Gheața din Oceanul Arctic dispare în ritm accelerat

O echipă de cercetători a calculat că Arctica ar putea rămâne în curând fără gheaţă într-o lună septembrie, pentru prima dată de la începutul înregistrărilor, iar acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în acest an, informează DPA.

Între 2035 şi 2067, Arctica ar putea fi în mod constant lipsită de gheaţă în luna septembrie, potrivit studiului publicat în revista ştiinţifică Nature Reviews Earth & Environment.

Cercetătorii, coordonaţi de Alexandra Jahn de la Universitatea Colorado din Boulder, un oraş din Statele Unite, explică faptul că evenimente individuale caracterizate prin pierderi mari de gheaţă, cum ar fi o căldură neobişnuită pe parcursul mai multor săptămâni, ar putea duce la o lună septembrie fără gheaţă în acest an sau la scurt timp după aceea.

Înregistrările arată că septembrie este luna cu cea mai mică cantitate de gheaţă acumulată în banchiza arctică. În anii 1980, 5,5 milioane de kilometri pătraţi din Oceanul Arctic erau încă acoperiţi de gheaţă în septembrie.

De când au început măsurătorile prin satelit ale banchizei, în 1978, suprafaţa acesteia s-a redus în medie cu 78.000 de kilometri pătraţi pe an, deşi diverse sisteme de feedback au dat asigurări că suprafaţa de gheaţă a crescut din nou, uşor, în unii dintre anii recenţi, în pofida schimbărilor climatice aflate în curs de desfăşurare.

„În general, variabilitatea atmosferică reprezintă aproximativ 75% din variabilitatea internă a gheţii marine arctice”, au scris autorii studiului. Cantitatea de gheaţă depinde, prin urmare, în mare măsură de condiţiile meteorologice respective şi, într-o măsură mai mică, de apa mai caldă care pătrunde în acea zonă şi care provine din oceanele vecine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. Mai durează gre! Nu e peste noapte! Știați că au început să se intereseze polurile pământului? Hai, nu fiți fraieri, recunoașteți dreacu manipularea!

  2. vine primăvara…
    ninge în partea ailaltă, la pinguini…

  3. NU MAI REPEDE? NU-I DESTUL CĂ „PUTIN A FĂCUT FOC SUB GHEȚARI-CA SĂ POATĂ SĂ SE SCALDE DA RUȘII S-O APUCAT SĂ ȘI BEA APA DIN TOPIRI CREZÂND CĂ-I VOTCA TRIMISĂ DE AMERICANI -DUPĂ ANI ȘI ANI DE PRETENIE” NO SPUNE TU CE ȘI-E ȘI CU RUȘII ĂȘTIA ? NU-I DESTUL CĂ AU NIȘTE URECHI CE AUD ȘI ÎNȚELEG NEMȚEȘTE ! TULUAIE !

  4. Geofizicienii din multe institute de cercetare au calculat ca, daca se topeste toata gheata polilor, nivelul oceanului o sa urce 6 metri. Deci, o sa dispara toate orase din coastele lumii. Totusi, milioane de persone neaga schimbarea climatica. Eu ii sfatuiesc sa invete sa inoate in ape rece si sarate

  5. la ei s-a topit neuronul, sa mearga in China sau la granita dintre Canada si SUA unde au fost zilele trecute minus 20, dar si acum, iar la Beijing doar minus 8 grade pe paralela 39 N. Si care-i problema? Odata a fost cald peste tot in carbonifer, iar de multe ori au fost ere glaciare asa-i Pamantul se „incalzeste” si se „raceste” dupa legile Universului. PS pe vremea dinozaurilor omul nu exista si totusi a fost cald…cercetatorii care taie frunza la caini si care tac desi acum in Canada chiar si in sud are minusuri mari de pana -20 de grade celsius, iar noi ne ”pregatim” pt ariatii serioase chiar si in Mai cand s-ar putea sa cada bruma dupa traditii din batrani, maghiarii au pe 25 mai sfintii inghetati, adica o racire a vremii.

  6. Și de ce se alarmează ăștia, dacă astea SUNT FENOMENE CICLICE NATURALE,
    care se produc oricum, la anumite intervale de timp,
    iar oamenii sunt prea mici ca să intervină, să schimbe ceva.
    Se știe că au Existat mai multe Ere Glaciare…apoi Încălzire, etc.

  7. joaca de-a dumnezeu, prin manipularea meteo, prin tehnologie, face ravagii…dar, pe de alta parte…nu este cumva PROPAGANDA? MANIPULARE SI MINCIUNA!

  8. cred ca am vazut o zapada a meilor pomii erau infloriti si a nins un strat cam de 10 centimetri…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.