Gorbaciov, reevaluat

Inevitabil, Gorbaciov va fi reevaluat în fel și chip. Una dintre aceste reevaluări, constatată chiar aici, pe Cotidianul.ro, susține că Războiul Rece ar fi putut să se încheie în două feluri: fie printr-un război fierbinte între Occident și URSS, fie prin… perestroika.

E mai mult decât o simplificare: e o interpretare falsificatorie. Nu Războiul Rece era esențial formațiunii statale numite URSS, ci economia planificată. Reformele care au fost conținute în perestroika au mizat pe o relaxare a etatismului economic sovietic. Dar nu Occidentul a inspirat această încercare, ci China postmaoistă, pornită încă din epoca Nixon-Kissinger pe o cale economică mai puțin dogmatică. Mai întâi, China și-a eliberat agricultura de dogma care nu permitea producții în regim privat. Erau anii 1985-1986. Gorbaciov a fost uimit de creșterea rapidă a producțiilor agricole din China. Succesele acelui ritm de creștere erau o amenințare pentru propaganda sovietică, dat fiind că știrile din China nu erau cenzurate la fel de drastic precum acelea din Occident.

Ce nu a înțeles Gorbaciov? Că, după reforme, în China aveau să vină mari investiții occidentale, fără să i se ceară partidului comunist să dispară. În URSS, partidul comunist al perestroikăi a fost încurajat să facă reforme, dar nu exista nicio înțelegere cu marii investitori occidentali. După perestroika, în lipsa acestor investiții, nu mai rămânea decât o cale: privatizările. Așadar, decomunizarea imperiului.

Această decomunizare a fost dorită chiar de Federația Rusă, condusă de Boris Elțîn. Retragerea Federației Ruse din URSS l-a lăsat pe Gorbaciov președinte peste un imperiu irelevant, mai ales că în aceeași zi s-a retras și Ucraina.

Decomunizarea care a urmat în Rusia nu a fost gândită de Gorbaciov. Mai mult decât atât, nu a fost făcută după un plan intern. Privatizările din Rusia au fost un succes târziu al propagandei occidentale, care dogmatizase de multă vreme ideea că prosperitatea vine numai prin proprietatatea privată. Da, așa vine, dacă averea privată are în spate o creștere organică de sute de ani.

În China, adevăratul partid din interiorul partidului este Comisia Militară a acestei structuri politice. Reformatorii din China au nevoie de acordul acestei comisii. Deng Xiaoping era chiar șeful acesteia când a adoptat ideea reformatoare Un stat, două sisteme”. Fără unitatea de monolit a Comisiei Militare, China riscă să devină un conglomerat de stătulețe beligerante, cum a fost în epoca numită a regatelor războinice”.

Echivalentul rusesc al Comisiei Militare era menit să fie KGB. În 1991, în august, KGB a orchestrat o lovitură de stat pentru a-l neutraliza pe Gorbaciov, ale cărui reforme nu produceau eficiență economică. Eșecul acelei lovituri a slăbit unitatea KGB, care nu a mai putut opri naționalismul rus când Elțîn a scos Federația Rusă din URSS.

Acum, fostul KGB dă vina pe naționalismul ucrainean, dar adevărul e că URSS putea continua și fără Ucraina dacă opinia publică naționalistă din Rusia ar fi dorit să conserve URSS.

Tragem linie și constatăm că viitorul Chinei era bazat pe investiții străine, iar cel al Rusiei nu putea aștepta așa ceva. Tot ce a mai putut face KGB a fost ca străinii să nu pună stăpânire pe ceea ce se privatiza. După 1999, fostul KGB a privatizat” în folosul său conducerea politică a țării.

Azi, războiul Rusiei cu Ucraina este și o răzbunare pentru felul în care Occidentul a sprijinit China să se dezvolte și a împins Rusia către o nouă ineficiență economică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioan Buduca 1114 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Ion Cristoiu despre coada de topor a iudeomasonilor satanisti din occidentul „civilizat”:

    „Imaginea lui Gorbaciov în care Uniunea Sovietică este mielușelul, nu există. A prăbușit tot în jurul său. Pe vremea comunismului era cel mai prost conducător, care a reușit prin înfrângere să încheie comunismul. A fost atât de nătâng încât a pierdut Războiul Rece. Mihail Gorbaciov era șeful unui imperiu, dar nu a reușit să facă nimic din asta”, a comentat Ion Cristoiu în podcastul EVZ Play.

    „În 1987 un aviator a aterizat în Piața Roșie, semn că spațiul aerian nu avea securitate deloc, fiind expusă populația pe vremea aceea unei atac catastrofal fără ca militarii să știe. Occidentalii l-au folosit ca pe o marionetă, deoarece era un prost. (…) Gorbaciov a fost tras pe sfoară, i-au descoperit slăbiciunea și l-au pus la pământ. El era disprețuit de Occident. Era bolnav după laudele Occidentului. După ce a fost învins nu a venit nimeni să îl laude, abia atunci și-a dat seama că a fost folosit”, a relatat renumitul gazetar.

  2. Despre morti numai de bine,dar a fost slab ,a cazut in plasa americanilor.E normal sa fie catalogat un tradator.Dumnezeu sa il odihneasca.

  3. Dacă războiul rece s-a incheiat cu un perestroika, printr-un rus care a vrut pace mondială și a intins o mână către occident..a desființat un bloc militar.. Iar nu o ”organizație militară pacifistă” a făcut primul pas, să fi intins mâna către rus,..spre o lume calmă civilizată (occident) fără amenințări și bombe nucleare..ci un Gorbaciov.. Poți condamna omul doar pentru că e rus ?? Nicidecum,.. e um erou mondial de stimat..

  4. Intre 1946 -2006 in Franta aexistat institutia Commissariat général du Plan,care coordona planurile cincinale ale Frantei!ideea unei planificari „écologique et sociale”este relansata in strategia economica franceza incepand cu 2020
    Si alte tari au adoptat planificarea economica:Canada,Japonia ,Maroc etc
    Diferenta programelor de planificare intre tarile capitaliste si socialiste este diferenta intre planificarea indicativa si planificarea coercitiva Pana astazi China este pe o planificare economica,cu programe cincinale si din 2013 este prima putere economica alumii oricat ar incerca statistica opccidentala sa o denigreze si sa traga de par SUA pe primul loc!
    Nu in diferenta dintre economia de piata si economia planificata consta disparitia URSS si a comunismului in Europa
    Fara o planificare minima si inteligenta a resurselor societatii, nici o economie nu poate fi dezvoltata
    DIn pacate ,dupa 1990, noi am avut guverne, in cel mai bun caz de pompieri,daca nu erau incendiatori!

    Referitor la Gorbaciov si la disparitia URSS , miturile de bază care legitimau sistemul federativ al Uniunii Sovietice — cum că aceasta ar fi fost o uniune voluntară și reciprocă de popoare aliate — au facilitat secesiunea/independența.La 25 ianuarie 2016, Vladimir Putin a susținut acest punct de vedere, spunând despre sprijinul acordat de Lenin dreptului de secesiune pentru republicile sovietice, că era o „bombă cu acțiune întârziată”.
    Lenin a spus,pe subiect : „Important este sa nu dam apa la moara ‘independentistilor”, sa nu distrugem independenta lor, ci sa inaltam Inca un etaj, sa cream o federatie de republici, egale in drepturi”(26 septembrie 1922)
    Se pare ca exact „etajul’ lui Lenin l-a pulverizat Gorbaciov cu copilariile lui ,glastnost si perestroika!
    Imperiile,uniunile si federatiile au viata scurta,comparativ cu nationalismul si ambitiile locale!

  5. China a făcut reforme economice, nu si politice. Din moment ce Gorbaciov a demarat reforme politice, așa zis democratice, URSS fiind un imperiu multinațional, firesc s-a destramat, mai mult au incept conflicte inter etnice. Asadar Gorbaciov trebuia sa facă numai reforme economice.
    Gorbaciov este interesant pentru Occident pentru faptul ca a contribuit la destramarea adversarului URSS.
    In realitate Occidentul l-a pacalit dezastruos pe Gorbaciov, l-au imbrobodit ca pe ultimul fraier.
    Rusia a făcut compromisuri atât de mari, încât unuia ca Kissinger, zicea el mai târziu, nu-i venea sa creada. Iar rușii nu s-au ales cu nimic.
    Ulterior, America s-a pozitionat totdeauna impotriva Rusiei, in orce problema, interna sau internaționala.
    Relația America – Rusia nu a fost niciodată parteneriat, așa cum naiv credea Gorbaciov.
    Zbigniew Brzejinski ii spunea direct lui Alexandr Dughin – noi i-am amăgit fiindcă erau foarte prosti.
    Ei, Putin a înțeles asta demult. Dar Occidentul nu in înțeles ca Putin a ÎNȚELES. Daia Occidentul se poarta cu Rusia ca și cum la putere ar fi un naiv ca Gorbaciov.

  6. Despre re-evaluare este vorba dupa 30 de ani de ignorare ? S-au trezit acum unii, care n-au ce face si nici nu cunosc sa vorbeasca inutil. Gorby si epoca secretarlor de partid a apus demult, ca nu suntem Coreea de Nord ! „Razboiul rece” a insemnat un zid intre doua lumi, nimic altceva. Doar familia Angelei Merkel trecea atunci zidul de la Vest la Est si doar pastorul tata stia de ce. Zidul l-au daramat oamenii, nu secretarii de partid, terminati cu miturile false, ca la americani. Ignorarea lui Gorby de catre toate partile timp de 30 de ani spune totul !

  7. @ Fara alogeni…- Ion Cristoiu o strimbatura jalnica , nostalgic bolsevic care gindeste la fel de strimb dupa cum ii este mecla pocita . Mihail Gorbaciov este una dintre cele mai mari personalitati ale lumii politice ale sfirsitului de sec XX , alaturi de papa Ioan Paul al II lea , Ronald Reagen , Margaret Tatcher ! Senilul dement Putina se afla la extrema cealalta , un gunoi odios din aceeasi categorie cu Hitler , satan Stalin si Pol Pot !

  8. @Ion , 15.40
    „China a făcut reforme economice, nu si politice. Din moment ce Gorbaciov a demarat reforme politice, așa zis democratice, URSS fiind un imperiu multinațional, firesc s-a destramat, mai mult au incept conflicte inter etnice ”
    Asa gandesc si eu . China e un stat cu 98 % etnie han , minoritatile consistente sant in general in interiorul continentului . Da , perestroica , nu glasnost : nu oricarui prostovan trebuie sa i s e permita sa se exprime . Ia priviti la Romania ce a insemnat prostovanul ( cu diploma sau fara , dar tot prostovan)

  9. Ce nu a înțeles Gorby? Corabia URSS lua apa mai ceva că Titanicul lovit de aisbergul ucigas, republicile „surori” (vasale) fugeau in toate partile, iar el se dădea de ceasul morții sa salveze zdohnitura în putrefacție galopantă. Ce n-a înțeles Gorby? Că cine se îneacă, nu are nevoie de spânzurătoare. Oricum, Gorbaciov va rămâne în istorie ca un om de stat rus care a dorit, la un moment dat, să stea la aceeași masă cu toată familia europeană. Ce a urmat? URSS și-a dat duhul miseleste. Iar ultimul genghishid, Putin, trage de hoit, sufla din toți bojocii, poate, poate reînvie hoitul, ca in povestea cu Lazar.

  10. Gorbaciov a fost ca un fel de extraterestru in ghiveciul pestilential al URSS. El a inteles ca URSS este un imperiu anacronic, cu natiuni stranse cu arcanul si care n-au nimic comun intre ele, deci un imperiu neviabilA fost exact opusul vodkarulkui Stalin, care vedea rezolvarea oricarei probleme doar cu fortza militara, tancurile si surclasarea numerica.
    Asadar Gorbaciov a fost un om care gandea, de aceea a si conceput ,,Perestroika”, o idee buna si net superioara capitalismului escrocilor vechi si actuali.
    Nu trebuie sa ne miram ca acum a aparut un dement precum Putina, care a reinviat ceea ce credeam ca a raposat demult: stalinismul. Asadar o conceptie demna de perioada umana a pietrei necioplite: ,,Eu am maciuca mai mare, voi trebuie sa faceti cum spun eu”. Asa este Putina, putinantropul actual, gunoiul epocii moderne……[Rumburak]

  11. Totul e circ!
    Nu a fost nici un război rece; aceiași au avut în mână și o parte și cealaltă.
    Investițiile străine nu aduc nicăieri bunăstare. (Does Foreign Direct Investment Generate Economic Growth? A New Empirical Approach Applied to Spain)

  12. Spatiul are nevoie de timp iar timpul are nevoie de spatiu. Amandoua sunt subordonate limbii care le potenteaza si le tine in raport. Atunci cand o limba respectiv engleza devine atat de convexa incat inchide in timp si spatiu o sfera cu scopul de-a o capacita, situatia unei intinderi ca a Rusiei vine in intampinarea contemporanului. Teoria perestroika-glasnost e viabila la asemenea spatiu si asemenea timpuri iar practica ei scoate in evidenta concavitatile cavernelor unei limbi ce se doreste atot explicativa…Gorbaciov, un individ empatic, in definitiv a fost prostit pe linie politica de doctori vestici care-l asigurau ca-i salveaza sotia.

  13. Gorbaciov a fost un looser, asa cum se zice in engleza, adica un idiot caruia nu i-a iesit nimic bine, un perdant pe toata linia!

  14. Sa-i multumesti lui Gorbaciov a contribuit la intoarcerea Romaniei pe drumul democratiei, e ca si cand la fotbal multumesti unui neghiob care a marcat in propria poarta! E absurd ca a primit Premiul Nobel Pentru Pace, un idiot care a marcat in propria poarta.

  15. Mai degraba Gorby 2 fetze. Se ia cu pane: Nevasta lui Gorby, la fel ca a lui Ylici Yliescu, de sorginte khazara, avind in cap porunca lui Raby, din Babylon, asa cum a fost Estera in V.Testament de a salva pe AllesBulleshii lor, i-au convertit pe cei doi la religia Talmudiky. Asha ca tzaranul Gorby s-a crezut egal cu khazarii din West. Peste ani, la Londra, unde era cu Shimon Peres, sa sarbatoreasca Pere stroyka, i-a reproshat ca ai vazut ca am trecut la religia ta, shi vezi ca acum tzara mea este in kk. Sa nu uita-m ca totul a fost sub control khazar shi el a dat liber la Secu sa preia propretatea kamunizsta. Daca Andropov a inlesnit migrarea celor 40 de mii de khazari din HU, prin asha zisa revolution din 1956, ce a mascat actziunea lor, cu participarea shi a lui tacsu P.Roman, tov.Gorby a avut rolul sa inlesneasca migrarea a citeva milioane de khazari, multzi in Israelu, unde era nevoie sa pazeasca tzara ca shi acum, pentru ca aia deshteptzii de acolo, fug ca iepurii in toata lumea, West, Australia, samd, ca deja s-au prins cum e pe acolo. Beneficiu a fost ca rushii in Israelu, aleg pe cine vrea Putin, ex.Bybyku de aia a cazut. Mai mult, chiar Rothschild a intzeles ca proprietatea lui e in pericol in Orient, fiind vorba de mashini pe electricitate nu petrol, asha ca s-a gindit el ca yerusalime baban poate fi in imperiul Ukrainian, pe care deja l-a cumparat. KHAZARII nu sunt numai unitzi, cind nu le convine unora, mai vede-m cazaturi de la balcoane, etc…Tov.Yliescu a fost shi el Alles Bulla pentru ca in 1956 a arestat cu brio studentzii ce pactizau cu HU, asta ca sa ascuta lupta de clasa=singe de goym, ca in 1989, minerade pe care le vedea progroame legionare shi alte bazaconii. Curind se va intilni cu Gorby, ca shi Levantzica Tzapului, etc. Cred ca tov. Ilici varsa lacrimi de liru, liru krokodilu, asha cum a facut toata viatza lui O zi buna. Con P.S. Astea nu sunt revolutzii cind nu ai rezultate, precum in HU 1956, sau RO in 1989. Sunt facaturile lor khazare.

  16. din cele cateva cuvinte de prezentare a articolului- autor buduk,
    bingo!
    („nu avea intelegere cu marile companii”
    e,uite ca mcdonalds a venit prima
    si le-a luat banii cu chiftele deocheate!
    deci:zero mcdonalds,kfc si schaworma
    si mai discutam)

  17. intr-un spatiu cu N dimensiuni, cel putin trei folosim curent, atunci exista si o a III a cale sau atatea cat negocierile pot duce la intelegere…

  18. Daca nu era Gorbaciov care avea o aversiune speciala fata de Ceausesti, ne mai chinuia Prea-stralucitul vreo zece-cinspe ani. Sa punem macar o lumanare si un gand bun pentru Gorby!

  19. Cand a murit Tito aparuse un bank „Comunismul european este bolnav cu TBC: Tito, Brejnev, Ceausescu, cand moare ultimul, bolnavul da coltzul!”. Poate era o alta varianta istorica daca Marx lansa utopia ca totzi oamenii sa ajunga la fel de bogatzi si nu la fel de saraci. Gorbaciov ramane in istorie, a rasturnat multe carutze vopsite cu asha zisul comunism. Respect macar pentru libertatea de gandire.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.