Gazul scos de americani din Marea Neagră are liber către Bulgaria

Transgaz

Producătorul de gaze Black Sea Oil & Gas (BSOG), care a anunțat că va începe producția de hidrocarburi din perimetrul Midia al Mării Negre, se conectează la conducta Tranzit 1 Bulgaria și din această cauză gazele scoase din platoul continental românesc au cale liberă către vecinii noștri de la sud, acolo unde prețul gazelor naturale este de 120 lei/MWh, susține Dumitru Chisăliță, analist pe piața gazelor. Ordonanța 114, zisă a lăcomiei, obligă toate companiile producătoare de gaze din România, inclusv BSOG, deținută de americanii de la The Carlyle, să vândă gazele la preţ plafonat, de 68 de lei/MWh, în perioada 2019-2022. Or, primele gaze vor fi scoase de BSOG din Marea Neagră mai devreme.

În 2015, operatorul nostru național de transport gaze naturale, Transgaz, a încheiat un acord de cooperare cu Black Sea Oil & Gas SRL, Petro Ventures Europe B.V. şi Gas Plus International B.V., cu scopul preluării în sistemul național de transport (SNT) a gazelor din Marea Neagră provenite din perimetrul Midia XV. În acest sens, se impune extinderea SNT prin realizarea unei conducte de transport gaze naturale de la terminalul de gaze prevăzut a fi amplasat în zona localităţii Vadu, până la cuplarea în conducta existentă de transport internaţional de gaze Tranzit 1, proiectul fiind inclus în planul de dezvoltare al SNT pentru 2016-2025. Entitatea responsabilă cu implementarea proiectului este Transgaz Mediaş, operator licenţiat al Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale din România.

Transgaz este obligată de Comisia Europeană să asigure ”reverse flow” pe Tranzit 1, altfel România va intra sub infringement. Acesta este un lucru foarte important şi unic în ultimele trei decenii, pentru că ţevile de gaze ce tranzitează România prin Dobrogea erau închiriate exclusiv de Gazprom încă din perioada comunistă, aceasta fiind calea de export către Europa de Sud a ruşilor. Cu alte cuvinte, fluxul de gaze nu va fi doar dinspre Rusia, via Ucraina, prin România, către Bulgaria şi Turcia sau Grecia, ci şi invers. Adică firme din România vor putea pompa gaze pe această conductă, cu o capacitate mare – 7 miliarde metri cubi pe an, către Bulgaria sau oriunde altundeva găsesc clienţi, poate chiar în Ucraina. Spunem Ucraina pentru că este o piaţă cu un consum enorm de gaze, peste 40 miliarde metri cubi anual, şi care acum are o dificultate în aprovizionare după ce a limitat drastic importurile din Rusia, în urma crizei din Crimeea. Or, dacă americanii, fie ei BSOG ori Exxon, pot prelua alimentarea, chiar şi parţială, a Ucrainei, acest lucru înseamnă şi o lovitură geopolitică, nu numai comercială. Pentru că, tradiţional, aceste pieţe din Est erau în totalitate ale ruşilor.

Astfel, gazele din Marea Neagră ar putea să nu ajungă deloc în România ci să fie vândute doar în Vest, prin BRUA (conducta care va veni din Turcia, va trece Bulgaria, România, Ungaria și va ajunge în Austria) și prin Tranzit 1.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

5 Comentarii

  1. – Nu contam nici cat Venezuela. Avea dreptate Serbanescu guvernantii, indiferent de culoarea politica, sunt vechilii stapanilor de afara. Macar sub rusi pretul la litru de benzina si gaz era 15 -20 bani, acum o sa creasca mereu pt. ca ni se va spune ca trebuie sa fim fericiti – suntem sclavi cu titei si gaze sub pat ! Asta e fericirea lu` alde ca Lili&diezii cilos si joian !

    • Mare dreptate ai!Dar nici nu banuiesti cat de multi „prostalai” il sorb din priviri pe meditatorul-6 case,”Von Strudel ” de 3Coceni,spre dezastrul acestei tari…

  2. Parca ucrainienii aveau mari difcultati sa plateasca gazul rusesc primit la pret de mare favor..
    Asa ca ce sugerart? Sa le dam gaz ucrineinilor si noi sa platim impozite p[tr gazul dat pe daiboj?

  3. Unii,ignoranti,trancaneau aiurea ca Romania va avea independență energetica pe baza gazului din M.Neagra. Eu spuneam ca gazul nu este al nostru grație tradatorilor care au concesionat pe bază de șpagă numita frumos comision. Dar prostii in prostia lor ajuta bandiții.Concesionarea trebuia facuta prin împărțirea producției!
    E trist! Vezi guvernarea Dragnea-Valcov-Dancila!

  4. Acum românu patriot de ce nu se mai balegă in cioareci și se dă de ceasul morții pe sticlă, circ intru satisfacerea căscaților de sub bască, devreme ce gazul tot la HAB-ul de distribuție din Ungaria ajunge la repartizat.. Prostu patriot ticălos nu știe amănunte ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.