Ialomiţianu a lucrat ca la manual. Cel de manipulare

Liderii USL au remis presei un comunicat prin care anunţă că solicită demiterea ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu. Motivul: s-a încercat acreditarea ideii că PNL şi PSD propun creşterea taxelor locale.

USL: Ialomiţianu este şi mincinos

„Uniunea Social Liberală (USL) solicită demisia de urgenţă a ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, deoarece acesta a minţit în legătură cu presupusa cerere de majorare a taxelor şi impozitelor locale venită din partea primarilor. Prin prestaţia deplorabilă avută în ultimele zile, ministrul Ialomiţianu şi-a mai adăugat la profilul său public un nou atribut. În acest moment, domnia sa nu este doar incompetent şi iresponsabil, ci şi mincinos. Autorităţile locale, în general şi Asociaţia Municipiilor din România, în special, nu au solicitat Guvernului majorarea de la 20% la 50% a limitei până la care pot fi crescute taxele locale. Mai mult, la nivel local s-au adoptat deja hotărâri prin care taxele nu se vor modifica în 2012 faţă de nivelul din 2011″, se arată în comunicatul USL.

Ialomiţianu uită ce a zis cu două zile înainte

Reacţia liderilor Opoziţiei vine după declaraţiile contradictorii făcute în ultimele zile de către ministrul Ialomiţianu. În cadrul unui interviu acordat postului public de televiziune, Ialomiţianu a afirmat că asociaţiile primarilor ar fi solicitat ridicarea de la 20 la 50% a limitei până la care pot fi majorate impozitele şi taxele locale, sau eliminarea pragului maxim actual de 20%, cu posibilitatea ca taxele să poată fi crescute în raport cu puterea financiară a locuitorilor.

Ieri, Ialomiţianu, uitând tot ce a declarat anterior – în cadrul interviului dat TVR, ministrul de Finanţe a lăsat să se înţeleagă că este de acord cu „propunerea” primită şi că va promova o ordonanţă de urgenţă în guvern -, a precizat că nu se impune o creştere a taxelor locale şi a repetat, în faţa camerelor de luat vederi ale televiziunilor de ştiri, că asociaţiile de primari sunt cele care au vrut mărirea.

Ialomiţianu a respectat cu stricteţe manualul de manipulare

Ceea ce a făcut iniţial Gheorghe Ialomiţianu nu intră în categoria „baloanelor de săpun” aşa cum s-au grăbit să afirme unii jurnalişti. Ceea ce a făcut premiatul ministru de Finanţe respectă ad litteram manualul de manipulare politică după care se ghidează PDL.

Concret, într-o primă fază se anunţă iminenţa unei situaţii clar defavorabile pentru populaţie. De regulă anunţul se face „pe surse guvernamentale” fie pe un site obscur preluat de presă, fie direct de către medii de informare arondate Puterii. De această dată, pentru a da greutate „zvonului” s-a renunţat la varianta „surselor guvernamentale”, iar anunţul negativ pentru populaţie l-a făcut chiar ministrul de resort. Urmează faza a doua. După o perioadă scurtă de timp – 48 de ore în situaţia speţei noastre – se anunţă OFICIAL de către guvern că măsura care ar fi afectat negativ populaţia nici măcar nu este luată în calcul. Se urmăreşte deci ca guvernul, în ultimă instanţă PDL, să obţină o bilă albă din partea populaţiei, bilă care s-ar putea măsura în procente. Aceasta este varianta simplă a cazului de manipulare. S-a mers însă pe varianta complexă. Adică s-a aruncat paternitatea măsurii negative în curtea Opoziţiei. Ialomiţianu când a afirmat că solicitarea de mărire a taxelor locale vine din partea asociaţiilor primarilor din România a lovit la fix: asociaţia municipiilor este condusă de un PSD-ist, iar asociaţia oraşelor de un PNL-ist. Cu alte cuvinte, Opoziţia vrea răul populaţiei, nu guvernul. Din păcate pentru guvernanţi, cacealmaua nu a ţinut. Este posibil ca „The Banker” să-l fi premiat pe Ialomiţianu în special la categoria „cel mai bun manipulator”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.