Începe vânătoarea criminalilor de război din Siria

Un grup de lucru al ONU însărcinat cu identificarea persoanelor vinovate de atrocități în Siria ar urma să își înceapă activitățile în scurt timp, a anunța luni Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, prima etapă spre urmărirea în justiție a celor responsabili de crime de război, relatează AFP, citată de Agerpres. Prințul Zeid Ra’ad Al Hussein face parte din Dinastia Hașemită din Iordania.

Un judecător sau un jurist internațional de prim-plan va fi numit ‘în curând’ la conducerea acestui grup, după ce va fi asigurată finanțarea sa, a declarat Zeid Ra’ad Al Hussein într-o conferință de presă la Geneva.

Un buget inițial de 13 milioane de dolari este în prezent acoperit aproape la jumătate, însă există mari speranțe că se va strânge suma totală, deoarece ‘multe țări’ au început să contribuie, a precizat el.

Crearea acestui grup de lucru, adoptată la 22 decembrie de Adunarea Generală a ONU, a fost denunțată de regimul președintelui sirian Bashar al-Assad ca fiind o ‘ingerință inacceptabilă’ în afacerile interne ale Siriei.

Cu sediul la Geneva, grupul va lucra în strânsă colaborare cu o comisie de anchetă a Națiunilor Unite privind Siria creată din 2011 și care a redactat deja mai multe rapoarte care au detaliat atrocitățile comise de la începutul conflictului ce a făcut deja peste 320.000 de morți.

Membrii săi vor fi însărcinați cu a aduna probe și a se asigura că dosarele vor fi gata pentru a putea fi folosite de către tribunalele care au sub jurisdicție astfel de crime.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.