Iar am ieșit ca păduchele în frunte

România, campioană în UE după proporția tinerilor care nu învață și nici nu lucrează.

Mai mult de o zecime (11,7%) dintre tinerii (15-29 ani) din Uniunea Europeană nu erau ocupaţi, în educaţie sau formare, aşa-numiţii NEETs, în anul 2022, însă în rândul statelor membre această proporţie variază de la 4,2% în Ţările de Jos şi până la 19,8% în România, arată datele publicate vineri de Eurostat, consultate de Agerpres.

Aceste date arată că, în 2022, o treime dintre statele membre erau sub ţinta propus pentru anul 2030, respectiv o proporţie a NEETs de 9%, respectiv: Ţările de Jos (4,2%), Suedia (5,7%), Malta (7,2%), Luxemburg (7,4%), Danemarca (7,9%), Portugalia (8,4%), Slovenia (8,5%), Germania (8,6%) şi Irlanda (8,7%).

În majoritatea statelor membre sunt diferenţe între proporţia de NEETs în rândul tinerelor şi tinerilor. Anul trecut, 13,1% dintre tinerele cu vârsta între 15 şi 29 de ani din UE erau NEETs, în timp ce în rândul tinerilor proporţia era de 10,5%.

În ambele cazuri, Ţările de Jos au cea mai mică proporţie de NEETs: 3,8% în rândul tinerilor şi 4,6% în rândul tinerelor.

În contrast, cea mai mare proporţie de NEETs în rândul tinerilor se înregistra în Italia (17,7%), iar în rândul tinerelor se înregistra în România (25,4%).

La nivelul UE, proporţia tinerilor care care nu învaţă şi nici nu lucrează a scăzut cu 1,4 puncte procentuale în 2022 comparativ cu 2021. De-a lungul ultimului deceniu, proporţia de NEETs din UE a scăzut cu 4,3 puncte procentuale, de la 16% în 2012 până la 11,7% în 2022.

Cea mai mare reducere a proporţiei de NEETs între 2012 şi 2022 a fost înregistrată în Irlanda (minus 12,9 puncte procentuale), urmată de Grecia (minus 11,4 puncte procentuale), Bulgaria (minus 9,6 puncte procentuale) şi Spania (minus 9,5 puncte procentuale).

Însă există şi două state membre unde proporţia de NEETs a crescut între 2012 şi 2022: Austria (creştere de 0,9 puncte procentuale) şi România (creştere de 0,5 puncte procentuale).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8518 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Ca intotdeauna Ioana Radu posteaza cele mai bizare is obscure „stiri”…

  2. Aiurea.Dacă s-ar desființa corporatismul, băncile centrale si s-ar reveni la paritatea-n aur, munca și-ar pierde statutul coercițional de „disciplină socială, ecozaurilor le-ar tăcea fleanca iar progresul ar lua-o fix în sus, odată cu concurența.Dar n-ar mai avea swampurile joburi de frecat menta pe bani mult prea mulți și păduchii corporatisti s-ar trezi la realitate, adică la munca de jos, ofi asta, din pct de vdr financiar politic, este intolerabil.

  3. Mulțumim din inimă partidului comunist liberal în frunte cu tovarășul secretar general al partidului!…

  4. Ești netot și de-aia nu înțelegi gravitatea acestei știri !

  5. Și chiar doriți sa va credem? Poate nu ar fi deranjant sa dați o cifra și despre politicienii analfabeți din tara și din Occident care nu au făcut nimic in afara de politica. Și și aia submediocra spre idioata și pupincurista

  6. O parte poate lucreaza la negru, zilieri sau si mai probabil nu mai lucreaza in tara ci in strainatate. Exista, oare, evidenta centrizata a cartilor de munca, sau echivalent, in UE. Si telemunca, la distanta in alte state UE, cum este trecuta. N-ar fi excluse si nedeclararea la fisc.
    Sefii ANAF „Este un fenomen. A luat o explozie foarte mare…” declarand ca lucreaza in industria videochat-ului peste 400.000 de persoane. Numarul poate fi mai mare. In afara de videochat or mai fi si alte munci in zone mai gri, mai putin stiute ale economiei.
    Unii se descurca cu pile de la prtdid si munca la stat, contracte cu statul, pensii speciale. Altii cum pot

  7. @Unii mai speciali:
    Bine zis, asa este, aproape toti se ocupa cu ceva, de la munca la negru pana la bijnitareala si videochat, lucruri care nu apar in statisicile lor searbede.

  8. unde sunt scolile profesionale? unde sunt scolile de meserii? lasati oamenii sa munceasca LIBER si vor munci. oamenii NU vor sa fure CA VOI. Insa ingradirile „legislatiei” muncii, niste aberatii si abuzuri impotriva muncii, iar acum, mai nou, „digitalizarea” ii determina pe oameni sa spuna #NU VREAU. acesta este #NU VREAU al celor care vor sa munceasca SI NU SUNT LASATI. declaratii peste declaratii, digitalizare, onlain, daca vrei sa muncesti, ce sa vezi trebuie sa fii inregistrat intr-un „sistem”, acte peste acte, ca in final sa ti se ceara niste sume exorbitante pentru a cumpara calculator, imprimanta cu scanare plus cunostinte ca sa poti MUNCI? PE BUNE? DACA NU TE PRICEPI TRE’ SA PLATESTI PE CINEVA?? ADICA NU MAI POTI MUNCI LIBER, TU PENTRU TINE, SIMPLU SI SA PLATESTI LA STAT. NU. TREBUIE PLATITI OAMENII SISTEMULUI. PRACTIC, CEEA CE VAD ESTE UN SISTEM CAPUSAR IN JURIL OMULUI CARE VREA SA MUNCEASCA. VREI SA MUNCESTI? TREBUIE INTAI SA PLATESTI. IAR SISTEMUL ESTE CONSTRUIT CA TU SA FII SCLAV PE MUNCA TA! oare de ce avocatii, economistii NU VORBESC DESPRE ASTA? RONALD REAGAN A LASAT OAMENII SA MUNCEASCA LIBER SI SA PLATEASCA LA STAT CAT VOR! DE ACEEA AMERICA IN PERIOADA SA, A PROSPERAT! ASA UN PRESEDINTE TREBUIE ALES INTR-O TARA LIBERA, SUVERANA SI INDEPENDENTA. VRETI SA PROSPERAM? LASATI OMUL SA MUNCEASCA, CUM POATE SI CUM VREA. SCAPATI DE PARAZITII BUGETARI, CAPUSELE MUNCII ALTORA!

  9. CE FACE OLANDA CU TINERII EI? OARE LE DĂ AJUTOARE DE ȘOMAJ DIN CLASA A 8-A?OARE LASĂ MUNCA LA NEGRU?OARE NU-ȘI PEDEPSEȘTE INFACTORII INFANTILI SAU ADOLESCENȚI? OLANDEZII AU MULTE PĂCATE DAR MUNCA,MUNCA E RESPECTATĂ DIN CONȘTIINȚĂ ȘI POATE ȘI DE FRICĂ…

  10. (15-29 ani)
    -au amestecat majorii cu minorii…..

    (Einstein a inceput sa vb. la 4-5 ani!)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.