Greenpeace: Planul României este neconvingător spre slab

Reprezentanții Greenpeace susțin că planul pe 10 ani al României privind clima și energia este neconvingător spre slab și ignoră recomandările Comisiei Europene. De aceea, forul european a criticat documentul spunând că are lacune chiar în punctele critice.

Potrivit Greenpeace România, Comisia Europeană spune despre documentul final că este incomplet, lipsit de ambiție, lacunar în puncte critice, unde România ar trebui să-și arate determinarea de a se desprinde de utilizarea combustibililor fosili.

„Nu avem așteptări foarte mari de la acest plan, care este îmbibat cu nuclear, gaz și cărbune, deși schimbările climatice ne bat la ușă. Analiza realizată de Comisia Europeană ne demonstrează că autoritățile române sunt total nepregătite în vederea elaborării unui plan eficient. Comisia Europeană ne-a pus în fața realității, ca în povestea faimoasă cu <<Hainele cele noi ale împăratului>>. Planul propus de România este neconvingător spre slab, iar recomandările de până acum ale forului european au fost aproape ignorate. Partea bună este că lucrurile nu vor rămâne sub această formă, pentru că noua Lege Europeană a Climei va aduce ținte mult mai ambițioase. Odată implementată, va obliga autoritățile române să grăbească tranziția energetică, să renunțe la cărbune și gaze și să investească în energie verde.” spune Vlad Cătună, coordonator campanii Greenpeace.

Comisia Europeană sesizează lipsa de ambiție a României în ceea ce privește ținta pe energie regenerabilă. România continuă să susțină o ținta scăzută, de 30.7%, deși potențialul de energie regenerabilă este mult mai mare, susțin reprezentanții Greenpeace. Alte probleme sunt progresul slab în privința eficientizării energetice, calitatea aerului și lipsa unui grafic concret pentru eliminarea producției de cărbune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Dacă planul este făcut de „guvernul meu”, cu diplome de studii false, ce ar vrea si astia?

  2. Schimbarile cimatice sunt o sperietoare ca si covidul. Un pretext pentru manevrarea liber a banului public. De ce ar fi komisarii UE mai prejos decat komisarii URSS?

  3. Bai mincinosilor, va ladati manipulati dar si manipulati oribil! Voi preluati slogane de oriunde din strainezia dar habar nu aveti cum e in alte tari europene! Nu sunteti credibili, habarnistilor! Tot o tineti langa pentru resurse cazatoare ca cu coro, dar ce pana prostului ati facut contra defrisarilor care continua?

  4. poate sunt mai nepoluante Franta cu cca 70% nuclear sau Germania cu nuclear si carbune cca 80%,dar propaganda cat cuprinde cu megaeolienele de la Marea Nordului de cca 1MW fiecare,dar care costa de sar capacele?

  5. Polonia le-a dat cu flit si extrage carbune, dar la noi nu merge, ca deh, noi suntem sclavii perfecti si trebuie sa inchidem Tara si sa raspundem prompt la toate cerintele fascistei m u e!

  6. Dar ce „recomandari” ne mai face UE, dupa ce ne-a fortat sa vindem distributia de energie si sa inchidem minele de carbune?!Ce resurse „curate” au identificat „expertii” de la UE si mercenarii Greenpeace?E mai bine sa facem hidrocentrale care distrug biodiversitatea, sau sa modernizam centralele electrice pe gaz, carbune , ori nucleare?E mai bine sa distrugem terenuri fertile pentru a planta panouri solare cu randamente scazute numai pentru a satisface mofturile unor smecheri de la Bruxelles?Romania ar fi putut fi o putere energeticain regiune, daca nu ar fi fost distrusa de multinationalele UE si complicii locali securisti!

  7. Getule ai dreptate…sa punem noi astia care mai avem Energetica, industria de profil la pamant cu minerit cu tot si sa reinvestim in Eoliene care mai mult stau decat produc, Photovoltaice care nu produc 30% din timp…sau reactoare nucleare pt a caror tehnnologie vom plati mult mai mult decat vor produce energie – sa ne indatoram noi sa produca ei Americanii pe carca noastra supraindatorata…si pt asta tre sa facem loc energiei „verzi” care deja a consumat de 2 ori mai muta energie „mudara decat va producce energie „verde” si asta prin inchiderea Complexului energetic Hunedoara si a CE Oltenia cu CT. Mintia, Paroseni, Rovinari, Turceni, Isalnitza si a sectorului minier aferent. Nu spune nimeni ca exista tehnologii care sa curete gazele sau sa reutilizeze CO2-u’. Iar ineptia asta cu poluarea… e pt naivi adeca Polueaza occidentu de vo 300-400 de ani intunecand ceririle Angiei, Olandei, Germaniei (a tuturor statelor Occidetale Indistrializate) vo 250 de ani …da de platiit saplateasca amarsatenii ca produc si ei CO2 de vo 40 de ani. Apropos British Geological Survey spune: Almost all of the energy that affects the climate on Earth originates from the Sun.

  8. Pădurile dispar și nimeni de la UE nu se dumirește de ce fac Orban dar vor reducerea gazelor cu efect de seră. Dar de păduri n-au nevoie. Să fie vorba că printre cei care defrișează sunt și niște nmultinaționale, sau printre beneficiari. De aceiași limbă cu un domn de la Cotroceni și o altă doamnă de la Berlin???

  9. Energiile regenerabile au acoperit 42% din consumul de energie al României,cu 10 puncte procentuale peste media europeană in 2019( ZF ian 2020)
    Cred ca habarnistii astia de la Greenpace .ro vor niste fonduri de la centru,ca aia care lasau cainii pe strazi sa primeasca bani de la fundatia Vier Pfoten :))

  10. Jardan, asa este, Romania este mult peste media UE la energie regenerabila, multumita investitiilor facute in odioasa oranduire comunista in hidrocentrale!Sigur, si prospera oranduire capitalista (originala!) are contributia ei:pe de o parte , parcurile eoliene initiate de unii „baieti destepti” , iar pe de alta parte, scaderea consumului industrial ca urmare a distrugerii marii industrii!

  11. Daca vrei sa faci treaba buna nu alegi un partener ca e fix american sau din vest. Asta nu e o calitatea sau garantie. Daca e chinez nu e exclus din start cum are chef partenerul strategic, care deja nu prea mai e partener cand incepe sa dicteze. Castiga fara licitatii, se baga in fata oricui. In loc sa plece toti cu sanse egale.
    Dintre carbune si gaze, gazele sunt care au un impact mult mai mic la emisii cu efect de sera si poluante, dar cum rezervele au fost cedate si apartin altcuiva cumperi ce-ti apartine de fapt si de drept.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.