Grevă generală în prefecturi

Funcţionarii din mai multe prefecturi din ţară au intrat în grevă luni, ei reclamând nivelul salarizării, pe care o consideră mică în comparaţie cu alte funcţii publice.

”Funcţionarii publici şi personalul contractual din instituţiile prefectului din ţară, declară grevă generală în data de 10 aprilie 2023. La această acţiune vor participa 1800 salariaţi prin încetarea colectivă şi voluntară a lucrului la sediul instituţiei prefectului. Solicităm trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcţiilor teritoriale în cea a funcţiilor de stat. Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate”, a transmis Sindicatul ,,Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică.

Potrivit sindicaliștilor, un angajat al instituţiei prefectului are un salariu mult mai mic decât un angajat din consiliul judeţean, primării şi servicii publice deconcentrate.

Greva a început la ora 9.00, iar protestatarii afirmă că o vor continua cât va fi nevoie, dacă solicitările lor nu vor primi răspuns.

„Toate serviciile sunt blocate cu excepţia primirii corespondenţei de care se va ocupa Cancelaria Prefectului. Registratura, Apostila, Serviciul Juridic, Serviciul financiar-contabil, serviciile pentru deconcentrate, situaţii de urgenţă, afaceri europene, toate sunt blocate. Toată lumea este în grevă. Toate activităţile sunt suspendate, nu primim nimic, doar corespondenţa. Greva se desfăşoară pe durata programului de lucru şi probabil se va desfăşura şi mâine dacă nu se vor rezolva revendicările noastre”, a declarat, pentru Agerpres, Stelică Bordea, liderul Sindicatului din Instituţia Prefectului Buzău, grup afiliat Sindicatului „Egalitatea”.

„Sindicatul nostru a declanşat greva generală având ca revendicări salarizarea, suntem cu salarizarea la pământ, a mai venit şi inflaţia, ne-a terminat. Suntem nemulţumiţi de faptul că nu s-au respectat termenele de punere în aplicare a Legii 153/2017, deci în anul 2022 trebuia aplicată legea salarizării unitare a bugetarilor. Datorită atribuţiilor pe care le are Instituţia Prefectului de control asupra activităţilor desfăşurate de administraţiile publice locale, de gestionare a deconcentratelor, dorim să fim transferaţi de la funcţii teritoriale la funcţii de stat şi nu în ultimul rând dorim să fim transferaţi de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) la Secretariatul General al Guvernului (SGG)”, a mai precizat liderul de sindicat.

Prefectul judeţului Buzău s-a declarat solidar cu sindicaliştii şi atrage atenţia că din pricina salariilor mici, din ce în ce mai mulţi angajaţi au ales să îşi dea demisia în favoarea altor instituţii publice unde câştigurile sunt mai mari. Acest lucru a determinat ca unul dintre cele mai importante servicii din Prefectură, cel Juridic să se confrunte cu deficit de personal.

„Atât timp cât este un protest legal, democratic, eu nu pot decât să fiu de acord cu acest mod al colegilor mei de a-şi susţine revendicările. Este una din provocările majore pe care activitatea mi-a scos-o în cale, faptul că cel puţin la Compartimentul Juridic salarizarea a rămas cu mult în urmă faţă de instituţii ale statului român comparabile. Ne îngreunează foarte mult activitatea, în ultimele trei săptămâni au mai plecat doi jurişti iar săptămâna trecută mi-a mai spus un jurist că pleacă. La momentul acesta, din 14 posturi din schemă la Juridic, jumătate, adică şapte sunt neocupate, ceea ce face extrem de complicată această problematică. Nu spun de ce sunt salarii mai mari la ANAF sau la Consiliul Judeţean unde îmi pleacă colegii, dar este o realitate. De un an şi jumătate aşteptăm ca aceste funcţii să fie transformate în funcţii de stat”, a declarat Daniel Ţiclea, prefectul judeţului Buzău, pentru agenția de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. O să urmeze greve generate in multe domenii! E momentul ca analfabetii de la Finante si Fonduri Europene si alte ministere taietoare de venituri ale cetatenilor să plece! Justitia trebuie să-I ancheteze: ce au facut cu banii!

  2. sa iasa din sistem, sa infiinteze o firma si sa invete sa munceasca pentru ei. hm? ah, este greu dah. poate atunci vor iesi in sfarsit in strada, lovindu-se de oroile si shpagarii sistemuluio corupt care TE VANEAZA PENTRU CA MUNCESTI. apropos si v-am mai spus, in strainatate NU exista controale asupra oamenilor care incerc sa supravietuiasca! statul isi indreapta atentia asupra marilor averi, corporatii si actelor de coruptie la nivel inalt. LASATI OAMENII IN PACE ! ELIMINATI TRANTORII SI PARAZITII DIN INSTITUTIILE STATULUI, PARAZITI BUGETARI! NU STIU SA FACA NIMIC BHAI! TOATE FUFELE SI AMANTELE IN INSTITUTIILE STATULUI INFRACTOR SI CRIMINAL!

  3. Titlul articolului trebuia să fie -Grevă nesimțită în prefecturi! Prefecturile reprezintă una din cele mai ineficiente și irelevante instituții din România, refugii pentru activul de partid care nu poate performa în altă parte. Un singur birou muncește acolo, cel juridic. Pentru că prefecturile trebuie să controleze de legalitate hotărârile UAT-urilor. Dar nici asta n-o fac în raport cu primarii partidului guvernamental ale căror consilii locale emit hotărâri ilegale. Consiliile Județene demult trebuiau comasate prin absorbție a prefecturilor. Prefectura este o gubernie politică cu atribuții represive împotriva Opoziției, nimic altceva.

  4. Oricum grevoistii burg-getari se chiama ca serbeaza Pastele,nu mai pun mana nici pe sulul de hartie igenica, nici pe pisica ..Focul haric sa-i parleasca

  5. Interesanta declaratie: „De un an şi jumătate aşteptăm ca aceste funcţii să fie transformate în funcţii de stat”. In realitate sunt functii de stat, pentru stat. Unde nu esti sigur ca ai terminat pentru ca nu incepi nimic. Experimentezi statul degeaba si te simti neindreptatit. Asta in timp ce guvernul distribuie cetatenilor romani vouchere de hrana ca intr-o tara africana.

    1.Cand terminati cu grevele, sa ne spuneti si noua spre exemplu cum reusiti voi in prefecturi sa consumati intr-o luna atat de multa benzina incat sa puteti inconjura pamantul? Ce proiecte marete si nepaipomenite realizati? Ca nimic nimic nu se vede…

    2.Ce atributiuni reale aveti si cui folosesc? Asta sa nu mai spunem ca exista si alte institutii cu aceleasi atributiuni.

  6. In afara de IMM-uri, restaurante, edituri, magazine mici etc, privat=trantor! Prin privatizare, Tara a devenit o Ruina, cu spitale ca niste cotete, cu scoli unde se vine cu cutitul si cu drogurile, cu drumuri si sisteme de transport lipsa! Cu paduri furate! Mii si mii de miliarde de $ au fost furate de politicieni si de stapanii lor in 30 de ani de democratie societica! Agentii rusi impanzesc Tara NATO! Sunt In posturi inalte, imprastie saracie sovietica! Privatul fura prin politicienii corupti bani de la cetatean! De aceea, Romania este rusinea Uniunii la venituri mici si medii in domeniul privat si de stat! Industria si agriculture lipsesc! Plus ca gunoaiele sunt depozitate aici! Revoltele pornesc!

  7. Referendumul din 2009, privind reducerea numărului de parlamentari cu 50% trebuie să devină LEGE. Apoi, reforma administrativ-teritorială.

  8. Greva generală în prefecturile din intreaga ţară, instituții care reprezintă Guvernul în teritoriu, declansată pe 10 aprilie 2023, coincide cu implinirea unui an de la congresul extraordinar al PNL din 10 aprilie, 2022, unde premierul Nicolae Ciucă a candidat singur la sefia partidului cu motiunea intitulată “UNIȚI PENTRU O ROMÂNIE STABILĂ ȘI PUTERNICĂ”.
    Revenind la greva din prefecturi, aceasta este rezultatul lipsei de reforme pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, precum:

    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;

    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;

    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;

    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;

    –Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.

    Prin reorganizarea administrativ- teritoriala s-ar reduce si numarul de prefecturi de la 40 la 8 sau cel mult la 16, ceea ce ar permite cresterea performantei administrative in teritoriu.

  9. Daca avem in jur de 50 de salariați la o prefectura înmulțim cu 41 de prefecturi rezultă cel puțin 2000 de funcționari plus toate direcțiile din subordinea prefectului. Cred că cel puțin 5.000 de funcționari sunt pe țară. E o suprapunere de funcții intre funcționarii de la Cj și de la prefecturi de se calca pe bombeu.

  10. Razboi civil va Izbucni in Romania pentru ca privatii cu statul vor sa fure bugetul! Razboi intre emanatii post-89 si cetatenii simpli! Rusia isi freaca mainile de bucurie! Givernul pro-rus “roman” nu se dezice! Coloana. V-a pro-rusa infesteaza admimistratia romaneasca! Cetatenii vor sa fugareasca niste praduitori pro-rusi! Un alt pro-rus, The Sailor, facuse acelasi lucru! Acum, furia populara creste!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.