Inflația face tot mai multe victime în mediul românesc de business

Peste 40.000 de afaceri s-au închis în primele patru luni din acest an, un record al ultimilor trei ani, care arată că inflaţia a început să facă tot mai multe victime în business-ul românesc, notează o analiză realizată de Frames împreună cu Sierra Quadrant.

Analiza realizată de Frames împreună cu Sierra Quadrant privește dinamica problemelor din sectorul de business, pornind de la datele ONRC privind firmele in dificultate in primele patru luni, rapoartat la ultimii zece ani.

Potrivit analiştilor, comerţul şi sectorul construcţiilor au generat cele mai multe firme în dificultate.

Astfel, un număr de 1.008 firme din comerţ şi construcţii au intrat în insolvenţă în ianuarie-aprilie 2022, plus 61 faţă de perioada similară a anului trecut, 8.390 au fost radiate (plus 349), 4.302 au fost dizolvate (plus 711) şi 1.729 şi-au suspendat activitatea (plus 265).

Cele mai multe firme cu probleme au fost în comerţ, 11.568, iar cea mai întâlnită decizie a fost de a radia business-ul. În construcţii, numărul firmelor în dificultate, închise, radiate, cu activitatea suspendată sau în insolvenţă a atins nivelul de 3.861.

,,Comerţul, cel mai dinamic sector al economiei, este din păcate şi cel mai vulnerabil, în contextul în care peste 90% dintre firme sunt slab capitalizate şi depinde exclusiv de ritmul încasărilor. Evoluţia negativă a sectorului construcţiilor, afectat semnificativ de creşterea preţurilor la materialele de construcţii şi de restrângerea accesului la credite al românilor reprezintă, din punctul nostru de vedere, cel mai important semnal de alarmă în această perioadă, în condiţiile în care acest business angajează seci de mii de alte business-uri pe orizontală’’, spune Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Pe ansamblul economiei, 40.760 de firme au pus lacătul pe uşă în primele patru luni din 2022, în creştere cu 3.721 faţă de anul precedent. Spre comparaţie, în 2020 erau cu 12.495 mai puţine firme în dificultate.

“Dinamica business-ului este tot mai puternic influenţată de evoluţia inflaţiei, de creşterea blocajului financiar şi de scăderea vânzărilor”, spun analiştii de la Sierra Quadrant.

Dincolo de evoluţia din aceste două sectoare, probleme semnificative se manifestă şi în transport şi depozitare unde au fost raportate 3.422 societăţi cu probleme, în activităţile profesionale (3.109 companii), industria prelucrătoare (3.092 firme) şi 2.179 societăţi din sectorul agricol.

Potrivit experţilor, firmele de transport au urcat în topul societăţilor cu probleme pe fondul creşterii spectaculoase a preţurilor la carburanţi.

,,Scumpirea benzinei şi a motorinei a pus o presiune semnificativă pe costurile acestor companii, iar vulnerabilităţile se vor accentua pe măsură ce preţurile carburanţilor vor creşte. Un trend similar, din păcate negativ, este de aşteptat să urmeze şi sectorul agricol acolo unde creşterea costurilor operaţionale (energie, gaze, materii prime şi distribuţie) a făcut ca multe dintre ferme să ajungă în faliment’’, arată analiza Sierra Quadrant.

Creşterea puternică a preţurilor, cu un ritm neîntâlnit în ultimii 25 de ani, a spulberat practic mare parte din planurile de afaceri ale multor companii.

Radiografia financiară a primelor patru luni din 2022 indică o accentuare a problemelor de finanţare a business-ului, dublată de o adâncire a pierderilor financiare generate de creşterea costurilor logistice.

,,Inflaţia, limitarea accesului la creditare şi creşterea dobânzilor, accentuarea blocajului financiar şi scăderea semnificativă a vânzărilor pe fondul accentuării problemelor economice ale populaţiei sunt principalele provocări în perioada următoare.

De modul în care firmele vor gestiona aceste riscuri va depinde supravieţuirea acestora într-o perioadă în care problemele economice se vor acutiza. Războiul din Ucraina, efectele creşterii preţurilor la energie, gaze şi carburanţi vor pune o presiune tot mai mare pe lanţurile economice’’, mai arată analiza Sierra Quadrant.

Analiza Sierra Quadrant a fost realizată pe baza datelor oficiale de la Registrul Comerţului, statisticilor Eurostat şi rapoartelor Băncii Naţionale a României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Politica lui Catu cel liberos in deplina armonie cu cercurile din exteeior , ne saracesc si baga in faliment . Banii adevarati , reprezentand valoarea conservata a muncii din trecut , astazi este la indemana speculatorilor bancabili si a bancilor straine din exterior .

  2. Cel mai bine ia mers României când la guvernare a fost mafia pedelisto-securista și pe vremea lui Băsescu și azi când este deghizată sub numele PNL…

  3. Păi, ce ai crezut bre ?? Și asta e doar inceputul. Păi se vor inchide toate, toții… Cum crezi că cineva poate suporta prețuri de peste 2 lei la kw/h, când mai toții consumă peste 300 kw pe lună, sau prețul gazului la iarnă, chiar cu două pulovăre pe tine și baie doar la vara viitoare,. cu holera și lepra la hotare. Nu crezi că românu va fi incapabil de plată și de nu plătește o juma de țară, ce puii mei faci ?? Declari război, confiști bunurile oamenilor,.. dar ce faci cu ele, dela motorete la căruțe și cai ??

  4. Duduie economia… aia de la Dacia cauta voluntari pentru plecat in somaj, sa vezi impact asupra tuturor firmelor mici din zona care produceau pentru fabrica. Inflatia pretului la producator era vreo 43% in ianuarie, sa vezi soc prin august. Bani de pensii doar daca va dau voie stapanii de la UE si FMI. Bani de salarii? Doar de armament si armata avem bani

  5. Si niciun patron in strada? Asta cam pute. Cred ca ecde vina Catzu si Orban ca s-au bagat cu bocancii in economie, liberalizand energia.

  6. Ce sens are să ții în picioare o firmă dacă nu ai nicio stabilitate dpdv politic, economic și social? Voi nu vedeți că țara se duce de râpă din cauza unui pro americanism nejustificat? Americanii vor un război să amâne destructurarea economică, economie bazată pe vinderea armamentului. Un război în care vom intra din slugărnicie față de un stat care își ucide pruncii peste 6luni cu injecții letale. Americanii să nu-și facă iluzii, vor pierde războiul pe care îl caută în stil mare! Are China grijă să o îngroape iar Rusia ne va îngropa pe noi! Eu nu sunt prorus cum cred unii spălați pe creier pe aici, eu citesc adevărata presă, nu prostiile vehiculate în „presa” (dacă-i poți spune așa jurnalismului din România). Habar nu aveți în ce situație este România, aveți servicii secrete care urmăresc și ascultă cetățeni pentru că vă e frică nu de destrămarea României, acțiune inevitabilă de altfel, ci de aflarea adevărului care arată cum ați trădat România pentru a fi sclavii unei „superputeri”!

  7. V-a nenorocit biserica, cum dracu omoara (act material) un simbol imaginar (inflatia) ? Tema ca la militieni, sa analizati propozitia „Venea o moara pe Siret.” Cine omoara pe Siret ? Venea ! Deci, doar o fiinta materiala poate face un gest pur material, restul este prosteala de presa, care preseaza, escrocherie bisericeasca (organizatie paramilitara).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.