Industriile care duc lipsă de specialiști

Țara noastră se confruntă cu deficit de specialişti IT, medici, asistente medicale, manageri din domeniul serviciilor, profesionişti în domeniul financiar, marketing şi relaţii publice. În schimb, România are prea mulţi angajaţi care lucrează cu clienţii, manageri în domeniul comerţului, dar şi funcţionari, conform raportului regional Inovantage, realizat de Adecco, companie care activează pe piaţa de recrutare.

„Raportul regional Inovantage arată clar că lucrurile pe care le învăţăm la şcoală devin irelevante, în condiţiile schimbărilor rapide aduse de a patra Revoluţie Industrială. În România, vom avea nevoie în curând de respecializare nu o dată la 20 de ani, aşa cum a fost cazul până acum, ci din cinci în cinci ani. Acest lucru înseamnă că angajaţii trebuie să participe la cursuri pentru noi aptitudini, în timp ce sunt activi pe piaţa muncii, dacă vor să rămână relevanţi pentru posturile viitorului. În acelaşi timp, angajatorii trebuie să investească în astfel de cursuri de respecializare a angajaţilor proprii pentru a nu îi pierde şi pentru a putea creşte afacerea lor în viitor. Fără paşi hotărâţi în direcţia respecializării, Româna riscă să piardă investitori şi oportunităţi de angajare cu salarii ridicate”, susține Florin Godean, Country Manager la Adecco România.

Conform raportului, țările din Europa de Est trebuie să se adapteze rapid la noile tendințe aduse de a patra Revoluție Industrială, cum ar fi automatizarea proceselor repetitive, globalizarea operațiunilor și creșterea cererii pentru calificările de nișă. Potrivit raportului, 62% dintre directorii generali din Europa de Est găsesc cu dificultate specialiști în domenii digitale, față de media globală de 50%. Europa de Est cunoaşte o perioadă fără precedent de dezvoltare economică. Trei ţări fost comuniste, Cehia, România şi Polonia, se bucură de creştere economică rapidă, şomaj scăzut şi inflaţie scăzută. Economia României a crescut cu 5,7% faţă de anul precedent, Republica Cehă cu 4,7% şi Polonia cu 4,4%. Prin comparaţie, media UE a înregistrat o creştere de 2,4% în aceeaşi perioadă. În acelaşi timp, ţările din Europa de Est (inclusiv Turcia şi Grecia) se confruntă cu o serie de probleme pe piaţa muncii, care le pun în pericol perspectivele de a ajunge din urmă economiile mai dezvoltate din vestul Europei.

Raportul Inovantage realizat de Adecco analizează sistemele de educație ale țărilor din Europa de Est și arată că acestea au devenit rigide și prea birocratice pentru mediul economic în schimbare rapidă și nu oferă absolvenților aptitudini și cunoștințe care să îi facă angajabili.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

2 Comentarii

  1. BALIVERNA : „Țara noastră se confruntă cu deficit de specialişti IT, medici, asistente medicale, manageri din domeniul serviciilor, profesionişti în domeniul financiar, marketing şi relaţii publice.” Vedeti cati ABSOLVENTI avem doar in acest an in aceste domenii de calificate !

  2. Tov. Pam, Romania are mai mare nevoie de specialisti in domeniile tehnice decat de manageri din domeniul serviciilor, profesionişti în domeniul financiar, marketing şi relaţii publice. Sunt atatia ” experti ” in PR, comunicare, marketing si prospectare de piete, care nu stiu sa bata un cui, dar isi freaca tuhasul de scaun degeaba. Majoritatea nu-s buni decat ca sezonieri pe litoral, la spalat vase.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.