Încă o țară vrea să își transfere ambasada la Ierusalim

ierusalim

Honduras a discutat marţi cu Israelul şi cu SUA despre transferarea ambasadei sale de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează AFP.

Preşedintele Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, premierul israelian Benjamŕ­n Nethanyahu şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, au decis „să meargă înainte (…) în procesul de decizie pentru deschiderea de ambasade la Tegucigalpa şi Ierusalim”, arată un comunicat al Departamentului de Stat de la Washington.

Întâlnirea celor trei oficiali a avut loc la Brasilia, în marja ceremoniei de învestire a preşedintelui brazilian, Jair Bolsonaro.

Cele trei state prevăd, de asemenea, reuniuni în capitalele lor, convenind totodată „să întărească relaţiile politice şi să-şi coordoneze cooperarea pentru dezvoltarea Hondurasului”, mai transmite diplomaţia americană.

În prezent, Honduras are deschisă o ambasadă la Tel Aviv, în timp ce Israelul i-a încredinţat ambasadorului său în Guatemala relaţiile cu Tegucigalpa, unde deţine un consulat.

Infracţionalitatea şi sărăcia din Honduras alimentează o emigraţie spre SUA pe care preşedintele american Donald Trump vrea să o stopeze.

La rândul său, preşedintele Hernandez a subliniat, într-un comunicat, că „Statele Unite, Israel şi Honduras au devenit aliaţi strategici angajaţi pentru dezvoltare şi securitate”, şi îşi consolidează alianţa „după un proces îndelungat de discuţii, unele publice şi altele secrete”.

Hernandez le-a declarat jurnaliştilor că s-a pus de acord cu Netanyahu în privinţa unor proiecte de cooperare în domenii precum agricultura, irigaţiile, inovaţia în educaţie şi deschiderea pieţei cafelei, un produs-cheie în economia ţării

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.