Guvernul amână „revoluția”

Update Şedinţa extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor măsuri fiscale programată pentru vineri a fost amânată pentru luni.  Motivul amânării l-ar constitui lipsa unor avize. Potrivit unor surse, ședința a fost amânată din cauză că avizul Consiliului Legislativ nu a ajuns la Palatul Victoria.

Executivul urma să se reunească în şedinţă vineri, la ora 14.00, pentru a lua în discuţie setul de măsuri fiscale anunţate, în contextul în care patronatele, sindicatele şi preşedintele şi-au anunţat dezacordul faţă de aceste măsuri.

Printre măsurile pe care Guvernul intenţionează să le aplice din 2018 sunt transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, plata de către angajatori  ”a unei contribuţii asiguratoare pentru muncă” de 2,25%, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Sindicaliștii cer Guvernului să renunțe la transferul contribuțiilor, amenințând cu greva generală.

„Din toate calculele noastre, reiese clar că salariații sunt principalele victime ale manipulării politice numite “transferul contribuțiilor”. Marii perdanți sunt atât salariații din mediul economic, care riscă să le fie diminuate veniturile nete printr-o aplicare discreționară a măsurii de către angajatori, cât și salariații bugetari, care au avut ocazia să înțeleagă că marea creștere salarială, prin schimbarea definiției salariului, este doar o mare scamatorie politicianistă”, afirmă vineri Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa”

Sindicaliștii transmit totodată: „O grevă generală este sancțiunea firească ce trebuie aplicată politicienilor aflați la guvernare care impun și insistă cu o agendă de măsuri fiscale în contradicție cu angajamentele pe care și le-au asumat față de lucrători, respinse deopotrivă de reprezentanții lucrătorilor și ai angajatorilor. (…) Soluția nu o reprezintă distrugerea unui întreg model social, funcțional în toate țările europene și în toate țările civilizate ale lumii care au un sistem de securitate. Nu este necesar să modificăm o întreagă realitate socială pentru a se potrivi cu o anumită ambitie a unui ministru, ci invers, actul de guvernare trebuie calibrat la nevoile societății”.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi-a făcut public zilele trecute punctul de vedere faţă de intenţiile Guvernului precizând că nu va susţine măsurile fiscale propuse, întrucât acestea nu trebuie adoptate în grabă, şi a  cerut oprirea „terapiei de şoc”.

„Propunem Guvernului să luăm o pauză de 3-5-6 luni, cât e nevoie, ca să ajungem la un consens, iar după aceea să nu mai schimbăm nimic în regimul fiscal timp de cel puţin trei ani. Nimic nu ne grăbeşte, suntem pe creştere economică şi nu avem date sau informaţii că ar veni vreo criză în viitorul apropiat. Nu avem motive de hei-rupisme, haideţi să nu repetăm experienţele din 2010”, a declarat Dragoş Anastasiu, preşedintele CDR.

„Opriţi terapia de şoc”, a spus şi Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, care a amintit că şi consilierul guvernamental Cristian Socol a propus „un pas lateral” faţă de aceste măsuri.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a avut o discuţie cu reprezentanţii Executivului legat de măsurile fiscale, avertizând public Guvernul să nu bage ţara într-o aventură economică.

„Avertizez decidenţii politici să judece clar la rece ca să nu bage România într- aventură economică fiscal-bugetară cu final trist (…) Comisia Europeană, nu cum cineva a spus la viteză că cineva din Reprezentanţă, a demarat procedura de deviaţie semnificativă, adică în privinţa comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură, am pierdut ce se numeşte predictibilitate şi sustenabilitate (…)Solicit coaliţiei aflate la guvernare PSD şi ALDE să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la această politică fiscală care generează incertitudine şi neîncredere, iar în legătură cu măsurile economice, recomand prudenţă la nivel politic şi guvernamental fiindcă nu îmi doresc o politică de azi pe mâine”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a făcut referire şi la măsurile legate de transferul contribuţiile sociale de la angajator la angajat şi reducerea impozitului pe venit, spunând că la un calcul simplu, mult-anunţatele creşteri la salarii sunt de fapt o sumă de 3 lei pentru un angajat.

„O analiză mai aprofundată arată că aceste măsuri mai degrabă complică problemele decât să le rezolve. Coaliţia de guvernare spune că transferă contribuţiile, dar vine cu acea nouă taxă de solidaritate sau ceva similar de 2,25% care rămâne la angajator.

Păi ori transferăm, ori nu transferăm. (…) Calculul este în regulă, bine că e şi o creştere de 3 lei, dar există îngrijorări în mediul economic, la sindicate, la români, că în realitate vor fi sectoate întregi unde salariile vor scădea în urma acestor măsuri şi putem să ne întrebăm cui foloseşte ţopăiala fiscală. Românilor nu”, a mai spus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

19 Comentarii

  1. articolul ar fi mai echilibrat daca ar contine si explicatiile guvernului:
    -de ce se transfera la salariati(cca 30%din firme nu platesc de cand ccr a hotarat ca nu-i penal)
    -taxa suplimentara nu-i noua, decat ca denumire(fiind o cumulare de taxe vechi)

  2. Sunt de acord cu transferul contributiilor de la angajator la salariat.Eu consider ca aceste contributii vor creste punctul de pensie la cei ce vor urma sa se pensioneze.Nu se diminueaza salariile nete in nici un fel,e o aritmetica simpla,aceste sume adaugate la salariul brut se scad inainte de impozitare.Se castiga insa ceva imens,cu care sindicalistii basisti,care apara marile corporatii si nu pe romanii saraci,umiliti si batjocoriti de straini,de care nu vorbeste nimeni.Aceste sume,odata incluse in salariul brut si rentinute pe statul de plata,se considera sume stopate la sursa,iar agentii sunt obligati sa le vireze,daca nu vor sa fie sanctionati penal,ele apartin angajatului si nu angajatorului ca si pana acum.Ele se foloseau pentru salariile si pensiile nesimtite,iar virarea lor se facea atunci cand considerau de cuviinta marile corporatii.Nu i-am vazut pe acesti „mari sindicalisti sa apere cu aceeasi inversunare taierile aplicate si sindicalistilor lor de basescu-boc.Au avut ei o motivatie aparte,dupa cum si acum au una si anume de a sprijini palatul cotroceni si fortele oculte, care doresc distrugerea tarii si disparitia romanilor de pe fata pamantului.CCR A decis corect,taxele si impozitele sunt obligatorii sa le platesti,dar neplata,daca nu sunt sume retinute din salarii,nu raspund penal,doar daca e evaziune sau alte abateri care pot fi considerate fapte penale. Probleme care se pune pentru firmele romanesti mici este a impozitului pe cifra de afaceri.Micile magazine care practica a cota de adaos care sa ii ajute sa supravetuiasca si au o pondere mare a valorii marfii in structura pretului de vanzare,nu vor putea supravetui,mai ales ca au crescut cheltuielile si cu salariile. Am crezut ca d.l Dragnea isi va respecta cuvantul si nu vor aplica aceasta masura,daca aducere atingere functionarii firmelor romanesti.Se pare ca m-am inselat.Sau poate vor avea in vedere si modul de calcul a cifrei de afaceri.Vom trai si vom vedea.

    • AndreiV, tu crezi ca in ziua de salar angajatorul are toti banii in cont? Ce zici daca plateste intai contributia calculata catre stat si apoi plateste din ce ramane salariile? Partea lui de contribuie o mai amana cat putea, si asta nu de placere sau pentru dobanzi 0% ci pur si simplu ca nu avea toti banii. Nu e rea ideea de a avea un salar mai mare si sa simti ca ai contribuit, rau e ce se urmareste prin aceasta masura. Fii sigur ca nu s-au gandit la salariati cand au gandit masura. Prin transferul contributiei se urmareste diminuarea pilonului II si transferul fortat a unor sume mai mari, fara voia ta catre pilonul I de pensii, se urmareste cum ai spus tu fortarea angajatorului sa plateasca catre stat o suma mai mare decat pana acum, iar pe viitor o reducere a contributiei se va vedea ca o crestere a salariilor ceea ce da bine la alegatori. Daca s-ar reduce pe viitor contributia angajatorului, prea multe voturi nu s-ar obtine. In privinta cresterii salariului cu diferenta care se pierde, nu te astepta ca in mijlocul iernii, cand se restrange activitatea sa fie vre-un angajator prea darnic. Mediul privat oricum nu straluceste, iar daca mai e si constrans cu stopaje la sursa, salarii minime pe economie, plata contributiei pentru 8 ore chiar daca are salariati cu 4 ore, nu te astepta sa mareasca de ceva de dragul echitatii.

  3. 1 pas inainte si 3 inapoi!
    Habar NU aveti ce faceti, bulibaseala ca in ultimele 10 Luni NU am vazut in 27 de ani!
    Asa arata o tara condusa de penali si mincinosi!
    Vai de voi, o adunatura de incompetenti, cum NU am vazut in 27 de ani!
    Rusine!

    • Bine ca au fost destepti toti i 27 de ani de am ajuns sa avem plecati 5000000 de romani in ultimii 10 ani de guvernare asa zis de dreapta ! Ce mai doresti sa stingi tu lumina sau sa incercam sa iesim din acest cerc vicios?

  4. LOVITURĂ pentru Guvern! Ce se va întâmpla cu „REVOLUȚIA FISCALĂ”. DECIZIE de ultimă oră!
    Consiliul Economic şi Social, din care fac parte Sindicatele, Patronatele şi Societatea civilă, a dat Aviz Negativ modificărilor propuse de Guvern privind Codul Fiscal.
    Așadar, o lovitură dură pentru Guvern în cazul așa-zisei „revoluții fiscale”, lăsată undeva în aer. Reamintim că, astăzi, Guvernul se reunește într-o ședință extraordinară, începând cu ora 14.00, pentru a adopta modificări importante la Codul Fiscal, de la 1 ianuarie 2018, printre care trecerea plății tuturor contribuțiilor în sarcina salariaților, scăderea impozitului de venit de la 16% la 10%, sau creşterea cu 60% a deducerilor personale pentru angajații cu salarii mici.
    Votul a fost unul covârşitor, a declarat pentru Antena 3 unul dintre membrii Consiliului, Dumitru Coarnă. Chiar şi aşa, avizul CES este doar unul consultativ.
    ”Aviz negativ cu vot masiv în cele 3 părți. C.E.S are 45 de membrii: 15 de la Sindicate, 15 de la Patronate și 15 din Societatea Civilă. Votul acesta CONTEAZA chiar dacă este consultativ”, a declarat Dumitru Coarnă.”

    Mincinosul Tudose spunea ca Patronatul e de acord!
    Rusine!

  5. din nou, mucles total despre impozitarea profitului la sursa si a transferurilor bancare…

  6. Dragnea și Tudose, UMILIȚI de un PRIMAR DE ȚARĂ, subordonat la partid. „Mi-am pierdut vremea cu ei. Suntem o națiune pierdută”
    Primarul PSD din comuna sibiană Cârța, Cristian Magheru, le-a ținut, miercuri, premierului social-democrat Mihai Tudose și președintelui PSD, Liviu Dragnea, un discurs fără ocolișuri despre situația reală a României, cea de la firul ierbii. Organizația județeană PSD l-a lăudat pe acesta pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume.
    Principalele idei expuse de primar, potrivit publicației locale turnulsfatului.ro, au fost lăudat de organizația PSD, liderul local de partid spunând că primarul din Cârța este un model: comuna pe care o conduce are stații de epurare, canalizare, școli renovate, cămine, dispensar.

    Ce le-a spus edilul premierului și președintelui PSD:
    1. Jumătate din proiectele care se fac în țară,din bani publici, sunt inutile.
    ”Le-am spus și acolo. Am vrut să fie altceva această întâlnire și m-am așteptat să fie altceva, pentru că nu ai des șansa să te întâlnești cu mai-marii care sunt.
    2. O parte din primari sunt „zero barat”

    “Mi-am pierdut vremea cu ei. Aveam lucrare la cămin și i-am lăsat pe ăștia vraiște. Că eu stau lângă om când lucrează, ca acasă! Dacă-ți aduci un meseriaș să-ți lucreze la casă, trebuie să stai lângă el, că, dacă-l lași, îți dărîmă casa. Oameni buni, asta trebuie să faci în România! Nu-i ca-n Germania, să-i lași cheia. Eu mi-am pierdut vremea cu ei (n.r. – cu liderii PSD), de la patru, la nouă seara. Să-mi fac nervi… Pe cuvântul meu, am fost foarte încântat că o să mă întâlnesc cu oamenii cei mai din vârf, cu care poți avea un dialog, cu care să construiești ceva. Dar nu!
    Cotidianul, va rog sa dati coemntariul!

  7. Oare de ce lume asteapta de la ceasta clasa politica, construcita normalitatii cind aceasta nu este capabial sa perceapa esenta vietii? Aceasta constructie nu poate veni decit de la cei care percep, inteleg si traeisc in armonie cu sufeltul, ghidati de viata. Atita vreme cit toti acestia se uita cum padurile sint distruse, cum viul national se distruge, nu inteleg nimic din menirea lor. Nu pot aduce frumusetea cei care triaesc in urit si meschim…

    O mantra Navajo spune asa:

    Frumusete in fata,
    Frumusete in spate,
    Frumusete in jurul meu,
    Sint inconjurat de frumusete
    Pasesc in frumusete…

    Si despre ei lumea spune ca su fost niste sablatici si in consecinta au fost macelariti si lumea lor distrusa…Si asa a aparut civilizatia occidentala preamarita…

  8. In contextul în care patronatele, sindicatele şi preşedintele şi-au anunţat dezacordul faţă de aceste măsuri, iar majoritatea analistilor economici spun ca masurile-s proaste, CAT DE IDIOT TREBUIE SA FII CA SA MERGI MAI DEPARTE CU MASURILE? PROBABIL LA FEL DE IDIOT CA AIA CARE TI-AU CREZUT PROMISIUNILE DESANTATE SI TE-AU VOTAT!

  9. ,, Vrem o Țară ca afară ,, strigă toți cei de la #rezist și nu numai . Poftim , exact ca afară !

  10. Contributiile trebuie platite de angajator.De ce atunci trebuie sa raspunda guvernul pentru o firma care nu plateste?Acum ,daca o firma nu-si plateste contributiile, dupa legea inca in vigoare,fac urat sindicalistii?De ce nu se supara sindicatele ca in acest moment foarte multe firme nu platesc aceasta contributie?Pentru ca ei nu se pot ridica impotriva angajatorilor de parca ar fi frati de cruce, nu sindicalisti.Ideea nu e rea dar este insuficient de bine securizata.Sindicalistii sa-si rezerve fortele pentru a se ridica impotriva angajatorului rau platnic .Acesta e sensul sindicatului.Dusmanul sindicatului este angajatorul.Daca angajatorul este prietenul sindicatului se intampla ceea ce vedem.Dupa cum se vede sindicalistii au mai mult chef de lupta politica decat de lupta sindicala.

  11. Dacă stapanii, Dragnea și Tudose, vor ca romanii să aibă salarii de 500 – 600 euro media, în privat și la stat, dacă vor ca pensia să rămână un calvar pentru Bieții bătrâni, foști tineri salariați pe salarii mizerabile, când totul este aliniat La preturi de SUA și Europa, Anglia, atunci ANULAȚI TOTUL, NU MAI FACEȚI NIMIC!
    Lăsați totul asa cum este, ca nu mai contează alegeri, sincer, Rămâneți niște administratori!
    Cumpărați-vă liniștea până la ciclul electoral următor, lăsați Tara sa se dezvolte singură, jupuita de companiile vorace, care nu accepta PROFIT MAI MIC!
    Lăsați-i sa ducă banii afara, sa țină oamenii pe salarii mici, să fie greu pentru toți.
    Oamenii pleacă în țările bogaților, la firimituri, că aici este sclavie.
    A fost cu URSS, este și cu JOHNNY, Franz, Ian, Devaux etc.
    ANULAȚI TOTUL!
    NU MAI FACEȚI NIMIC, decât supraviețuirea voastră sa nu fiți inhatati!
    Terminați și cu justiția, lăsați-o asa la mana procurorilor!
    NU MAI FACEȚI NIMIC, CHEMAȚI AMERICA să fie liniștită ca CIA a terminat corupția, Iar procurorii ei iubiți Sunt la post!
    Gata!
    Liniște!
    Lăsați Tara asa cum e, voi jucați-vă de-a politica, mâncați porc, sărbătoriți, chefuiti!
    Are grija America de noi cu pensia de 300 euro și benzina de 1.5 euro.
    E bine!
    Preturile sunt ca afara și asta SATISFACE CONSILIUL INVESTITORILOR, nu?

  12. Castiga pe mai departe importatorii si cei care vand produse alimentare, care pot sa creasca preturile, au angajati putini si costuri de productie mici sau deloc. Cresterile inerente de preturi si de taxe au ca efect topirea economiilor celor cu venituri mici. Fenomenele negative sunt determinate si amplificate de coruptie si incompetenta(in ciuda diplomelor si doctoratelor), aparatul bugetar a fost supradimensionat pentru a cuprinde apropiatii celor de la butoane, liderii si cei cu functii se folosesc de yesmenii din partide si din media.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.