Moto: „Hârtiile oficiale reprezintă fundamentul neprețuitei stabilități“ (Legiuitorul universal)
Erorile în redactarea hârtiilor oficiale (continuare)
După aceea, cu situaţia civilă aparent în regulă, tânărul a putut absolvi liceul, ba chiar şi facultatea. Până ce unui funcţionar i-a sărit în ochi faptul că nişte părinţi naturali şi-au adoptat propriul copil. De aici, o anchetă şi un proces interminabil, întrucât n-a fost un singur grefier care să scrie corect numele Schwlrn van Rtsjr. În afară de asta, Robin Erik a fost lăsat la vatră de la Academia Militară, fiindcă nici un ofiţer n-a reuşit vreodată să-l cheme în faţa frontului pe cel ce avea un nume atât de imposibil de pronunţat.
Robin Erik a vrut să-şi schimbe numele, dar acest lucru n-a fost posibil câtă vreme procesul de paternitate mai era pe rol. (Şi mai este şi astăzi.)
Domnul Schwlrn van Rtsjr, neacceptat de nimeni şi de nici un şef, întrucât purta un nume ce nu putea fi pronunţat, deşi ar fi putut prelua afacerile tatălui, într-un moment necugetat, şi-a tras un glonţ în tâmplă. (În ziua aceea, gingaşa domnişoară Hellen, care părea să-l iubească sincer, i-a mărturisit că nu poate accepta s-o cheme doamna Schwlrn van Rtsjr, numele ce nu poate fi pronunţat. „Toată lumea o să râdă de mine!“, s-a scuturat îngrozită fata.)
Deşi nu mai are obiect, procesul de paternitate continuă, fiind preluat de a treia generaţie de judecători. (Adopţia unui copil de către părinţii săi naturali neavând nici un precedent, trebuie să se dea o soluţie echitabilă pentru speţa în sine, dar şi pentru cazurile asemănătoare ce s-ar putea să mai urmeze.)
Nota bene:
La concursul de admitere la şcoala de grefieri, notarea numelui „Schwlrn van Rtsjr“ a devenit probă eliminatorie.
Am reluat acest caz atât de tulburător nu numai pentru că speţa se mai judecă şi astăzi – şi probabil că se va mai judeca încă multă vreme, timp de generaţii -, ci şi fiindcă reprezintă o situaţie tipică pentru consecinţele greşelilor de redactare ale unei hârtii oficiale. Poate veţi spune că nu orice greşeală de redactare a unei hârtii oficiale duce la un final atât de cumplit. Poate veţi spune aceasta ori ceva asemănător, aşa cum am putut citi de pe facebook, însă dacă sunteţi dispuşi să acceptaţi un sfat sincer şi dezinteresat, atunci este bine să nu mai interveniţi cu asemenea observaţii (nu vă supăraţi) superficiale! Punând astfel problema, susţinând că unele greşeli nu duc la urmări foarte grave, nu vom reuşi să incriminăm cu toată hotărârea erorile de redactare ale unor hârtii oficiale. Pentru că şi greşeli aparent mult mai mărunte în redactarea unei hârtii oficiale pot distruge o familie, o carieră sau chiar o viaţă. Iată şi alte câteva exemple, credem suficient de redundante, dar şi suficiente ca număr, pentru a vă convinge că nu e indicat să minimalizaţi erorile – mici ori mari – în redactarea unor hârtii oficiale:
- O greşeală măruntă în redactarea unei hârtii oficiale care a distrus o familie:
Îngrozitoarea dramă a mamei Blumell şi a gingaşei ei fiice, Renata
Familia Blumell a fost lovită cumplit de soartă. (Astfel încât bătrâna Anne – Madam Any, cum e cunoscută de toată lumea – a spus, pe bună dreptate, că probabil în familia Blumell au existat multe generaţii de păcătoşi şi că a sosit sorocul pedepsei.) Pe scurt: gingaşa Renata Blumell, o domnişoară admirabilă, premianta II la şcoală, a fost smulsă din atmosfera caldă şi plină de dragoste a familiei naturale şi încredinţată unui orfelinat rece, mizerabil. Vrând să îndrepte lucrurile, domnul inginer Blumell a murit într-un groaznic accident de maşină în timp ce se îndrepta spre judecătorul de instrucţie Hamann, vrând să-l implore să nu i se înstrăineze fetiţa. (Probabil că starea de nervozitate firească l-a făcut să piardă controlul vehiculului.) Mama Blumell a căzut secerată de un infarct chiar la înmormântarea iubitului ei soţ, înmormântare la care gingaşei domnişoare Blumell nici nu i-a fost permis să participe. Fiul mai mare, dorind să vină repede la înmormântarea iubitului său părinte, s-a prăbuşit cu avionul în catastrofa din 14 septembrie. Fiica mezină, neputând suporta asemenea lovituri succesive, a suferit un atac cerebral. Faptul că verişoara Suzy doar a căzut şi şi-a rupt piciorul stâng parcă nici n-a mai contat.
De unde a pornit această situaţie demnă de o tragedie antică, unde au decedat proporţional aproape la fel de multe personaje ca în campioana morţilor, tragedia Titus Andronicus de William Shakespeare? Această situaţie demnă de o tragedie antică, unde au decedat proporţional aproape la fel de multe personaje ca în campioana morţilor, tragedia Titus Andronicus de William Shakespeare, a pornit de la „o greşeală măruntă” dintr-o hârtie oficială: când i-a completat actele admirabilei domnişoare Renata Blumell, premianta II pe şcoală, funcţionarul a scris „Blomel” în loc de „Blumell”. La ceremonia de premiere de la sfârşitul anului şcolar, secretara a observat că nu a existat nici o elevă Blomell, ci doar o Blomel. Drept urmare, ancheta care a urmat nu numai că nu i-a oferit diploma binemeritată, ci chiar a anulat documentele de studii ale admirabilei domnişoare Renata Blumell. Ba mai mult, acuzată că s-a substituit gingaşei domnişoare Renata Blumell, instanţa a hotărât s-o interneze pe suspecta domnişoară Renata Blomel într-un orfelinat rece, mizerabil, de fapt un centru de reeducare pentru minorii criminali. Cum nu a fost găsit nici până astăzi trupul dispărutei domnişoare Renata Blumell, prezumţia de vinovăţie a impostoarei Renata Blomel există şi în continuare. Cu toate consecinţele legale.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.