Imunitatea ca atentat la ordinea publică

Situaţia din justiţie se răsfrânge în societate ca într-un veritabil glob de cristal, transformându-se în acel tip de imagini deformate, însă extrem de sugestive pentru starea de fapt a lucrurilor din România. Vinovatul nr. 1 de această situaţie – Ministerul Justiţiei, gestionarul aplicării dreptului şi legalităţii instanţelor. Imunitatea traversează acest spectru al statului paralel, tot mai avansat, cum a ajuns să fie justiţia prin unii, mulţi dintre slujitorii săi. Un simplu studiu al pârghiilor interne, al componenţei instanţelor şi al organismelor de reglementare arată un sistem confiscat fie direct prin relaţii de familie (naşi, fini, cumnaţi, veri, fii etc.) sau relaţii de-a dreptul contractuale prin tot felul de alte alianţe. Tabloul şi dinamica instituţională au rămas aceleaşi din 1990, accentuându-şi tuşele cu fiecare an şi act de corupţie eludat. Dacă se va adăuga în analiză presiunea politică asupra acestor forţe, va fi lesne de înţeles de ce nu avem o justiţie funcţională şi, în egală măsură, un concept de justiţie unitară şi eficientă.

Nici raportul ministrului dlui Tudorel Toader, nici pledoariile şefei DNA, dna Laura Codruţa Kovesi, nu au adus în discuţie deficienţele, specificul şi gravitatea acestora. Cei doi sunt nişte politicieni sadea, dintre care unul este un profesionist indubitabil. Justiţia, pe fondul politicii de tip securisto-comunist, de după 1990, nu a fost decât o jalnică anexă a intereselor politicienilor, dacă nu cumva un fel de cloacă. Imunitatea parlamentară, pentru alte cauze decât cele de opinie, care oricum nu poate fi pusă în discuţie într-o ţară liberă, este scena pe care evoluează şi a evoluat corupţia. O asemenea clasă politică, bazată pe imunitate, are o putere de tip infracţional. Atât de jos a ajuns România, încât corupţia se substituie anticorupţiei! Aceste măşti dovedesc lipsa legalităţii constituţionale şi mecanismul infernal instalat. În fapt, două direcţii de opinie ar trebui să dinamizeze mediul public, determinant. Una, eliminarea imunitaţii parlamentare, şi a doua, responsabilizarea magistraţilor şi a întregii administraţii publice. În asemenea condiţie, DNA, obligată să respecte legea, ar avea un loc regulamentar, etic, în economia unei justiţii şi a statului de drept.

Reuşita ministrului Tudorel Toader vine în orizontul unor aşteptări, dar poate amplifica o toxicitate care contracarează întregul demers fără susţinere politică democratică. Actualii beneficiari ai acestui excurs, în esenţa lui necesar, nu pot administra decât aparent acest cadou, unii dintre ei abia aşteptând aplicările deformatoare de tip mafiot. Legislaţia României, profund dizarmonică, în siajul totalitarismului, nu este şi nu a fost o clipă drept temă pentru cei doi oameni politici din fruntea justiţiei, aflaţi în conflict. Chestiunea incompatibilităţii ar degreva multe aspecte colaterale şi ar trimite la simplificări şi scoaterea din contradictorialitate. Despre modul în care devin titularii unor ministere şi instituţii publice de neînlocuit într-un regim democratic, aceasta este o problemă mai presus decât multe altele, care îi sunt subsecvente. Asupra acestui aspect ministrul Justiţiei nu a scos o vorbă, şi ar fi fost cazul.

Ministerul Justiţiei are el însuşi alura unui DNA, doar că nu se află sub tutela unui şef etern. Direcţia de mers, stabilită de necesitaţi realmente istorice, pare a fi însă mai periculoasă decât oricând, cu atât mai mult cu cât un regim de teroare îşi pregăteşte intrarea în scenă cu ajutorul schemelor expandate ale sistemului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Din nou un amestec de afirmați, sugestii mascate, incriminări, vinovății istorice, vinovății legislative, vinovății personale etc… plasate într-un sos tăiat.

    • Alt dus cu cercul polar ca toti analfabetii functionali. exista legea raspunderii ministeriale stimabililor, unde a fost legalizata imunitatea pentru ministrii, fosti, actuali si cei care vor veni. Nu a fost atacata la CCR, legea bate constitutia. Nimeni nu este mai presus de lege este o fraza constitutionala perimata. Un ministru, fost sau actual care este si parlamentar nu poate fi cercetat penal decat cu acceptul parlamentului. Parlamentarii devin judecatori si in felul acesta au scapat de cercetare penala multi infractori care au creat pagube de mld de euro. Unul este Vosganian care a matrasit 3,5 mld euro cand era ministru de finante, banii luati pe vanzarea BCR. Acestia au superimunitate, alti beneficiari sunt Dragnea, Ponta, Andronescu, ultima pe lista cu voia zoaielor pesediste este Rovana Plumb

  2. Credeam ca sunteti un ziar serios, nu o tribuna pentru ineptii de tip „hastag”!Dl. Vieru stie foarte bine ca NU EXISTA „imunitate parlamentara”, orice „organ” al justitiei poate declansa o cecetare penala impotriva unui parlamentar fara nicio problema!Incuviintarea Parlamentului se da doar pentru retinere ori arestare!Nu cred ca asta e problema d-lui Vieru sau a comandantilor lui ci, pur si simplu, periodic mai trebuie aruncate niste zoaie asupra Parlamentului!Rusi e, tov. Vieru, si cam slabuta tema!Nu v-ati achitat nici de masa de la popota cu articolul asta!

    • Fals! Total fals! Faci diversiune grosolana. Incuviintarea parlamentului se da pentru inceperea urmaririi penale. Vezi cazul celebru al bocitoarei de la tribuna parlamentului numita Varujan Vosganian (Guzganian se potrivea mai bine) care i-a implorat bocind pe parlamentari sa nu aprobe inceperea urmaririi lui penale. Si n-au aprobat, iar coruptul si-a sters lacrimile. Pai daca era nevinovat, judecatorii ar fi vazut asta si ar fi respins dosarul!

  3. Singurul care are IMUNITATE deplina e prezidentul asa ca mai studiati dvs constitutia dl Vieru.

  4. ” Imunitatea ca atentat la ordinea publică ”iar o gaselnita a autorului iar o gaselnita ” aleasa ” cu care face batai pe creierul cititorului mediu la gazeta ! Cata ordinareala sa ai in tine sa incerci sa construiesti balamuceli din astea ” alese ” in scris sa ii zapacesti pe romani in propria lor tara ! Incheiam un alt articol al domnului Ioan Vieru cam asa: ” In rest cred ca trebuie sa facem distinctie aici la gazeta cine este ROMAN si cine hoarda straina, care vrea sa ne prosteasaca cu articole de toata jalea dictate de interese straine de tara, de neam!Sa auzim si de mai bine! ”

  5. Imunitatea – răul absolut. Legislația românească este viciata de politic, este ineficienta

  6. Pentru ca parlamentarii sa reprezinte interesele celor care i-au ales, cu adevarat,liber si fara presiuni din partea unor clanuri mafiote care si-au plantat oameni prin justitie,asa cum s-a vazut si se vede in fiecare zi,IMUNITATEA PARLAMENTARA AR TREBUI SA FIE CU MULT MAI PUTERNICA,asa cum este si prin alte tari.Spun unii ca ar trebui sa fie numai pentru opinii politice.Dar pentru opinii politice nici nu sunt articole in Codul Penal nicaieri in lume unde este si imunitate parlamentara,asa ca se vorbeste aiurea,dar de la opinii politice si de la ce voteaza, sau nu voteaza,plus daca le stau in cale mafiotilor intru interesele lor, personajele incomode sunt trecute pe lista neagra si trimise la „portocalele stricate” ca sa se ocupe de a le inventa dosare.Ce s-ar mai bucura mafiotii si plaga securista aservita daca parlamentarii,alesii poporului, nu ar avea nici macar bruma asta de imunitate cum este la noi,ce ar mai transforma ei Parlamentul,terorizat de arestari pentru nimicuri inventate in cloaca DNA-ului kiovesist-iohanist,intr-o Mare Adunare Nationala care,cu „unanimitate”, ca pe vremea odiosilor, sa le puna in legi,toate ticalosiile hotarate de o gasca,in spatele usilor inchise.Dar de ce, mai tovarase Vieru,nu te preocupa si imunitatea prezidentilor infractori si a nealesilor,a gradatilor si a altor forme de viata,pe care nu-i judeca nimeni pentru infractiunile lor,sau care „se judeca” intre ei si se scot „basma curata” pentru fapte,cel mult,”disciplinare” de coruptie si/sau abuzuri, pentru care ar trebui, de fapt, sa incaseze puscarie cu executare asa cum au incasat si altii care nu sunt din gasca lor de Sistem si Stat Paralel? Cel mult mai sacrifica,cu maxima blandete, cate un ticalos de al lor de care nu mai au nevoie,dar numai dupa ce acela a facut prea multe valuri si a fost dat in vileag din exterior.Dar „treaba” lor ramane bine facuta,asa ca in cazul Cameliei Bogdan,procurorii Eva,Portocala-Zdreantza si altii.

  7. Tiaso, nu stiu cum faci, dar cu toate ca postezi rar, nu vezi decat „clanuri mafiote”, capabile sa-si planteze
    oameni in Justitie!? Cei mai mari experti in plantari de ofiteri acoperiti apartin altui clan, Securitatea! Niste
    clanuri mafiote pot cel mult sa mituiasca magistrati sau procurori, in niciun caz sa controleze justitia subversiv,
    dar si prin protocol CSAT!!! Felicitari pentru comentariul care surprinte multe aspecte ale derapajelor actuale…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.