Inspecția Judiciară îl acuză pe Augustin Lazăr

Inspecţia Judiciară îl acuză pe procurorul general, Augustin Lazăr, de încălcarea codului deontologic al magistraţilor, după ce i-a numit pe parlamentarii din comisiile speciale „inculpaţi de rang înalt”, raportul fiind înaintat Secţiei pentru procurori a CSM.

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va decide dacă Augustin Lazăr va fi sau nu sancţionat disciplinar.

„Apreciem că există indicii cu privire la încălcarea de către domnul procuror general Augustin Lazăr a obligaţiilor deontologice stabilite prin dispoziţiile art. 17 din Codul Deontologic al Judecătorilor şi Procurorilor”, se arată într-un raport prezentat miercuri seară de Antena 3, potrivit mediafax.ro.

De ce este acuzat Augustin Lazăr

Sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare cu privire la încălcarea de către procurorul general Augustin Lazăr a obligaţiilor deontologice stabilite conform art. 17 din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor s-a înregistrat pe 23 martie 2018. Declaraţiile lui Augustin Lazăr au fost făcute pe 8 decembrie 2017.

„Noi suntem îngrijoraţi şi societatea civilă e îngrijorată. Trebuie transparenţă şi să se funcţioneze în mod legal. (…) În tot cursul anului 2017, Ministerul Public şi în general instituţiile din justiţie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au văzut. Am folosit expresia «hărţuit» pentru că am găsit-o în raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hărţuiţi prin campanii media, prin chemarea în faţa unor comisii speciale». Dar acolo cine îi convoacă? Nişte inculpaţi de rang înalt, care vor ca discuţiile să aibă loc în alt mediu în afară de cel judiciar. Procurorii sunt invitaţi să dea seama într-un mediu care nu e judiciar. Am folosit această expresie pentru ca o foloseşte nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media şi alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea să scoatem cuvântul «independent» din textul legii privind statutul şi care într-o manieră subtilă, dar dubioasă a dorit evident să îndepărteze statutul procurorului de statutul de magistrat şi să-l ducă în zona Executivului”, a declarat, la acea vreme, procurorul general al României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. Actiunea se incadreaza la capitolul” Mircea fa-te ca lucrezi…”

  2. STALINISM PUR- asta e maniera in care se manifesta cohorte de romani. D-aia ne trateaza strainatatea ca pe hartie higienica.

  3. Cine considerați că ar trebui să solicite
    „Comisiei permanentare a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului”, analizarea afirmațiilor făcute de către Popescu Tăriceanu către protestatarii din parlament, și a modului în care astfel de afirmații, precum cele făcute de parlamentarul Popescu Tăriceanu către protestatarii de pe holurile parlamentului, respectă Codul deontologic al deputaților și senatorilor ?

    • De ce parlamentul nu este pazit cu jandarmi inarmati pana in dinti care sa nu permita accesul inauntru decat a parlamentarilor si acestia sa fie scanati sa poarte la ei decat un pics si un stilou? Huuo statul roman!

  4. Ne pare rau ca dl Procuror General este „hartuit”in cercuri nejudiciare,tocmai asta este buba, vrem sa fie „hartuit”in cercurile judiciare !
    Dar credem ca greseste, „hartuiti”in cercuri judiciare sunt fostii sai colegi Portocala si Onea, a uitat ?
    Din spatiul public se mmai spune ca mai sunt „hartuiti”3 procurori de la Sectia de procurori care ar avea dosare penale- cum isi explica acest fapt ?Exista vreo legatura intre acest fapt si solutiile date de Sectia de procurori a CSM ,de pilda privind avizul negativ de revocare a dnei Kovesi ?
    Desigur nu, ar raspunde dl.A lazar, care stie precis -dupa pregatirea si nivelul sau- ca exista mediu nejudiciar care ii repugna ,stand ca o closca pe mediul judiciar al procurorilor pe care se simte dator sa-l protejeze si prin raportul de la Geneva,insusit si dezvoltat…
    Cum se poate sa fie indepartat procurorul d ela statul de magistrat si dus in zona Executivului ,se poate ?Caci in conceptia acestui anacronic si nestiutor de carte, a fi un Minister PUBLIC,adica a apara interesele INTREGII SOCIETATI- echidistant si impartial- este o „rusine odioasa”,ii cad „galoanele”dlui PG !Grija neintemeiata -sa citeasca DEX- ramane magistrat,fie simplu procuror fie un PG vanitos ,confuz si grandoman ” MAGISTRÁT, magistrați, s. m. 1. Membru al corpului judiciar (judecător, procuror). 2. Funcționar superior sau înalt demnitar. 3. (În Roma antică) Cetățean ales într-o funcție publică înaltă. – Din fr. magistrat. Cf. lat. magistratus.”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.