Gaz pe foc: Lukaşenko închide graniţele

Preşedintele Belarusului, ținta de şase săptămâni a protestelor în masă care îi cer demisia, a anunţat că pune armata în stare de alertă maximă şi închide frontierele ţării cu Polonia şi Lituania.

Alexander Lukaşenko a declarat din nou, joi, că valul de proteste este condus de Occident şi a decis să închidă graniţele cu vecinii de la vest, Polonia şi Lituania.

„Suntem obligaţi să retragem trupele de pe străzi, să punem armata în alertă şi să închidem frontierele din vest, în primul rând cu Lituania şi Polonia”, a declarat Lukaşenko, potrivit Al Jazeera.

Lukaşenko a mai spus că graniţa Belarusului cu Ucraina va fi întărită.

„Nu vreau ca ţara mea să fie în război. Mai mult, nu vreau ca Belarusul şi Polonia, Lituania să se transforme într-un teatru de operaţiuni militare în urma cărora nu se vor rezolva problemele noastre „, a mai spus el.

„Prin urmare, astăzi fac apel la populaţia din Lituania, Polonia şi Ucraina – opriţi-vă politicienii nebuni, nu permiteţi izbucnirea unui război!”, a transmis Lukaşenko.

El nu a menţionat numele Letoniei, ţară vecină, care la fel ca Polonia şi Lituania, este membră NATO.

Restricționarea internetului

Un grup de douăzeci şi nouă de ţări, printre care Statele Unite şi Germania, au emis joi o declaraţie comună prin care au condamnat restricţionarea internetului de către conducerea de la Minsk, după ce în Belarus au avut loc luna trecută alegeri prezidenţiale „frauduloase”, transmite Reuters.

„Închiderea şi blocarea sau filtrarea serviciilor limitează nejustificat drepturile de întrunire paşnică şi libertatea de asociere şi de exprimare, mai ales atunci când acestea sunt lipsite de echitate procedurală şi de transparenţă”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat american.

„Alături de măsurile restrictive şi intimidarea utilizate împotriva candidaţilor opoziţiei şi a arestărilor în masă şi detenţiilor membrilor societăţii civile şi jurnaliştilor din Belarus, acţiunile de limitare a accesului la internet, inclusiv la reţelele sociale şi alte platforme digitale de comunicare, erodează şi mai mult spaţiul civic”, se arată în declaraţia comună a celor 29 de state semnatare.

Documentul a fost semnat de SUA, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. Cum e sa fii prost ?
    RASPUNS = Demonstrezi pentru distrugerea tzarii tale sub steagul ” FREE BELARUS ” .

  2. Este exclusa varianta in care aceasta tara ajunge intr-o alianta cu Occidentul si regimul pica, pe fondul pasivitatii Rusiei. Daca lucrurile se precipita cu miscarile de strada, garantat ca rusii vor anexa Bielorusia.

  3. Sa fie toata aceasta tevatura cu brusca sete de drepturi ale omului in legatura cu refuzul lui Lukasenko de a dansa pe melodia internationala ‘Covidul linistit’?
    Belarusul nu a imitat masurile luate de mai toate statele din orbita imperiala, nici chiar pe cele din Rusia. In Belarus, in mijlocul isteriei mediatice covid, Lukasenko iesea sa joace hockey, se disputau meciuri de fotbal cu spectatori, si masca nu era obligatorie.
    Se vede treaba ca ‘cine nu sare nu vrea schimbare’…sau poate, cine stie, filantropii din occident si nu numai au fost brusc atinsi de un frison: nu e democratie in Belarus! De ce tocmai acum, si nu in cei douazeci si sase de ani de cand Lukasenko dicteaza? Momentul, timing-ul spune totul.
    Sau poate ca e o coincidenta. Lumea e plina de coincidente.Toate fiind datorate hazardului, intamplarii.

  4. E foarte important ca „a luat pozitie” Australia (mai aveam eu un coleg la scoala, prin secolul trecut, care era absolut convins ca Australia e capitala Austriei !) … Cred ca daca opresti pe strada 100 de autralieni si ii intrebi unde e Belarus, vreo 80 pun degetul pe harta pe Patagonia iar restul te injura, crezind ca faci misto de ei !

  5. Miercuri, președintele Donald Trump a sugerat că votul prin corespondență este o amenințare mai mare la adresa integrității alegerilor din noiembrie decât imixtiunea străină.
    Deci clar,concis si la obiect.Trump si al nostru presedinte si alti catei,considera ca alegerile prin corespondenta reprezinta o amenintare la adresa integritati unei tarii.
    Imixtiunna externa ,intr-o tara unde au avut loc alegeri ,e un drept democratic a marilor puteri si catei lor sa intervina sub orce forma.
    Trump adevar graeste

  6. Bravo Lukashenko!
    Cu stangistii MARXISTI nu se poate discuta – ori ei, ori noi!
    Arestare, condamnare si lagare de munca; daca sint violenti – lichidati!
    Au posibilitatea sa plece acolo unde le place – se vede ca nu-si respecta Tara demonstrantii.,
    Acele multe tari care-l acuza si nu il recunosc Presedinte pe Lukashenko sint controlate de talmudistii babilonieni, asa ca ei vor sange nevinovat, ca peste tot unde imping „revolutii colorate” si armatele fraierilor indoctrinati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.