„Gărzile Forestiere trebuie să fie un fel de DNA al pădurilor”

Gărzile Forestiere ar trebuie să fie un grup de elită, să devină un fel de DNA al pădurilor, iar în acest sens avem pentru anul în curs buget pentru creşterea numărului de angajaţi, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca – Palmer.

„Viziunea mea pe problematica de mediu este una care cred, în care vreau să avem o schimbare de paradigmă, în sensul ca mediul să nu mai fie privit ca o piedică. Capitalul natural este o oportunitate de dezvoltare durabilă şi o tranziţie către economia verde. Mi-aş dori ca mediul să fie mult mai bine integrat în domeniile sectoriale şi să existe o mai mare conştientizare la nivelul populaţiei, dar şi a factorilor de decizie din Guvern (…) Pădurile sunt o resursă strategică a ţării şi mă bucur că s-a luat decizia de a include acest capital natural în domeniul strategic. Situaţia pădurilor este complexă şi ştiţi foarte bine cum stau lucrurile. În mod concret, nu se va putea ca în 10 luni să rezolvăm probleme cumulate de ani de zile, dar sunt paşi care se pot face. Mă refer aici la partea de control şi reglementare, cum ar fi Gărzile Forestiere, unde avem buget să creştem numărul de angajaţi. Garda Forestieră ar trebui să fie un grup de elită, un fel de DNA al pădurilor. Radarul pădurilor sau SUMAL au nevoie de mai multă eficienţă şi mai multă transparenţă’, a spus ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă.
Pe de altă parte, Paşca-Palmer a precizat că pe lista de priorităţi a mandatului său se mai află economia verde, biodiversitatea şi deşeurile.

„Impulsionarea unei tranziţii către economia verde – foarte concret aş vrea să avem un program să susţinem antreprenoriatul din sectorul verde. Aici ne putem referi la domeniile de agricultură ecologică, ecoturism sau clădiri verzi. O altă prioritate se referă la biodiversitate. Avem în plan să înfiinţăm Agenţia Naţională pentru Arii Protejate. Domeniul deşeurilor reprezintă o altă mare şi complexă problemă – sunt chestiuni legate şi de infringement şi de targetul de ţară pe care îl avem asumat la nivel european’, a subliniat oficialul.

Ministerul nu este de vină pentru prețurile la masa lemnoasă

Ministerul Mediului nu este vinovat pentru preţurile practicate la masa lemnoasă, iar revocarea domnului Adam Crăciunescu din Consiliul de Administraţie al Romsilva a fost o coincidenţă şi nu are legătură cu nemulţumirile din piaţă, a mai declarat ministrul.

„Este eronat ce se spune despre faptul că Ministerul Mediului este vinovat de preţurile la masa lemnoasă. În primul rând, Romsilva are responsabilitatea să stabilească preţurile pentru licitaţii şi nu este responsabilitatea Ministerului Mediului să facă asta. Oricine vă spune că ministerul este de vină pentru preţurile la lemn, este eronat. În clipa de faţă se încearcă blocarea acestor licitaţii. Este nevoie să se modifice această Hotărâre de Guvern, dar asta nu se poate face peste noapte. Avem o analiză făcută şi urmează să se ia o decizie. Nu are nicio legătură revocarea domnului Crăciunescu cu acest subiect, a fost o simplă coincidenţă. Decizia de a-l revoca pe domnul Crăciunescu din Consiliul de Administraţie are la bază un motiv simplu, deşi nu a fost o decizie uşoară: cu toată prezumţia de nevinovăţie, nu este normal ca un om asupra căruia există suspiciuni să rămână într-o poziţie, pentru că acest lucru se resfrânge şi asupra Romsilva’, a menţionat oficialul.

Ministrul a subliniat, totodată, că la Romsilva există o problemă de guvernanţă, în condiţiile în care, din şapte membri ai Consiliului de Administraţie, patru sunt angajaţi ai regiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.