat public temerile privind concurenţa pe care o astfel de bancnotă ar aduce-o celei mai mari bancnote americane, cea de 100 de dolari, dar şi avantajele unei astfel de bancnote pentru infractori. Acesta a indicat faptul că 1 milion de dolari, format din bancnote de 100 de dolari, ar cântări aproape 10 kilograme, în timp ce 1 milion de dolari, format ipotetic din bancnote de 500 de dolari ar cântări doar 2 kilograme.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.