Imperiul cu picioare de lut al lui Bene loveşte din nou, alături de Primăria lui Boc?

Deşi Ioan Bene a fost arestat şi apoi trimis în judecată pentru dare de mită în Dosarul Uioreanu şi apoi arestat într-un dosar de evaziune fiscală, unele din firmele Imperiului său continuă să lovească nemilos. Dacă până acum cei nenorociţi au fost partenerii de afaceri care s-au trezit cu bilete la ordin neonorate, ori file CEC neacoperite, ori statul care a fost ţepuit, de data aceasta este posibil sa fie vorba de copii.

În vara lui 2014 trei şcoli din Cluj-Napoca au intrat în proces de reabilitare pe fonduri europene, scrie cotidiantr.ro. Apoi, peste un an a fost eliberată şi autorizaţia de construire şi s-au demarat lucrările de modernizare din cadrul proiectului „Educaţie la standarde europene în învăţământul preuniversitar din Municipiul Cluj-Napoca” la Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” şi Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Prin acest proiect se are în vedere asigurarea calităţii şi îmbunătăţirii condiţiilor de acces la educaţie. 2866 de elevi vor beneficia în final de pe urma realizării infrastructurii acestor şcoli.

Bugetul total al proiectului (pe cele trei unităţi de învăţământ) este de 62.522.747,45 lei din care valoarea nerambursabilă solicitată este de 48.559.740,32 lei, iar 11.996.753,25 lei reprezintă TVA (care se recuperează ulterior). Contribuţia municipiului în proiect este de 1.966.256,87 lei. La două şcoli din cadrul proiectului „Educaţie la standarde europene în învăţământul preuniversitar din Municipiul Cluj-Napoca”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, respectiv Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” lucrările au început în 6 iulie 2015 şi sunt realizate de Asocierea SC COLDEA CONSTRUCTII SRL + SC GRUP ENERGOINSTAL SA + SC DAVA INVEST SRL. Potrivit panoului de şantier, lucrările au început la 06.07.2015 şi au termen de finalizare 10 luni, până în 06.05.2016.

Însă, cu un zel pompieristic, rsponsabilul d eproiect din cadrul Primăriei Cluj Napoca, Ovidiu Câmpeanu a promis că până pe 14 septembrie vor fi finalizarte 20 de clase. Acelaşi Ovidiu Câmpeanu care coordonează şi alte proiecte europene în derulare ale Primăriei, precum Bike Sharing sau calvarul de zi cu zi al clujenilor, nesfârşitele săpături din centrul Clujului. Acelaşi Ovidiu Câmpeanu care nonşalant afirma că în proiectul Bike Sharing, Floreşti nu va fi legat de municipiu pentru că nu e finalizată Centura de Sud. Drum care nu are absolut nici o legătură cu Bike Sharing, şi în al cărui proiect este prevăzută pistă de biciclete, dar, evident, fără nici o legătură cu Bike Sharing, fiind vorba de o investiţie a Primăriei Floreşti. Acelaşi Ovidiu Câmpeanu care, mascând eşecul proiectului Bike Sharing, atât la nivel municipal, cât şi metropolitan, trimite bicicliştii pe DN 1 , drum European şi naţional cu trafic similar unei autostrăzi Occidentale.

Revenind la Liceul Mihai Eminescu, prefectul Gheorghe Vuşcan a nunţat luni că unitatea de învăţământ va fi închisă şi copiii trimişi să înveţe în alte locuri. ”Eu nu voi semna începerea școlii în aceste conditii. Voi discuta cu inspectorul general școlar Cluj, dl. Valentin Cuibus, pentru găsirea unei solutii”, a spus Gheorghe Vușcan, citat de stiridecluj.ro. Prefectul a mai declarat că ”elevii vor fi trimiși la alte școli din centrul Clujului. Sălile aici arată ca niște CAP -uri de la Apahida. Nu se poate începe școala în 14 septembrie”.

Cu toate acestea, reprezentanţii Primăriei afirmau la începutul acestei luni că lucrările sunt în grafic şi aveau chiar idei cel puţin ciudate: să îngrădească şantierul după începerea şcolii, până la finalizarea lucrărilor. Adică elevii să înveţe în mijlocul unui şantier. Deh, îngrădit!

Cert este că în acest moment lucrările sunt departe de a garanta copiilor un început de şcoală decent.

Lurările sunt de Asocierea SC COLDEA CONSTRUCTII SRL + SC GRUP ENERGOINSTAL SA + SC DAVA INVEST SRL. Potrivit celor de la SC Grup Energoinstal, care s eocupă de partea de instalaţii, ei abia aşteaptă să intre pe frontal de lucru, dar, deocamdată, nu au front de lcuru. Aspect care ne duce cu gândul că partea de construcţii este întârziată. Coldea Construcţii, alături de SC Dico Ţigănaş realizează construcţia respective proiectarea Şcolii din Floreşti, iar acolo lucrările sunt în graphic. Dar cine este Dava Invest din Sighetul Marmaţiei. Ei bine, acţionari sunt o serie de personae italiene, anonime în lumea construcţiilor. Iar administrator este Cupcea Vasile, care este administrator la două firme din Imperiul cu picioare de lut a lui Ioan Bene, Construdava şi Construdava Subcontractor.

Construdava SRL este o firmă din Maramureş, cu lipici la banii clujenilor. După ce s-a înfruptat din bani publici, la începutul lui 2013 pachetul majoritar de părţi sociale al Construdava a fost achiziţionat de o firmă a penalului Ioan Bene.

Până în 2012 Construdava afost o preferată a administraţiei portocalii de la Cluj, firma maramureşeană adjudecându-şi contracte de execuţie de la şcoli la parking-uri de cartier. Licitaţile preferate erau cele care aveau criteriu de atribuire cl mai scăzut, Construdava mergând cu un preţ mult sub valoarea estimată a contractului. De exemplu, parkingul de pe strada Băişoara a fost adjudecat cu suma de 4,6 milioane de lei, faţă de valoarea estimată de 24,3 milioane de lei! Adică cu 80% din preţul estimat. LA fel, parking-ul de pe Negoiu din Mănăştur: adjudecat cu 6,4 milioane lei, faţă de valoarea estimată de 16 milioane lei. De asemenea, Construdava şi-a adjudecat şi realizarea noului sediu al ISJ Cluj, a unei grădiniţe din Someşeni, hala agroalimentară din Grigorescu sau Corpul II Şcoala Emil Isac. Mai mult, aceeaşi Construdava a fost aleasă de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, din şase oferte, ca executant al unui contract de 23,6 milioane de lei aferent construirii Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, proiect din fonduri europene. Într-o asemena ploaie de contracte obţinute de la Primăria portocalie a Clujului (condusă de Boc-Apostu) ne miră cum de a reuşit Construdava să îşi ceară falimentul la exact 1 luni după ce fost preluată de Ioan Bene.

Construdava îi are ca administratori pe Cupcea Cristian Claudiu şi Ilea Vasile Mircea ca persoane fizice şi Napocamin, ca persoană juridică. Napocamin este deţinută la rândul ei de Bene Ioan şi Panpetrol Com SRL, iar această firmă îi are ca acţionari pe Ben & Ben Company şi Ben & Ben SA. Apariţia Imperiului Bene în Construdava avut loc în ianuarie 2013. Potrivit Monitorului Oficial 0014 din 3 ianuarie 2013, cei doi asociaţi, Cupcea Cristian Claudiu şi Ilea Vasile Mircea au cedat câte 3.900, respectiv 3.600 părţi sociale către Napocamin, contra sumei de 523.983,60 lei, adică câte 261.991, 80 lei. “Ca urmare a cesiunii, asociatii S.C. CONSTRUDAVA – S.R.L. vor fi urmatorii: CUPCEA CRISTIAN CLAUDIU, asociat cu 3.750 parti sociale, in valoare de 37.500 lei, ILEA VASILE MIRCEA, asociat cu 3.750 parti sociale, in valoare de 37.500 lei, S.C. NAPOCAMIN – S.R.L., asociat cu 7.500 parti sociale, in valoare de 75.000 lei”.

În ceea ce priveşte bilanţurile contabile, potrivit Ministerului Economiei, Construdava a avut o explozie a profitului în 2012, când, de la raportări de 58.379 lei în sau 71.428 lei în 1, a ajuns să îşi tripleze profitul, ajungând la 220.935 lei. Normal, având în veder contractele obţinute de la primăria Cluj. Iar datoriile au crescut şi el, de la 2,9 milioane lei la 6,9 milioane lei.

După 11 luni în care Bene a deţinut 50% din acţionariat, pe 01 noiembrie 2013, la tribunalul Maramureş, Construdava îşi cer intrarea în insolvenţă. Care, potrivit dosarului 7577/100/2013 de la Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, este aprobată, la cererea debitorului (Construdava) prin Hotărârea Intermediară din 05.11.2013.

Construdava a lăsat în urmă datorii către VISTERIA STATULUI în valoare de 42.749 lei: Bugetul de stat- 10.124 lei, Bugetul asigurărilor sociale-23.413lei , Bugetul asigurărilor de sănătate-8.425 lei, Bugetul asigurărilor de şomaj -787lei. Dar acesta este doar vârful icebergului pentru că insolvenţa Construdava va atrage probabil după sine şi alte incapacităţi de plată către bugetul de stat şi terţi a altor agenţi economici, furnizori de materiale rămaşi creditori la Construdava! Precum Arabesque de exemplu, care (potrivit avizului 2013-00032238201162-ZYS din Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare) deţine o ipotecă asupra universalităţii bunurilor dobândite de creditorul Construdava în temeiul contractului de vânzare cumpărare 558/03.08.2011 şi a actului adiţional 1/29.07.2013, până la concurenţa datoriei debitorului către creditor. Nu în ultimul rând, trebuie mnţionat şi faptul că în data de 31 octombrie 2013, cu numai O ZI înainte de a-şi cere insolvenţa, Construdava a înregistrat 8 bilete la ordin neonorate, din care 7 cu motive majore, suma totală refuzată fiind de 894.480 lei.

Pe acelaşi calapod, Napocamin a apărut şi la Construdava Subcontractor SRL. Care, pe aceeaşi reţetă a ajuns tot în insolvenţă! Construdava Subcontractor, aceasta şi-a cerut insolvenţa pe data de 6 noiembrie 2013, la Tribunalul Maramureş, Completul Specializat Falimente nr 6, aprobând cerereala solicitarea debitorului (Construdava Subcontractor).

Astfel, după ce firma funcţiona din noiembrie 2011 şi în 2012 a înregistrat un profit onorant, de 106.444 lei, acum a ajuns în faliment. Iar preacinstitul Ioan Bene a lăsat în urmă 19 bilete la ordin neonorate, potrivit Fişierului naţional al incidentelor de plată (FNIP), în sumă totală de 221.362,68 RON. Culmea este că toate acestea au fost emise cu numai câteva zile înainte de 6 noiembrie 2013, data la care s-a depus dosarul de insolvenţă, adică în 31.10.2013 şi primel zile ale lunii noiembrie 2013. Din cele 19 bilete la ordin, 16 au fost reuzate la plată cu motiv major, adică “Bilet la ordin cu scadenta la un anume timp de la vedere, la un anume timp de la data emiterii sau la o data fixa, refuzat la plata din lipsa totala de disponibil, in cazul prezentarii la plata la termen”. Cu alte cuvinte, cum biletele la ordin sunt înseriate şi după un bilet la ordin refuzat la plată nu se mai acordă o perioadă lungă de timp altele, Construdava Subcontactor a luat un calup de bilete la ordin şi le-a împărţit în schimbul mărfii sau serviciilor contractate, cu numai câteva zile înainte să intre în insolvenţă, ştiind probabil că va intra în insolvenţă. Astfel, după cele 8 bilete la ordin neonorate, suma totală refuzată fiind de 894.480 lei, de la Construdava, iată că o nouă firmă a lui Ioan Bene împarte alte bilete la ordin neonorate (19, în sumă de 221.362,68 lei) tot la câteva zile înainte de a intra în insolvenţă.

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”

Valoare contract lucrări 12.178738 lei fără TVA (15.101.635 lei cu TVA).

Rezultate preconizate

– mansardarea corpului principal existent şi extinderea acestui corp pe latura vestică, la acelaşi regim de înălţime (P+1)

– extinderea sălii de sport

– realizarea unei săli multifuncţionale, de festivităţi, conferinţe

– 11 săli noi de clasă şi cabinete/laboratoare.

Dotări – Mobilier: 338 buc; Echipamente didactice cabinete şi laboratoare: 43 buc: Echipamente specifice sală de sport: 123 buc,

achiziţionarea a 174 buc echipamente IT.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.