Germania intră în recesiune, UE nu scapă de cel mai rău scenariu

Săptămâna trecută, economia germană a intrat în oficial în recesiune, după două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut. Scenariul acesta a fost îndelung dezbătut anul trecut, în contextul crizei energetice, însă previziunile specialiștilor arătau că Germania va reuși să evite acest lucru. Germania a reușit să reziste bine în fața ultimelor crize, însă de această dată Germania pare să conducă întreaga Uniune Europeana spre recesiune.

Unul dintre motive este că actuala recesiune are altă natură față de precedentele crize prin care a trecut Europa. Acum nu avem de-a face cu un ciclu economic, ci cu potențială dezindustrializare a Europei, care este privată de energia ieftină din Rusia.

În primele luni ale războiului din Ucraina, în plină febră a sancționării Rusiei, dezindustrializarea era văzută ca un proces accelerat de închidere a fabricilor europene rămase fără energie suficient de ieftină pentru ca produsele lor să fie competitive pe piața mondială. Însă dezindustrializarea nu se întâmplă peste noapte, ci este un proces gradual și reversibil până la un anumit punct.

Ministrul Energiei din Qatar a avertizat, la finalul săptămânii trecute, că Europa nu a scăpat de cel mai rău scenariu al crizei energetice și că iarna blândă ce a trecut a  permis evitarea unor probleme majore în statele europene. ”Singurul lucru care a salvat Europa și lumea în acest an a fost iarna blândă și încetinirea economiei. Dacă economia începe din nou să prindă avânt în 2024 și dacă vor veni niște ierni obișnuite, cred că va trebui să ne așteptăm la cel mai rău scenariu”, a spus ministrul Saad al-Kaabi. Iar oficialul din Qatar știe foarte bine despre ce vorbește, pentru că emiratul din Golf a devenit unul dintre principalii furnizori de energie ai Europei, sub forma de gaze naturale lichefiate, după limitarea drastică a importurilor din Rusia.

Unul dintre simptomele dezindustrializării Germaniei este diferența mare dintre dezvoltarea sectorului serviciilor și cea a industriei. Contracția puternică a sectorului manufacturier poate fi pusă pe seama scumpirii energiei.

”Dezindustrializarea Germaniei și a Europei nu este o certitudine în acest moment. Se poate ca, după încheierea războiului din Ucraina, europenii să reia relația cu Rusia, pentru a-și satisface necesitățile energetice. Însă acum, în actualul context diplomatic, acest lucru pare puțin probabil. Dacă actuala traiectorie se va menține în următorii 5-10 ani, pare aproape sigur că Germania și Europa se vor dezindustrializa într-o măsură semnificativă”, arată o analiză publicată de UnHerd.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

25 de Comentarii

  1. Tabara Militara Americana cunoscut sub numele de cod UE nu poate sa faca decat ce le ordona americanii, iar americanii NU au nici-un interes ca intr-o biata tabara de-a lor sa fie mai bine decat in tara lor. Asa ca … Pe UE, americanii o tin legata de Ucraina, tocmai pentru a se alege praful de economia UE, sa treaca la importuri din USA, asa cum le-a blocat importul de titei/gaze de la rusi si i-a pus sa cumpere de la ei titeiul pe care ii il FURASER gratis din Irak.

  2. Sper ca si Rromania sa intre in recesiune, la cat de rapid se imprumuta doar un eveniment precum cel din Grecia poate rezolva problema

  3. Deci sanctiunile impotriva Rusiei au dat roade ca urmare economia Germaniei a intrat in recesiune! Urneaza si restul tarilor care au pus sanctiuni! Cine sapa groapa altuia…

  4. Nu e domne adevarat, Cioaca, Ciocalacu, Isarescu si Vasilescu zic ca totul merge de duduie… ce treaba avem noi cu germania, doar vreo 30% din industria care a mai ramas in colonia noastra depinde de ei sa supravietuiasca. Ce e interesant e ca in Germania deja din 2024 distribuitorii de energie o sa te poata decupla de la retea dintr-un click (deh, contoare „inteligente) daca decid ei ca ai consumat prea mult, iar un proiect al Verzilor e sa limiteze consumul de carne, presimt ca nemtii o sa ajunga mai rau decat rromanii in pe la mijloc de ’80.

  5. Planul morgenthau redivivus.
    ASTA NU INSEAMNA CA UE NU CONSUMA GAZ SI PETROL RUSESC!
    Doar ca o face prin intermediari, gen india. Si evident mult mai scump. Adica falimentar, necompetitiv – in sua gazul e de doua ori mai ieftin, in china DE TREI!!! Cum sa concurezi cu asa ceva?
    Si asta tocmai cand o paradigma tehnica e in colaps: motorul cu ardere interna, in a carui expertiza nemtii excelau. Motorul pe baterii e simplu, poate fi produs bine oriunde. Recte europa pierde inca un atu.
    Aceasta absurditate e un revelator al gradului de aservire a leadershipului european la remorca cia.
    Fara fundamente metafizice nu exista nici o unitate europeana (si nici o unitate in genere!), proiectul a fost tarat din start – atat se putea atunci cu trupele americane de ocupatie.
    DAR AZI E ALTFEL?

  6. Nene , industria nu mai e demult ce știai matale – Oțel , șuruburi , avioane, tractoare etc. Industria e HORECA , EUROVIZION , VIDEO- CHAT , SPA , CĂMĂTĂRIA , PARIURI , AMANET etc. Atunci, care mai sunt *serviciile* ? ^SERVICIILE e ^Guvernul , SRI , JUSTEȚEA , TVRL , DIGI , A3 etc. Astea *trebă subvenționate ca și noua industrie. D-aia subvenționăm energia la HORECA , ca să poată *serviciile să *petreacă acolo industrial . Dezindustrializarea e nimic , va veni dezelectrificarea . Lenin a zis *Electrificarea și puterea sovietelor * / Ur$$ula zice * Dezelectrificarea și puterea Gretelor-GREȚURILOR!

  7. Bătrâna Europă, tot mai neputincioasă și … senilă.

  8. Dacă China și India folosesc resurse energetice mult mai ieftine ca în trecut pe seama sancțiunilor împotriva Rusiei, cea mai la îndemână măsură pentru a păstra competitivitatea este mărirea corespunzătoare a taxelor pe produsele exportate de acestea în piețele UE, SUA, Australia, Canada, Japonia Coreea de Sud…
    Foarte simplu și corect. Vor sa profite de nenorocirile războiului dus de Rusia, sa plătească…

  9. Nu e surprinzator ce se intampla cu industria Germaniei.E surprinzator ce se intampla cu conducatorii Germaniei.Gazele sunt in continuare pe teritoriul rusesc ,nemtii vor trebui sa refaca conducta pe care au spart-o.Sa dai gaura in barca in care calatoreste si dusmanul tau !Stralucitoare strategie nemteasca.

  10. @bugetarul – se cunoaste de ce lucrezi la stat. oricum faci productia industriala deja fuge din EU, si faptul ca pui tu taxe pe bunurile respective nu o sa faca decat sa creasca si mai mult preturile, si tot tu o sa platesti. Capitalismul si o piata libera intotdeauna o sa genereze competitivitate si o sa traga preturile in jos, „Vestul civilizat” ia masuri, taxe si sanctiuni care denota o economie centralizata, si o mediocritate de tip socialist-comunist. UE regreseaza cu pasi mari la organizarea URSS. Apropo, stii ce-mi place mie la noi rromanii, toti aveti o problema cu produsele „de afara” daca sunt din China/Rusia/India sau alta parte… dar nu guitzati nimic de importurile agricole la subpret din Poohland, Tunisia, Turcia care submineaza fermierii romani, ori ca ai cumparat ardei iuti importati din Olanda la 90ron/kilogram

  11. Mda,.. Și ce altceva sperai,. cu conducta explodată și prețuri ”liberalizate ” la de trei ori pe puțin ?? Chiar nu vezi de unde bate vântu,.. și de fapt a cui lichea obedientă este ursula ?

  12. @ Bugetarul atunci apare și reciproca si merțanele și bmveile nu se mai vând în China și India

    • China ere excedent comercial fata de ori e stat. Nu e paguba cu reciproca.
      .. Cândva era în Constituție ca importul este monopol exclusiv al statului. Nu importa fiecare ce-l tăia capul. Aveam grija sa dam la schimb cât mai mult din producția cu valoare adăugată.
      Taxarea suplimentara a produselor chinezești ar trebui sa fie înțeleasă și de China. Datorita plafonului pentru Rusia, stabilit de 60 dolari pe baril, reușesc ei sa negocieze sub 50 dolari.
      Rusia trebuie sa vândă cât mai mult pentru a compensa prețul mic, ceea ce face ca arabii care plângeau pe umărul lui Putin să-și roada acum unghiile.

  13. Cu imbecilul de Scholz cancelar germanii sa zica mersi ca nu au trecut inca de la Mercedes la carul cu boi (pardon, simpla coincidenta !) si de la vacantele in Grecia si Spania la trei zile petrecute in campingul aflat la zece km de casa !

  14. Parca il si vad pe tataie Joe sosind in zbor peste Atlantic, ca Superman, „in ajutorul Europei” ! Ma rog, daca nu l-o dobori vreo racheta ruseasca …

  15. Bugetare,doar economia liberă duce la progres.Ce spui tu este neobolșevism.Rusia poate vinde cui vrea și la ce preț vrea la fel și orice societate din lumea liberă Numai bolșevicii impun restrictii și sancțiuni iar bolsevicii se îndreaptă spre faliment.

  16. Europa sa stea cuminte daca nu mai vrea tacuta: experienta unor NORDSTREAM-uri … „rusesti” !
    PS. China cumpara mai ieftin, spunea unul mai sus, petrol de la rusi pentru ca JAPONIA (care-a si spart plafonul UE al pretului) sa cumpere mai scump petrol de la rusi 😀 !
    PPS : Cine crede ca JAPONIA e libera sa vada: de ce si cum a murit 😉 😀 „SHINZO ABE” 🙁 ! :
    USA a infiintat si GLADIO si MAFIA in Italia … unde are 90 de baze militare si are si nucleare pentru VATICAN 🙁 !
    La datoria de stat de 34 de mii de miliarde de koko americaneasca 🙁 e de mirare ca „OPEC+” se lipseste de PETRO-KOKO ?
    USA e mai in BUDA decat imperiul roman imediat inaintea cuceriri lui de … BARBARII inapoiatia „musulmani” 😛 !
    (N-ai cum traii ca imperiu „financiar” FIAT-moneycesc(!!!) 🙁 … fara PROVINCII care acum se topesc in BRICS 😀 ! Vezi istoria … Imperiului Britanic ajuns RUINA si-a fostei: Lirei Sterline 😀 😀 😀 )
    Mishteuax are un IQ>145 stie ca … Ukraina e curand pe butuci si fara LITORAL + ODESSA 🙁 ! 😀
    Atentie la „accidentul” actorului penisist ! 🙁 ! Al „lui” il vor beli curand …plaun subteran e deja gata 🙁 ! CIA e oarba ! 🙁
    EPIGONI ! 🙁

  17. Europa a fost pusa la pamant de catre americani.Asta cred ca o stiu toti si am vazut cu ochii nostrii tot ce au facut americanii in Europa ,ca sa o aduca in aceasta situatia dezastruasa .Doamne fereste sa nu ne bage criminalii americani si intr-un razboi impotriva Rusiei, pt. ca atunci chiar ca se alege praful de intreaga Europa.

  18. …Mă faci sa râd cu lacrimi… de bucurie ! Io nu mai am nimic de zis ! …Totuși, „hoardele asiatice” vor zdrobi …multe inimi ! Așa zice și Col. Douglas Macgregor : toate imperiile au mers prea departe cu extinderea !! …Pace sa fie !!! P.S. Mă doare-n cot de datoria ălora cu 34 de bilioane și mă doare la inima de datoria unora de numai …150 MLD coco !!! Și sper că nu faci … mișto !

  19. @Paulian Ionescu,
    De ce ți-e teamă, nu scapi. Fii sigur că aia va fi bomboana de pe coliva Europei condusă de Miss Bețigaș cu nume de von.

  20. Acestea sunt, în procent de 99%, efectele perioadei „stați în casă, poartă mască”. Stați și acum în casă, dacă mai puteți!

  21. Victoria Nuland într-o celebră conversație telefonică spune printre altele : Fuck EU !
    Așa că putem înțelege odată cu acest război proxi al americanilor cu rușii prin intermediul ucrainienilor și prin intermediul „Agendei Climatice” de ce cozile lor de topor numite de-a lungul timpului la conducerea țărilor și instituțiilor europene prin intermediul unor structuri ca Forumul Economic Mondial își îndeplinesc acum misiunea de sabotare și subjugare a Europei în favoarea interesului american pentru care ei lucrează de fapt.
    Concluzia pe care populatiile Europei trebuie să o tragă și să o pună în practică ? Afară cu americanii și cu bazele militare OTAN din Europa ! Popoarele Europei trebuie să facă asta, nu actualii politicieni de la partidele mainstream care sunt compromiși în solda americană.

  22. Pai ce ar putea sa se intample sub domnia celui mai prost cancelar pe care l-a avut Germania vreodata. Cîtă minte ai sa-ti distrugi tara de dragul americanilor si sa incepi sa cheltuiesti mild de euro pe armament care nu va fi folosit niciodata. Cine va ataca Germania vreodata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.