Grupare specializată în înşelăciuni, destructurată

Poliţiştii au destructurat o grupare specializată în înşelăciuni pe bursa de transport marfă, care de la începutul anului 2012 şi până în prezent au prejudiciat cu 380.000 de euro persoane juridice atât din ţară, cât şi din Germania, Lituania, Grecia, Italia, Olanda, a informat sâmbătă IGPR. Trei persoane au fost reținute în acest caz.

Anchetatorii au efectuat joi 11 percheziţii domiciliare în judeţul Bihor la membrii unei grupări infracţionale internaţionale cu preocupări în comiterea infracţiunilor de înşelăciune pe bursa de transport marfă.

Potrivit IGPR, ulterior, în cursul zilei de vineri, s-au efectuat alte două percheziţii domiciliare la doi lideri bihoreni ai grupării, suspectaţi că ar fi beneficiarii finali ai sumelor obţinute din valorificarea mărfurilor deturnate.

Pentru destructurarea grupării s-a cooperat cu autorităţile ungare, prin intermediul Biroului SIRENE, având loc o percheziţie şi la un depozit de legume-fructe din Budapesta, precum şi verificări la trei agenţi economici de naţionalitate ungară.

„Din cercetările efectuate, s-a stabilit că cei în cauză şi-au atribuit în mod fals atât calitatea de transportator înscris pe bursa de transport mărfuri, cât şi calitatea de proprietar al unor mărfuri ce căutau transportator pe bursa de transport mărfuri, metodă prin care preluau marfa înscrisă pe bursă şi, prin intermediul unui transportator român disponibil la momentul comiterii faptei, descărcau marfa la o altă adresă decât cea destinată (respectiv în Budapesta, Ungaria). Ulterior, o vindeau, reuşind, astfel, să inducă în eroare şi să prejudicieze persoane fizice şi juridice de bună-credinţă care deţineau mijloace de transport disponibile pentru transport ori care deţineau marfă ce trebuia transportată, precum şi prejudicierea partenerilor comerciali ai mărfii (vânzător-cumpărător)”, se explică în comunicatul IGPR.

La percheziții s-au identificat şi ridicat 5 laptop-uri şi 17 unităţi de calculator, folosite de membrii grupării în desfăşurarea activităţii infracţionale, precum şi 15 telefoane mobile utilizate strict pentru contactarea transportatorilor şi a victimelor.

De asemenea, au fost ridicate mai multe înscrisuri reprezentând documente de transport falsificate, documente de identitate falsificate şi înscrisuri aparţinând mai multor societăţi comerciale fantomă folosite în comiterea înşelăciunilor pe bursa de transport.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.