George Daniel Tudor, reținut

Fostul vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, George Daniel Tudor, fost preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a fost reținut joi de procurorii DNA.

Acesta este acuzat că a luat mită 300.000 de euro pentru a favoriza banca Carpatica la un control. În același dosar sunt urmăriți penal și Ovidiu Marian, fost secretar general al Senatului României, și senatoarea Doina Tudor.

Daniel Tudor s-a prezentat joi la DNA, de unde a ieșit încătușat.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, începând cu data de 18 februarie 2016, a inculpatului:

TUDOR DANIEL GEORGE, la data faptei președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul:

MARIAN OVIDIU, la data faptei secretar general al Senatului României, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta

TUDOR DOINA ANCA, senator în cadrul Senatului României, la data săvârșirii faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există probe și date ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie – mai 2013, în contextul efectuării unui control la o societate de asigurări, inculpatul Tudor Daniel George, în calitate de președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, a primit de la administratorul firmei respective (denunțător în cauză), prin intermediul inculpatului Marian Ovidiu, suma de 300.000 euro pentru ca rezultatul controlului să fie unul favorabil omului de afaceri.

Suma de bani amintită mai sus a fost remisă inculpatului Tudor Daniel George în trei tranșe de câte 100.000 euro, o primă tranșă, în mod direct, iar următoarele două tranșe, în mod indirect, prin intermediul soției sale Tudor Doina Anca, senator în Parlamentul României, persoană care cunoștea, la momentul intermedierii sumelor de bani, atât proveniența cât și scopul pentru care erau remise aceste sume de bani.

De precizat este faptul că inițial, inculpatul Tudor Daniel George a pretins de la omul de afaceri, prin același intermediar, suma de 3 milioane de euro.

În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Tudor Daniel George a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenționa asupra gradului de risc ridicat al societății) și a impus remedierea unor deficiențe minore și nesemnificative în raport cu situația financiară precară a societății.

Inculpaților și suspectei li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

La data de 19 februarie 2016, inculpatul Tudor Daniel George urmează să fie prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv pentru 30 de zile.

La aceeași dată, inculpatul Marian Ovidiu urmează să fie prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea SRI.

in curs de actualizare

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.