Herculane, perla din Banat, o stațiune în care ilegalitatea este la tot pasul (II)

Așa cum am promis încă din primul articol, voi continua seria dezvăluirilor despre ilegalitățile din stațiunea Băile Herculane, iar în această parte vom vorbi despre omul de afaceri Teleagă Vasile și administrația publică locală Băile Herculane.

În parcul Vicol, în prejma alegerilor din anul 2018, pentru terasa Vasy xxxl a fost dat ordin de demolare de către Elena Udrea, dar, fiind înainte de sărbătoarea Crăciunului, primarul stațiunii domnul Nicușor Vasilescu a amânat-o până după sărbători, acesta chiar pregătise utilajele necesare pentru demolare. Între timp, demolarea nu a mai avut loc, și, deoarece domnul primar nu a mai vrut să pună în executare autorizația de demolare, a existat suspiciunea că cei doi au ajuns la o înțelegere.

În 2007, a început reabilitarea drumului DN 6, Orșova – Timișoara, iar cei de la administrația drumurilor naționale le-au pus în vedere celor care aveau construcții pe DN 6, în zona gării Băile Herculane, să demoleze construcțiile, în final, aceștia urmând a fi despăgubiți. În aceste condiții, primarul din aceea vreme, Oprescu Ion, i-a chemat la primărie pe proprietarii acestor chioșchiuri, unde s-a întocmit un proces verbal de constatare, ulterior, Primăria concesionând  parcarea mare din fața gării, pe locația unde acum se află hanul Vasy XXL, condiționând cu realizarea unei investiții de interes public, respectiv o autogară cu punct de informare turistică. De altfel, cred că această soluție era de bun simț pentru investitorii din zonă, dar și pentru turiștii care vin în stațiune, mai ales că, în prezent nici măcar microbuzele nu mai fac legătura între gară și stațiune. Dar, din cauză că investiția era foarte mare pentru potențialul oamenilor de afaceri din zonă, ceilalți au refuzat să investească și au rămas doar două firme, una fiind S.C. SLG Geanina S.R.L., iar cealaltă, A.F. Vemi, firma aparținând domnului Teleagă Vasile. Cei care au fost de acord, în speță cele două firme, au făcut un contract de asociere în participațiune, în urma căruia urma să primească fiecare câte 1.000 mp.  Fiecare firmă și-a obținut toate avizele și urma să primească autorizatia de construire, care fusese deja plătită, în cuantum de 10.880 ron/firmă.

Nicușor Vasilescu, pe atunci candidat la Primăria Băile Herculane, a făcut o sesizare la instituția Prefectului pentru a bloca Primăria să elibereze autorizația de construire până la finalizarea PUZ-lui. Între timp s-au luat toate avizele pentru PUZ, iar Primăria Băile Herculane a contractat lucrarea pentru suma de 47.000 lei.

În 2008, la Primăria Băile Herculane, s-a instalat ca primar domnul Nicușor Vasilescu, care a continuat ilegalitățile vechiului primar și nu a dorit să elibereze autorizația de construcție acestor investitori deoarece acesta, după spusele sale, în zona gării Băile Herculane aștepta „investitori strategici”. În aceste condiții, domnul Teleagă s-a apucat de săpat fundația fără autorizație, dar în acest caz primăria Băile Herculane a desființat fundația și l-a amendat pe domnul Teleagă Vasile.

În  jurul anului 2010, într-o noapte, domnul Teleagă Vasile a dus pe terenul din zona gării o remorcă exact de lungimea viitorului han pe care dorea să-l construiască, iar de atunci în fiecare noapte a început să construiască în jurul acelei remorci fără a avea autorizație de construcție. Atunci, ceilalți deținători de terenuri din acea zonă au făcut sesizare la Primărie, pentru ca aceasta să elibereze autorizațiile de construcție.

Din acest moment, apare o inginerie financiară interesantă, între Primărie și Teleagă Vasile cu privire la faptul că acesta urma să asigure cazarea și mâncarea participanților de la festivalul folcloric, primăria nu plătea iar domnul Teleagă în contul creanței primea terenuri. În speță, Teleagă Vasile a primit cei 1.000 mp din zona gării, în contul creanțelor.

Aici intervin câteva întrebări. Prima ar fi dacă acele facturi emise de către domnul Teleagă Vasile către Primărie au fost reale? De ce Primăria nu a plătit acele facturi? Dacă evaluarea terenului este la prețul pieței?

Mai mult, acest Teleagă Vasile dorește în mod continuu schimb de teren cu Primăria, aici mă refer la Parcul Vicol, unde domnul Teleagă Vasile dorește schimb de teren deoarece acesta a dobândit terenul prin uzucapiune, iar prin schimb de terenuri se încercă să-și șteargă urmele. Dar despre aceste fapte vom vorbi în următorul articol, dar și despre cum acest individ este consiliat de foști magistrați și despre influențele acestora în actul de justiție.

În anul 2014, Consiliul Local Băile Herculane a dat o hotărâre de consiliu și a reziliat contractul societății S.C. SLG Geanina S.R.L., care era intabulată pe acea suprafață de 1.000 mp, acest fapt era posibil doar printr-o hotărâre de instanță definitivă. Între timp, administratorul societății   S.C. SLG Geanina S.R.L a sesizat organele abilitate, dar între timp Consiliul local Băile Herculane au dat o altă hotărâre prin care a anulat hotărârea de reziliere a contractului.

Între timp domnul Vasy XXL construiește după bunul lui plac, atât pe terenul altora cât și în albia râului Belareca fără a fi supărat de nici o autoritate publică, în speță Apele Române și Inspecția în Construcții, mai ales că au existat sesizări în acest sens, inclusiv la Inspecția de Stat în Construcții București.

Dacă ne uităm în fotografia ce prezintă construcția de la gară, vom observa că tot ce este construit din clădirea cu acoperiș verde înspre Mehadia este pe terenul deținut de altcineva, iar parcarea este pe terenul primăriei. Mai mult, domnul primar Miclău Cristian dă o declarație pe propria răspundere că terenul din gară e lipsit de sarcini și inițiază un proiect de hotărâre pentru efectuarea schimbului, unde trece la schimb exact parcelele  în suprafață de 150 m ,165m și 685 m, adică 1.000 mp, care, în fapt, aparțin lui S.C. SLG Geanina S.R.L., ce fac obiectul unui litigiu.

De mai multe ori am încercat să iau legătura cu primăria Băile Herculane, doamna purtător de cuvânt a fost de acord în privința unei discuții pe acest subiect, cu precizarea că domnul primar dorește întrebările înainte. Consider că acest fapt este o lipsă de profesionalism a acestor funcționari publici care sunt implicați și în actul de administrativ, sincer mi-aș fi dorit un dialog, în sens constructiv, despre situația din Băile Herculane, și, de ce nu, despre proiectele de viitor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

4 Comentarii

    • Ba, toate statiunile din Transilvania, construite si dezvoltate unguri, au fost puse pe butuci de romani in 100 de ani.

  1. Baile Herculane,distrusa de Mafia PSD dupa 1990,nu va mai fi niciodata ce a fost,poate intr-a alta dinastie,nu in dinastia hotilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.