Instanța supremă îi dă peste nas DNA-ului

Instanța Supremă îi dă peste nas DNA-ului. Dosarul penal care îl vizează pe judecătorul CSM Bogdan Mateescu, cauză clasată anul trecut de structura centrală DNA, va fi redeschis.  Magistrații au admis, cererea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și au decis redeschiderea dosarului printr-o decizie definitivă.

„Admite cererea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, în dosarul nr. 221/P/2017 înregistrat la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în minuta instanței supreme.

Totodată, magistrații au admis și cererile (formulate atât de judecătorul CSM Bogdan Mateescu, cât și de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Judiciară) de sesizare a CCR cu excepția de neconstituționalitate a unor dispoziții din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară care privesc activitatea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) redeschiderea unui dosar penal care l-a vizat pe judecătorul CSM Bogdan Mateescu, cauză clasată anul trecut de structura centrală DNA.

Cercetarea cu privire la fapte a fost dechisă în 2015, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, care şi-a declinat, un an mai târziu, competenţa către DNA Piteşti. În 2017, structura centrală a DNA a preluat dosarul de la DNA Piteşti, iar un an mai târziu, în 21 august 2018, cauza a fost clasată.

Mihai Mateescu era vizat, printre altele, de suspiciuni de luare de mită în formă continuată, în timp ce Bogdan Mateescu era vizat de acuzaţii de complicitate la luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată şi cumpărare de influenţă în formă continuată.

Procurorul șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, Gheorghe Stan arată, în ordonanţa de infirmare intrată în posesia MEDIAFAX, că procurorul DNA care a clasat dosarul nu s-a pronunţat cu privire la toate faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem”. Astfel, pentru infracţiunile de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu pentru care a fost începută urmărirea penală prin Ordonanţa 557/P/2016 din data de 6 iulie 2015 nu a fost dispusă nicio soluţie.

Potrivit documentului citat, procurorul de caz nu s-a pronunţat nici cu privire la infracţiunea de complicitate la luare de mită în formă continuată, fapte presupus a fi săvârşite de magistratul Mateescu Bogdan, pentru care s-a dispus extinderea urmăririi penale.

Totodată, nu au fost verificate nici susţinerile cu privire la primirea de foloase necuvenite de către primarul Mateescu Mihai de la reprezentanţii unei firme în legătură cu atribuirea unui contract, nefiind audiaţi nici măcar martorii indicaţi în sesizare, se mai arată în ordonanță.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.