Bolnavi la limita disperării

fibroza chistica

Un medicament care ar putea salva viațile celor bolnavi de fibroză chistică este decontat doar pe hârtie. Boala afectează plămânii, pancreasul și aparatul respirator, iar tratamentul îi ajută să lupte cu infecțiile din organism. Acesta nu se găsește nici în fasrmacii, nici în spitale, potrivit TVR. Singura soluție este ca bolnavii să plătească o mie de lei pentru un alt medicament care dă aceleași rezultate.

Un tânără de 24 de ani, diagnosticată cu fibroză chistică încă din primele zile de viață, mai are tratament doar pentru 2 zile și jumătate. „Mi s-a spus că o să trebuiască să plătim o diferenţă pentru a procura medicamentul. Am înţeles că este vorba despre o sumă de în jur de 1.000 de lei. Salariul n-o să-mi permită niciodată să-mi plătesc şi această diferenţă. Probabil că o să fac mai rar acest medicament”, a declarat femeia reporterilor TVR.

Statul decontează tratamentul care are cel mai mic preț

Până de curând, statul deconta pentru aceşti bolnavi costul integral al unui medicament care îi ajuta să lupte cu infecţiile. Autorităţile au introdus însă pe lista de compensate şi gratuite două noi generice care conţin aceeaşi substanţă activă. Ministerul Sănătăţii susţine că în astfel de situaţii, statul decontează tratamentul care are cel mai mic preţ, adică genericele. Iar bolnavii care vor să folosească în continuare originalul, trebuie să plătească diferența. Problema e că genericele nu se găsesc încă în farmacii! Iar până la rezolvarea situației, medicii se descurcă cum pot.

„Perioadele în care nu primesc antibiotice sunt în favoarea microbilor care se dezvoltă și care pot provoca afecțiuni grave ale plămânilor“ explică Cristi Popa, medic pneumolog.

Cât vor fi disponibile medicamentele generice?

Dacă acest tratament nu se administrează o perioadă mai lungă de timp, bolnavii mor. Doctorii sunt supăraţi şi pentru că au aflat de această problemă de la pacienţi. Oficial, nu i-a informat nimeni că genericele nu se găsesc în farmacii. În ţara noastră, sunt 425 de persoane diagnosticate cu fibroză chistică. Cele mai multe, 300 la număr, sunt copii. Fibroza chistică este o boală extrem de gravă. Din păcate, cei mai mulţi pacienţi pierd lupta în copilărie. Ministerul Sănătăţii susţine că reprezentanţii companiilor au anunţat că cele două generice vor fi disponibile în farmacii începând cu 25 iunie.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

1 Comentariu

  1. „Indrazneste sa CREZI”: PSD te lasa sa mori, chiar NU le pasa de VIATA ta!

    A-propos, bebelusii de 4 Luni TREBUIE, conform Schemei de Vaccinare, sa faca Vaccinul Hexavalent!
    NU exista in Tara, vor fi anuntate mamicile, intr-o Joi pe 2!
    GRAV e ca SCHEMA de Vaccinare se da peste cap, de 1 an si jumatate e HAOS efectiv, se plang medicii pediiatri!

    MAI, 2018: „Ministerul Sănătăţii marchează „Săptămâna imunizării” cu o nouă criză de vaccinuri. Două vaccinuri importante, hexavalent și tetravalent, cele care îi feresc pe copii de multe boli grave, sunt de negăsit în unele zone ale țării, potrivit Realitatea TV. De altfel, la nivelul ţării, aşa-numita acoperire vaccinală este anul acesta mult sub limita recomandată de OMS.”
    https://www.realitatea.net/ministerul-sanatatii-marcheaza-saptamana-imunizarii-cu-o-noua-criza-de-vaccinuri_2145376.html
    Sau: https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-22476865-sorina-pintea-declara-contradictorie-despre-vaccinurile-mpotriva-rujeolei-hepatitei-stocurile-sunt-insuficiente-nu-putea-spun-lipsesc.htm
    Sau: „Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri, 15 iunie, la Târgu-Mureş, că vineri au ajuns 225.000 doze Vaccin hexavalent, care LIPSESTE de circa 2 luni şi că de Luni va fi distribuit”, informează http://www.agerpres

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.