(VIDEO) Iadul din paradis – Noi imagini din Tenerife

Flăcările continuă să facă ravagii în Tenerife.

Incendiile au făcut întotdeauna parte din știrile legate de vară – ceea ce s-a schimbat este intensitatea lor și voracitatea cu care se răspândesc.

Vânturile violente şi temperaturile ridicate au îngreunat din nou, în zorii zilei de duminică, lupta pompierilor cu incendiul de pe insula turistică Tenerife, în arhipelagul spaniol Canare, cel mai grav din istoria regiunii, transmite AFP.

„Este un incendiu devastator, un incendiu de o amploare cu totul diferită, o amploare pe care Insulele Canare nu au cunoscut-o niciodată”, a declarat şefa guvernului din Tenerife, Rosa Davila.

Incendiul, activ pe un perimetru de 70 de kilometri, a devastat până în prezent 8.400 de hectare, peste 4% din suprafaţa totală a insulei.
Sâmbătă seară, preşedintele guvernului regional al Insulelor Canare, Fernando Clavijo, a raportat că „un total de 12.279 de persoane” au fost evacuate, citând cifre de la Apărarea Civilă.

Cu câteva ore înainte, serviciile de urgenţă raportaseră pe reţeaua socială X (fostă Twitter) „estimări provizorii care sugerează că peste 26.000 de persoane au fost evacuate”. Autorităţile regionale, care au transmis această cifră, au explicat că aceasta se bazează „pe cifrele recensământului” din zonele supuse ordinelor de evacuare.

„Noaptea trecută a fost foarte complicată, iar seara aceasta va fi probabil la fel de complicată, dacă nu mai rea”, a spus Clavijo sâmbătă seară.
Rafalele puternice de vânt şi temperaturile mai ridicate decât cele aşteptate au facilitat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă răspândirea incendiului care a izbucnit marţi seara, într-o zonă muntoasă din nord-estul insulei.

„Munca din această seară va fi foarte dificilă, dar vitală pentru a opri focul”, a spus el.

Incendiul a afectat până în prezent unsprezece municipalităţi din Tenerife, cea mai mare insulă din arhipelagul Canare, care se întinde pe un total de 203.400 de hectare.

Insula a fost afectată de incendii mai mari în ceea ce priveşte suprafaţa mistuită de flăcări, în special în 2007, însă condiţiile meteorologice şi topografia acesteia l-au determinat pe Clavijo să afirme joi că arhipelagul se confruntă cu „cel mai complicat” incendiu înregistrat în ultimii 40 de ani.

Şeful serviciilor silvice, Pedro Martinez, a vorbit sâmbătă despre un eveniment „care se comportă ca un incendiu de pădure de generaţia a şasea”, referindu-se la dimensiunea acestuia.

„Incendiul depăşeşte capacitatea noastră de a-l stinge, poate nu în toate zonele, dar într-o mare parte dintre ele”, a continuat Martinez.

Înainte de sosirea de luni a premierului Pedro Sanchez în Tenerife, ministrul de Interne Fernando Grande-Marlaska s-a deplasat sâmbătă în regiune şi a dat asigurări că toate resursele statului au fost mobilizate pentru a controla „această urgenţă foarte gravă”.
Incendiul a generat un nor mare de fum, care a ajuns până la o altitudine de opt kilometri, vizibil pe imaginile din satelit, depăşind vârful Teide, un vulcan care domină insula, cel mai înalt vârf din Spania, cu altitudinea de 3.715 de metri.

Acest eveniment are loc între două valuri de căldură de pe insula cu numeroase zone aride, ceea ce creşte riscul de incendii.

Potrivit experţilor, fenomenele meteorologice extreme s-au intensificat din cauza încălzirii globale. Valurile de caniculă riscă astfel să fie mai frecvente şi mai intense, cu un impact mai mare.

În 2022, 300.000 de hectare au fost distruse de peste 500 de incendii în Spania, un record în Europa, potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (Effis). Aproape 76.000 de hectare au ars deja în 2023 în această ţară, aflată în prima linie în faţa încălzirii climei.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Pădurea se regenerează însă prețurile terenurilor trebuiesc scăzute pentru ca Larry Fink&kamarila pietrei negre să le cumpere la „randament maxim”.Sărakii n-au ce căuta în zone exclusive gen Tenerife sau Maui(unde incendiul s-a întins făra sa fie vreo tentativă a autorităților de alarmare sau stingere) ocolind proprietățile milionarilor. An inconvenient truth, isn’t it, mr Gore? But very profitable.Care v-ati luat share în Canare și vă plănuiți iarna acolo, luați-vă cort și senzori de fum.Protipendada se izolează în luxuri inaccesibile ,pe model Epstein.Țineți-vă copiii în siguranță, mai zles diasporenii.

  2. casele miliardarilor sunt „ocolite” miraculos de „incendiu”…ha! aceste crime nu ar putea fi facute daca guvernele nu ar fi profund corupte de oamenii noii oranduiri s a ta nice, care iau bani pentru asta. vor construi blocuri; asta vor face si in afara oraselor arsen – haarp. trebuie construite blocuri unde cetatenii inregimentati sa traiasca precum animalele – conform alinierii „saniotare” o-me-se, omul este „decat” un alt ANIMAL. nici macar constiinta nu mai are. si asta vedem in fiecare zi. UN OM, DARUIT DE INGINER CU CONSTIINTA SUPERIOARA, IN STRANSA CONECTIVITATE CU DIVINATETEA, NU ACCEPTA CA GANDIREA SA-I FIE ANIHILATA! TREZITI-VA BHAI!

  3. Era clar că de vină este încălzirea globală. Nu bombardierele ce sunt în aer tot timpul, nu flotele de război din Mediterana, Atlantic și Pacific, nu că în loc să vină gazul pe țeavă este adus lichefiat în containere răcite din USA, Africa de sud, Qatar, nu lansările de mii de sateliți ale lui Musk, nu aerul condiționat din apartament, instituții, tramvai, autobuz, nu etc… ci faptul că și săracii anilor trecuți au ajuns la masa cu bucate încălzește planeta. Și terebui stopați.

  4. Aiurea be. Vorbești prostii,. Incendiile masive au devenit cotidiene doar de când și temperaturile au urcat peste 35 grade.. Deci in anii 80, 90, nu erau incendii, sau nu de amploarea și durata celor actuale..când lși in siberia,.. iar acu iți pui probleme de poluarea masivă datorată incendiilor, cât și de vegetația dispărute, care nu se regenerează poate niciodată.. Deci intervenția umană ar trebui să fie in privința reimpăduririi imediate a suprafețelor, cu plante adecvate climei și locului, cu creștere rapidă,. orice numai verde să fie,..Altfel,..

  5. Sa dovedit clar ca aceste incendii sunt provocate! Indivizii iudeomasoni criminali progresisti globalisti sorosisti satanisti…vor sa-si puna in practica politica lor criminala, satanista cu orice pret ! Chiar cu pretul distrugerii lumii si a civilizatiei!
    „Mai bine sa piara lumea intreaga decat sa nu se implineasca planul nostru” : asa gandesc iudeomasonii globalisti satanisti ! trebuie sa constientizam ca asa gandesc acesti satanisti criminali care se cred dumnezei, care vor sa ia locul lui Dumnezeu si sa faca o lume dupa chipul si asemanarea lor !
    Ttezeste-te Ridica-te!

  6. A fost prinsă și familia prezidențială tinandu-se de mana in iad? Huooo naziștilor care vă bateți joc de militarii români! Succesuri in iad!

  7. Câțu Care încalzire globală bre Câțu? Este una din cele mai mari și mai de succes fraude pseudoștiințifice pe care am văzut-o în viața mea. Oricine are cea mai mică îndoială că așa este, ar trebui să se forțeze să citească cel putin documentele ClimateGate, care le dezvăluie. (Cartea lui Montford organizează foarte bine faptele.) Nu cred că vreun fizician adevărat sau un om simplu, poate citi aceste lucruri fără repulsie. Trebuie să fii BATUT în cap cu scandura să crezi tampeniile fictionale despre încălzire globală care sfidează un tupeu ordinar de borfași planetari. Amintiți-vă cum incepe megabusterul publicitar, filmul 2012 ? Cu o explozie solară…? hmm?

  8. Păcat de vegetația luxurianta din puținele zone verzi ale insulei majoritar arida.As elibera animalutele spre pedepsirea piromanilor-exact aia care se arata îngrijorați și salvatori.

  9. rhodos,
    hawaii,tenerife:
    -asta e,
    incendiu in paradis artificial.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.