”Împărăteasa” Ursula riscă o schismă continentală

Vreme de ani de zile, Ucraina s-a bucurat de un regim aproape lipsit de taxe pentru cerealele pe care le exporta în țările UE. Până de curând, acest lucru nu avut un impact deosebit în economia țărilor membre, pentru că doar Spania și Olanda importau cantități semnificative, pentru hrana animalelor. Restul grâului ucrainean avea alte destinații, în special în țările în curs de dezvoltare.

Situația s-a schimbat însă după izbucnirea războiului din Ucraina, când grâul a început să ia calea Europei de Est, unde amenință să distrugă piața locală și să-i ruineze pe fermieri. În ultimele zile, Ungaria, Polonia și Slovacia (în Polonia și Slovacia vor avea loc alegeri în acest an) au reacționat prin interzicerea importurilor de grâu din Ucraina. Bulgaria ar putea aplica aceeași politică, în timp ce în România reacția guvernului este mai puțin decisă în urma protestelor fermierilor.

Pentru oricine altcineva în afară de eurocrații de la Bruxelles este foarte greu să nu acorde atenție protestelor țăranilor și politicienilor din țările UE. Cu toate dificultățile create de război, fermierii au dreptate să spună că grâul ucrainean își poate găsi piață de desfacere și în alte zone decât Europa și că sunt oameni în această lume care au mai mare nevoie de grâul ucrainean decât europenii. Din acest punct de vedere măsurile protecționiste ale guvernelor est-europene sunt de înțeles. Liberul schimb este bun, însă niciun guvern decent nu ar rămâne impasibil și nu ar permite globalismului să genereze proteste și o amenințarea existențială pentru o mare parte a sectorului agricol”, scrie revista conservatoare britanică The Spectator.

Cum Bruxellesul controlează comerțul exterior al UE, Comisia Europeană este sub presiune. UE apără însă interesele Ucrainei. Dar Bruxellesul trebuie să susțină și statele membre UE, care au tot dreptul să se aștepte la acțiuni concrete și la vorbe cât mai încurajatoare din partea Ursulei von der Leyen. Din păcate, nu se întâmplă nimic din toate acestea. Până acum, reacția Comisei la îngrijorările Poloniei, Ungariei și Slovaciei s-a rezumat la o declarație cumva de pe altă planetă: ”Am luat act de anunțurile Poloniei și Ungariei… În acest context, este important să subliniem că politica comercială este competența exclusivă a UE, iar acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”.

Dacă ar fi să căutăm cel mai inept mod de a conduce o organizație, această reacție a Comisiei ar fi pe aproape. Ea este o ilustrare a neputinței dintotdeauna a Bruxellesului de a înțelege Europa de Est. Nu a priceput că, spre deosebire de Vest, agricultura eficientă și extensivă din Est este o ramură importantă a economiei, care trebuie sprijinită. Dacă UE ar fi înțeles asta, nu ar fi interzis categoric guvernelor din Polonia, Ungaria si Slovacia să facă ce este necesar pentru a scăpa de o amenințare existențială pentru supraviețuirea lor economică.

Iar eurocrații nu au înțeles cu adevărat că, până în urmă cu 30 de ani, aceste țări au trăit în umbra Rusiei și nu au aceeași loialitate oarbă față de instituțiile supranaționale de la Bruxelles precum celelalte state membre.

Sunt șanse ca ordinele lătrate de la Bruxelles să nu fie foarte eficiente și nici măcar să fie întărite de Curtea Europeană de Justiție. Încercările precedente de a impune măsuri care în statele estice au fost considerate amenințări la adresa intereselor vitale nu au mers prea bine. Să ne gândim la ordinul ca Polonia să închidă mina de lignit de la Turow, care a fost considerată o chestiune stringentă de mediu de justiția europeană, în timp ce Varșovia o vedea ca pe un element vital în politica energetică. Polonia a ignorat pur și simplu decizia justiției UE și a refuzat să plătească amenzile impuse de UE. Este probabil ca guvernele care consideră că alegerile, mâncarea și țăranii sunt mai importante decât articolele abstracte din legile UE să facă același lucru, dacă li se va ordona să importe pe mai departe grâu din Ucraina.

Pentru moment, în ciuda unui început dezastruos Bruxellesul are ocazia să se transforme și să fie de partea guvernelor și a alegătorilor care îi plătesc pe eurocrați. Ar putea să spună că va căuta un răspuns rapid la această problemă și, dacă e necesar, că va propune excluderea temporară de pe piața UE a munților de grâu din Ucraina.

Oare va face UE așa ceva? Semnele nu sunt bune. Cel mai probabil, UE va considera că totul este o problemă legala și va cere măsuri dure împotriva celor care nu se supun ordinelor. Dacă va face asta, UE va risca să ajungă în situația Sfântului Imperiu Roman târziu, care dădea ordine tot mai dure unor vasali care nu-l mai ascultau. Se pare însă că în acest moment, această perspectivă nu-i îngrijorează prea mult pe mandarinii de la Bruxelles. Când îi va preocupa cu adevărat, va fi prea târziu.

În cei 66 de ani de existență, o parte vitală din misiunea UE a fost expansiunea implacabilă a puterii de a ordona statelor membre ce să facă. Se pare că UE va trebui totuși să facă pasul înapoi. Dacă nu va renunța la tehnocrația centralizată care trimite ordine vasalilor și nu va deveni o organizație bazata pe un consens larg între membri, se prea poate ca UE să se vadă trecută în plan secund sau chiar să provoace o schismă continentală”, scrie The Spectator.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 50

22 de Comentarii

  1. Un text depasit de evenimente .Polonia deja a negociat cu Ucraina problema griului .Ca de obicei va ramine singura doar Ungaria (evident filo rusa ) care si asa nu are mare importanta .Cit despre o presupusa schisma vrabia malai viseaza .

  2. Mioristan prin deciziile decidentilor sai locali bine stimulati de puterile straine isi reinnoieste angajamentul de supunere oarba si neconditionata fata de interesele Marilor Puteri Occidentale.

  3. Incaa nu s-a prins nimeni din media romanes de cele spuse de Daea
    Intelegerea era ca Ucraina sa exporte „prin UE” (in Africa,Asia,etc) nu „in UE” dar diferiti fermieri escroci au achizitionat si cereale ieftine ucrainiene si s-au prezentat sa ia banii de la UE pentru „productia record”
    De ce Cehia nu a pus botul? De ce Romania nu a pus botul?(Tari de tranzit al cerealelor ucrainiene) Ca s-au prins de invarteala :))
    Dar media locala ,ioc!Sa nu zic mai mult:))

  4. @gica spune:
    19 aprilie 2023 la 11:55

    „Un text depasit de evenimente .Polonia deja a negociat cu Ucraina problema griului .Ca de obicei va ramine singura doar Ungaria ”
    Ungaria a implementat din prima exact ce a negociat Polonia acuma. Adica tranzitul e liber dar nu si comercializarea in Polonia si Ungaria.
    Pana la urma propaganda SUA/UE spune ca aceste cereale sunte destinate si trebuie sa ajunag la tarile africane sarmana. Nu sa ramana si sa fie platite de tarile est europene, printre care si romania.
    Iti spune ceva ca Spania si Olanda folosesc graul ucran ptr furajarea animalelor?
    Ce e interesant e ca asa cum gandesti tu, romania pare sa accepte graul ucran ptr furajarea romanilor. Ca sa nu supere interesele marilor puterilor occidentale.

  5. @gica
    Sunt afectate si Slovacia,Bulgaria, plus tara ta amice.deci problema inca exista.dar asa cum bine spui:vrabia malai viseaza.

  6. Ursula cea acuzată de corupție la nivel mondial pentru forțarea țărilor europene să cumpere sute de milioane de vaccinuri Pfizer, pentru că ibovnicul ei este în boardul companiei, nu are nicio empatie pentru fermierii europeni și pentru europeni în general. Este puternic ancorată în progresismul pustiitor ce devastează cultural și economic Europa și își face o propagandă infectă din susținerea Ucrainei, pentru a-și masca propria corupție din timpul pandemiei. Iar România nu are ce măsuri să ia din poziția de preș al popularilor europeni, în drumul lor neabătut spre lada de gunoi a istoriei.

  7. „UE apără însă interesele Ucrainei” – Da, pentru ca UE nu este decat o Tabara Militara Americana, iar americanii VOR RAZBOI in Ucraina. Restul sunt lozinci.

  8. Adicatelea comercializarea griului in Polonia si Ungaria vor fi interzise asta ca si cind ar mai crede cineva ca interzicerea reprezinta solutia . Negustorii vor eluda usor prostia politicienilor din Polonia si Ungaria .Vor cumpara toti negustorii, romani , polonezi sau unguri griu ucrainean din Romania sau din alta parte la pret mic doar nu o sa il dea tarilor sarace sa il manice pe pot de furaj .

  9. Că Slovacia, Bulgaria, Polonia, Romania, etc sunt afectate, e adevărat. Dar că România e tara lui gica, prea bunul samaritean, n-aș prea crede…

  10. Graul acesta este plin de pesticide. Vai de cei care il consuma (probabil, chiar noi)!

  11. @ Gica Gaga. Ce gândire maniheist-simplista ai măi fimeie! Tragi, tăticu, tarlicii dupe tine prin noroaie si gata, ai descoperit mersul pe jos. Concluzii de tzatzika de mahala.

  12. @Bogdan: graul ucrainian e crescut in cel mai bun pamant care exista in Europa,in cernoziom!Ca si varietate de grau,calitatea e mai slaba ca graul francez de exemplu,dar mai ‘natural”:))
    Centura de Cernoziom se intinde din nordul Serbiei,sudul Romaniei ,Rep Moldova pana in estul Ucrainei si sudul Rusiei

  13. GRUL ,PORUMBUL ,RAPITA SI FLOAREA NU SUNT A UKRACILOR SUNT ALE AMEROLACILOR [MOSNTO,CARGHIL,DUPONT POATE SI PIONER.]

  14. @ãla de la 15:16:
    Te-au uitat repede pe wiki sa vezi ce e ala cernoziom(vine, oricum, din limba rusa)si pe unde se gaseste.
    Faptul ca in ucraina se găsește pământ bun pentru agricultură, asra nu garanteaza producerea unui produs bio, curat, fara pesticide si nemodificat genetic.
    Ia exemplu de la noi: folosim pesticide bayer interzise in europa. Dar de ce? Doar avem si noi cernoziom.

  15. @gica spune:
    19 aprilie 2023 la 11:55

    „Un text depasit de evenimente .Polonia deja a negociat cu Ucraina problema griului .Ca de obicei va ramine singura doar Ungaria”
    @gica, esti de o prostie inimaginabila. Tocmai au anuntat ca pe langa Polonia si Ungaria si Bulgaria si Romania vor implementa exact masurile implementate de Ungaria. Adica permit doar tranzitul nu si comercializarea produselor ucrane pe teritoriile lor.

  16. Ucraina a încăput pe mâna evreilor, iar UE este în aceeași situație : o mână de ovreiași în frunte cu gașca Ursulei, toți niște afaceriști veroși sunt pe cale să distrugă Europa făcând jocul celor care căpușează SUA și acest fapt a devenit prea evident ca să nu ducă la revolte ce vor degenera masiv, după modelul francez.
    De ce credeți că iau naștere mișcări naționale peste tot în Lume ? Pentru că militari de profesie (armată, servicii, poliție , jandarmerie) , dar cu un dezvoltat simț patriotic au înțeles pericolul major în care se află țările lor , dar mai ales că sunt folosiți pentru represiunea propriilor popoare și au ales să să se delimiteze de gunoaieke astea adunta la vârful statelor, dar mai ales în noua URSS, o entitate birocratică la fel de imorală criminală și cosmopolită , ce nu are ce căuta în fruntea Europei pe care au adus-o în ultimul hal de sărăcie și promiscuitate !
    Poate că următorul Nurenberg va fi chiar la Bruxelles ! 😉

  17. Peste iarnă au infrațit avizele cu propaganda cam cum ar face-o grâul cu pirul. Două lucruri mari si late le-au dat rușii ucrainienilor în deceniul ’90: parte din venitul gazului, sub formă de taxă de tranzit și cumpărători de grâu din Africa; toți banii pleașcă, ucrainienii i-au băgat în batalioane Azov iar atât țeava cât și brazda au încăput pe mâna celor ce le-au format azovii; tranzitul de gaz subzistă fiindcă Nordstreamul nu poate funcționa însă cumpărătorii de grâu din Africa au renunțat în mare parte la ucrainieni și datorită faptului că, transbordată de cateva ori pană la destinație, recolta întarzie și iși pierde calitățile stas. Chestia ar fi fost ca România, Polonia, Bulgaria și celelalte să facă grămadă gata pentru Africa și apoi sa pună la loc din Ucraina dar nu mai există piața respectivă, bașca diferența de pret. Până mai ține războiul, ce nu se sfințește sub forma de colivă, se botează în vagoane, prin Europa, pana când terasamentul asftel înaltat va ascunde ecartamentul diferitelor soiuri de antropologie

  18. Cita frustrare pe unii . II framinta criza griului o criza artificial creeata spre a mai pune niste maruntis in buzunarul unora sau apara Ungaria si pe micutul lor sef de stat .Pina in vara Ungaria va aproba si intrarea suediei in NATO asa ca patritismul este de fatada .Executa orbeste tot ce li se spune .Altele sunt grijile noastre .SUA apara cu ajutorul Ucrainei si cu cel oferit Ucrainei, de catre tarile membre UE, intreaga Europa .In Pacific SUA aduna cinci mari natiuni ce se vor contrapune Chinei . China si Rusia nu pot decit sa se uneasca daca le place nu au unde se extinde .Rusia nu poate ocupa Europa iar China nu poate ocupa Taiwanul decit daca trece marea .Marea cistigatoare este UE .UE reuseste sa isi puna toate planurile in aplicare .Federalizare , decizie totala la NATO si Bruxelles , inarmarea intregii europe in frunte cu Germania ce pina acum era o imposibilitate .Extinderea fortelor NATO si a UE urmare a modificarilor legislative ce vor face posibila extinderea .Planul este in grafic si totul se executa conform ordinelor venite de la UE. Romania si Presedintele ei au jucat corect .

  19. Flămînzi africani,pe care ii bocea Borelle și Ursula,au rămas cu ochii în soare iar în acel timp porcii și curcile din Sania le mâncau grâul.

  20. Bai samaritene,
    Parca esti la „Cantarea Romaniei” inaltand ode cârmaciului iscusit!
    Atata nerusinare te face incompatibil cu fiintele umane rationale.
    Doar daca nu cumva esti pus de cineva sa provoci iritare pe forum, contra cost, altfel nu este de inteles cum suporti laturile care iti sunt aruncate in ochi de catre cei care si-au pierdut rabdarea cu tine(mai sunt cativa)
    …Intre nou fie vorba, iar bagi NZ si AUS in randul celor 5 natiuni mari aliate SUA?
    Daca vorbim de rugby, ai nimerit-o!

  21. Observatie – @ bunul samaritean posteaza aceiasi aberatie la 2 articole de la Cotidianul. E „tare” di tat. Macar le are cu copy paste…..La altceva nu-l duce capul .Ce „medalie”ai primit @ bunul …. ?Si cind vei schimba „stapinul”,tot la „maro”vei trage ? Da tu din al cui „maruntis”traiesti ? Si cine i-a cintat presului de a „jucat „corect ? hai zi-ne cine-i muzicantul ?

  22. Imparateasa era Distinsa mama. urSula este fiica Clopotarului de Notre Damme, ce s-a stins in incendiu.Nein Empereur!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.