Incendiul de la Ferma Dacilor: S-a stabilit „sursa probabilă”

Demersuri şi măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” a Fermei Dacilor au fost realizate cu încălcarea legii, precizează, marţi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, care anunţă şi sursa „probabilă” a incendiului.

„Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2016 – 26.12.2023, în realizarea obiectului de activitate şi în interesul societăţii comerciale, ca urmare a demersurilor factorilor decizionali din structura de conducere (respectiv a administratorului statutar şi a celor doi administratori în fapt), societatea comercială a funcţionat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea activităţii de „cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, desfăşurate la sediul social din comuna Gura Vadului, sat Tohani, nr. 76B, jud. Prahova. Astfel, construcţia corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire”, arată sursa citată.

Totodată, demersurile şi măsurile dispuse pentru ”intrarea în legalitate” au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcţii, se arată în comunicatul Parchetului.

Potrivit acestuia, unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare, şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.

Anchetatorii spun că situaţia expusă anterior a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26 decembrie 2023, în jurul orei 5,45, a incendiului ce a condus la distrugerea imobilului şi la decesul a şapte persoane, sursa probabilă a incendiului fiind „efectul termic al curentului electric”.

Totodată, în acest dosar s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi faţă de alte trei persoane fizice, fiind vorba despre fostul şi actualul primar şi un funcţionar din primărie.

Procurorii spun că la nivelul primăriei au fost emise două certificate de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, omiţând să verifice îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege.

„Cu privire la una dintre aceste persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată (…) – două acte materiale şi abuz în serviciu în formă continuată (…) – două acte materiale (…) Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că la datele de 16.06.2020 şi 29.09.2020, în calitate de funcţionar public – primar al comunei Gura Vadului, împreună cu un alt funcţionar public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, a emis două certificate de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, omiţând să verifice îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege. Funcţionarul public şi-a îndeplinit defectuos îndatoririle de serviciu, cauzând o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condiţiilor de siguranţă a construcţiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menţionată anterior, precum şi a drepturilor fundamentale la integritate corporală şi viaţă”, precizează Parchetul.

Conform sursei citate, au fost vătămate drepturile legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare la Ferma Dacilor, inclusiv drepturile fundamentale la integritate corporală şi viaţă.

„Cu privire la o altă persoană, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual (art. 321 alin. 1 C.pen.) şi abuz în serviciu (art. 297 alin. 1 C.pen.), ambele cu aplicarea art. 38 alin. 2 C.pen., constând în aceea că, la data de 11.11.2020, în calitate de funcţionar public – primar al comunei Gura Vadului, împreună cu funcţionarul public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, a emis un certificat de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului. Astfel, s-a omis verificarea îndeplinirii condiţiilor prev. de art. 37 alin. 6 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi a condiţiilor cumulative prev. la art. 5 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii. Prin îndeplinirea defectuoasă a îndatoririlor de serviciu de către suspect, s-a cauzat o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condiţiilor de siguranţă a construcţiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menţionată anterior, precum şi a drepturilor fundamentale la integritate corporală şi viaţă”, menţionează comunicatul indicat.

În privinţa funcţionarului din primărie, anchetatorii spun că a omis să verifice îndeplinirea condiţiilor legale, îndeplinindu-şi defectuos îndatoririle de serviciu.

„La datele de 26.06.2020, 29.09.2020 şi 11.11.2020, în calitate de funcţionar public în cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, împreună cu cele două persoane care au îndeplinit, succesiv, funcţia de primar al comunei Gura Vadului, a emis două, respectiv un certificat de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului. Funcţionarul public a omis să verifice îndeplinirea condiţiilor legale menţionate mai sus, îndeplinindu-şi defectuos îndatoririle de serviciu şi cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condiţiilor de siguranţă a construcţiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menţionată anterior, precum şi a drepturilor fundamentale la integritate corporală şi viaţă””, arată Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Faţă de cele trei persoane fizice având calitatea de administratori (un administrator statutar şi doi administratori în fapt) s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pe o durată de 24 de ore.

Toate activităţile au fost efectuate de procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova împreună cu organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Prahova.

Şapte trupuri carbonizate au fost găsite în urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor, victimele fiind identificate pe baza probelor ADN.

Totodată, se aşteptată ca expertiza genetică să confirme dacă fragmentele osoase găsite joi seară aparţin ultimei victime date dispărute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

  1. De ce nu pleci de la certitudini ? De ce un avocat poate minți fără a face pușcărie pentru inducerea in eroare a instanței ?

  2. Pariez ca anul viitor toti vor fi liberi iar subiectul uitat, pentru ca alte asemenea tragedii ii vor lua locul!!!
    Mai vorbim, nu stau acum sa enumar tragediile similare anterioare…noi nu le-am uitat, autoritatile statului roman DA!

  3. Deci, care a fost „SURSA PROBABILA” a incendiului? Ca, asta ziceti in titlu ca s-a stabilit.

  4. tuturor nenorocirilor este coruptia si analfabetismul din institutiile statului.
    Cereti orice aviz, incercati sa realizati ceva in Romania si imi veti da dreptate.
    Credeti ca de nebuni au plecat sase milioane de romani?
    De ce nu pleaca macar un singur bugetar din cei 1,5 milioane??
    Oare aia voteaza si tin tara in estul salbatic??
    Ia vedeti ce nume celebre au bagat la mat in ferma cu pricina, ei nu au vreo vina?
    Iar pe la noi bagi un ins in fata si de la spate il ghidezi…
    Va fi ca la Crevedia, unii cu banii si unii cu mortii si casele arse!
    Fascinanta Romanie,
    va asteapta in hoteluri si restaurante!
    Sigure!

  5. In spatele acestor „acaru Păun „stau altii din statul mafiot român.Arestatii au executat niste ordine iar acum vor plati.Ce oameni mizerabili conduc tara

  6. Suntem plini de articole și paragrafe ale unor legi care nu se respectă nicicum ! Și ce se întâmplă dacă nu se respectă legile ăstea multe? Nu se întâmplă nimic, ăsta a fost un caz nefericit că a fost incendiul dar sunt sute de astfel de cazuri nedescoperite și lucrurile merg frumos înainte. În România există noțiunea de respect pentru lege, dar realitatea concretă e cu totul alta: fiecare face cum poate.cum se descurcă cei care aplică legea se orientează și ei. Faptul că sunt funcționari publici, că au bazin electoral, asta nu le modifică lor comportamentul personal.
    Propozițiile ăstea juridice sunt propagate de către „organe”, de mass media, de politicieni, pentru a ornament activitatea lor; aplicarea concretă se face doar la catastrofe.

  7. Complicitatea intre mafia colorata, scarbicii si autoritati corupte si incompetente, asta ecsursa disolutiei statului bantustanez.

  8. @Sursa Multi am plecat deoarece in Romania mereu trebuie sa fii pe faza sa nu fii tepuit, furat, inselat de alti compatrioti, dar si de stat.
    2Mai, Crevedia, Caracal, Ferma Dacilor, Colectiv sunt dovezi ale statului corupt si mafiot.
    De ce am construi si contribui unor hoti?

  9. pe langa faptul ca suntem o EUropa de sarantoci(covid,razboaie) nu ne mai plac telecamerele chinezesti in locuri publice (chiar si cu „infrarosii” chinezesti,ca le vezi cu ochiul liber! :D).
    iti spun ca o camera chinezeasca cu IP / internet putea sa te scuteasca sa cauti acum piromani!
    iar daca sunt sabotori rusi … atunci noroc si sanatate! 😀
    „instalatii” imrovizatii care duc consum de aproape 2 ori mai mult decat sunt proiectate se incalzesc iau foc si aprind si lemnul pe care sunt agatate…daca era telecamera stiam daca au fost cabluri,piroman sau foc de aragaz!
    a se pune in locuri puplice telecamere .. politistii sa supravegheze de la distanta si sa depuna efort minim ptr a gasi incidentul..
    strategie DORELE!

  10. ps: poate ai norrocul si au fost parcate masini cu telecamera de asigurare in oglinda!
    ar trebui sa aiba gps si internet .. daca iei legatura(politia) cu operatorii de internet afli rapid masina care a fost pe acolo si poate ai norocul sa fie cu fata/spatele spre cine a dat foc/ spre sursa ! (am uitat de asta)

  11. Nu bagi un om in puscarie pe baza unor surse probabile.

  12. pentru „intrarea în legalitate” :

    e ca in Codul Penal Ceaushist din 1968,
    ” căsătoria dintre victimă şi oricare dintre …”
    cu refferire la violul in grup.

  13. Sigur în Romania mai există o multime de pensiuni, restaurante, mall-uri
    magazine, cluburi, etc care NU AU autorizații ISU, dar ele functionează.
    Cine e de vină pentru atatea ilegalităti, abuzuri, iresponsabilitate ?!
    Evident statul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.