Au intrat în greva foamei. Cum e Ciolacu cu pensiile?!

Cinci lideri de sindicat din serviciile de ambulanţă au intrat în greva foamei, anunță marți Federaţia Ambulanţa. Nemulțumirea e legată de faptul că Legea pensiilor nu recunoaşte condiţiile de muncă dificile din sistemul operativ. Protestul s-a desfășurat la Camera Deputaţilor, iar de la ora 12.00 urma să se mute la Guvern.

”În susţinerea celor 5 lideri de sindicat, angajaţi din toate serviciile de ambulanţă, aflaţi în timpul liber, vor protesta începând de astăzi, 21 noiembrie 2023, de la ora 10.00 la ora 12.00, în sediile centrale din toate serviciile de ambulanţă. Nerecunoaşterea condiţiilor de muncă în care personalul profesionist operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă îşi desfăşoară activitatea, drept anulat prin votul din Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi prin votul plenului din Camera Deputaţilor, din data de 20 noiembrie 2023, la propunerea Guvernului României, prin Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi a Casei Naţionale de Pensii Publice, prin proiectul de lege privind sistemul public de pensii”, anunţă sindicaliştii.

Aceştia cer o întâlnire de urgenţă cu premierul Marcel Ciolacu, dar şi cu miniştrii Muncii şi Sănătăţii ”pentru a stabili modalitatea de soluţionare a revendicărilor sindicale şi pentru a se găsi soluţii care să resolve situaţiile cu care se confruntă serviciile de ambulanţă”.

Legea pensiilor, adoptată de Parlament, elimină condiţiile speciale de care beneficiau angajaţii din sistem.

Greviștii sunt

  1. Chiş Gheorghe preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa”din România
  2. Gâdiuţă Claudia – lider la Sindicatul Liber Independent Salvarea Tulcea
  3. Dragomir Valentin – lider la Sindicatul Ambulanţa Brăila
  4. Comănescu Alexandru – lider la Sindicatul Ambulanţa Vâlcea
  5. Muşa Daniel Constantin – lider la Sindicatul Ambulanţa Olt

Liderul Sindicatului Ambulanţa Brăila, Valentin Dragomir, unul dintre cei cinci reprezentanţi sindicali care au intrat, marţi, în greva foamei, a declarat, pentru Agerpres, că va continua această formă de protest până când politicienii vor fi sensibili la solicitările ambulanţierilor şi le vor recunoaşte condiţiile grele de muncă.

„Am luat această decizie din cauza faptului că ieri, în Camera Deputaţilor, ne-au fost respinse condiţiile de muncă din Statutul nostru. Vor să ne scoată condiţiile de muncă, condiţii pe care mai toată lumea le cunoaşte, nu pot fi evaluate după o măsurătoare, noi nu lucrăm în întreprindere, nu suntem într-un birou. Noi lucrăm pe teren şi ne confruntăm cu fel şi fel de probleme, vara caniculă, iarna ger, pe câmp la accidente, urcăm etaje, coborâm etaje cu pacienţi. În comparaţie cu colegii noştri din spital, noi – asistenţii, medicii, ambulanţierii – suntem şi brancardieri şi infirmieri, acordăm şi asistenţă medicală. După 60 de ani, nu mai poţi da randament, nu mai poţi urca etaje la fel ca la 40-50 de ani, nu mai poţi face un masaj cardiac intern eficient, nu că nu vrei, nu mai poţi efectiv. Toate aceste condiţii de muncă ne-au afectat sănătatea, avem mulţi colegi bolnavi, operaţi pe coloană din cauza căratului de pacienţi. Stăm în greva foamei până când politicienii vor fi sensibili la solicitările noastre”, a declarat liderul sindical.

Valentin Dragomir este angajat ca asistent la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Brăila din 2001, iar din 2006 este lider al Sindicatului Ambulanţa Brăila.

Protestul ambulanţierilor a fost susţinut şi de colegii din SAJ Brăila aflaţi în tura liberă, care au protestat între orele 10,00 – 12,00 şi vor organiza şi miercuri o acţiune de protest, potrivit liderului de sindicat.

Protestul extrem are loc în ziua în care PSD se laudă că a realizat unul dintre cele mai importante obiective politice ale sale prin adoptarea noii legi a pensiilor.
„Prin adoptarea noii legi a pensiilor, PSD a realizat unul dintre cele mai importante obiective politice ale sale. Adoptarea cu o largă majoritate a noii legi a pensiilor reprezintă împlinirea unuia dintre cele mai importante obiective politice ale Partidului Social Democrat, respectiv reformarea sistemului public de pensii, prin care sunt înlăturate inechităţile dintre pensionarii care au contribuit şi au muncit la fel şi care asigură creşterea continuă şi sustenabilă a veniturilor pensionarilor. Adoptarea legii cu o largă majoritate parlamentară şi validarea actului normativ de către experţii Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale garantează atât sustenabilitatea pe termen lung a noului sistem de pensii, cât şi stabilitatea politică privind aplicarea reformei, care anterior a fost blocată de guvernarea de dreapta din perioada 2020-2021”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de PSD.

Potrivit sursei citate, prin adoptarea noii legi a pensiilor în termenul convenit între Guvernul României şi Comisia Europeană, PSD a realizat angajamentul său faţă de pensionari de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile, care ar fi putut determina îngheţarea punctului de pensie până în 2070.

„Reamintim că acest plafon nedrept pentru pensionari a fost introdus în PNRR cu mult cinism de USR, care continuă să se opună reformării sistemului de pensii şi creşterii sustenabile a veniturilor pensionarilor. Pensionarii trebuie să ştie că USR este singurul partid care a votat împotriva noii legi a pensiilor. Din anul 2017, când PSD a deschis dezbaterea privind necesitatea reformării sistemului de pensii şi până la intrarea noii legi în vigoare de la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie a crescut de peste două ori, de la 917 lei la 2.031 lei. Cea mai mare parte a acestei creşteri s-a realizat cu PSD la guvernare. Singura perioadă în care pensiile au fost îngheţate a fost în 2021, în timpul guvernării PNL-USR. PSD subliniază că reforma pensiilor este importantă în egală măsură pentru pensionari şi pentru salariaţi. Noua lege stimulează continuarea studiilor la nivel universitar, recompensează munca şi stagiile lungi de cotizare şi stimulează natalitatea”, mai spus social-democraţii.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Am inteles ca legea privind atenuarea privilegilor nesimtite ale magistratilor in domeniul pensiilr va intra in vigoare peste vreo 40 de ani!. Ca vezi Doamne planul de cariera al acestora cand au intrat in magistratura prevedea ca se vor bucura de niste avantaje financiare si materiale deosebite si nu putem sa-i deceptionam acum!?. Dar cum stam cu pensionarii in plata din magistratura in momentul de fata??. Ce plan de cariera au avut cand au intrat in magistratura?. Stiau oare ca vor avea pensii de 30 _ 40.000 ron??. Se pare ca ne iau de prosti si nimeni din clica politica actuala nu vrea sa le sufle in ciorba!!. Asta-i Romania si ne bucuram ca inca suntem aici. Doar vine valul n-spe de covid!

  2. Păi voi îl întrebați pe habarnistu ,slugărnicul și impostorul ciolacu de soarta cetățenilor și a țării

  3. Da ce fete domnule au si sindicalistii astia mititei .Astia sunt buni de cersit pe strazile Parisului sau Londrei sa faca si ei un ban muncit.Dar ei nu…Batman.Batman.Stau burtosii cu mana intinsa sa le dea statul ,adica noi,alte milioane de lei.Sa isi caute ,,eroii,,alte joburi in paralel daca vor sa castige bani mai multi.La munca cu putorile.

  4. Apucati-va de mâncat ! Ca nu se uita nimeni la voi ! Nu puteri sa schimbări legile prin greva foamei ! Pensionarea la 65 de ani ! Este lege !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.