Tutankhamon, căutat de Interpol

mister, cercetari, nefertiti

Tutankhamon, căutat de Interpol. Autoritățile egiptene au cerut Interpol să localizeze o sculptură reprezentând capul regelui Tutankhamon, veche de aproximativ 3.000 de ani, care a fost vândută pentru 6 milioane de dolari la o licitație organizată de casa Christie’s la Londra, pe 4 iulie.

Sculptura a fost vândută la licitație în pofida faptului că autoritățile egiptene au cerut returnarea acesteia. Numele cumpărătorului sculpturii nu a fost făcut public.

Relicva provenea dintr-o colecție privată, Resandro Collection, însă autoritățile egiptene au cerut blocarea licitației și returnarea sculpturii.

Comitetul Național pentru Repatrierea Antichităților din Egipt a anunțat că procurorii de la Curtea Supremă au cerut Interpol să emită o notificare pentru localizarea relicvei, motivând lipsa unor documente privind proprietarul și a unora care să ateste că sculptura a fost scoasă legal din țară.

Autoritățile egiptene au mai cerut Marii Britanii să împiedice „exportul de antichități vândute“ până când ele vor primi documentele solicitate.

Egiptenii au mai sugerat că această controversă ar putea avea un impact asupra legăturilor culturale dintre cele două țări, în condițiile în care, în prezent, există 18 misiuni arheologice britanice în Egipt.

Comitetul a mai anunțat că a apelat la o firmă de avocatură pentru a iniția un proces civil, fără a oferi mai multe detalii.

În ziua licitației, câteva zeci de persoane s-au adunat în fața sediului din Londra al Christie’s, cu steaguri egiptene și pancarte pe care se putea citi textul „opriți tranzacțiile de antichități furate”.

Egiptenii sunt de părere că locul sculpturii este într-un muzeu.

Fostul ministru pentru Antichități, Zahi Hawass, a declarat că sculptura pare să fi fost „furată” în anii 1970 de la Templul din Karnak, la nord de complexul arheologic Luxor.

Ministrul egiptean de Externe a cerut ajutorul autorităților britanice și al UNESCO pentru a bloca licitația, dar astfel de intervenții sunt rare și au loc doar în cazul în care există probe clare.

Reprezentanții casei Christie’s spun că sculptura este celebră și nu a fost niciodată obiectul unei anchete și au oferit chiar o listă a proprietarilor artefactului din ultimii 50 de ani.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Și uite așa deveniră englezii hoți tocmai când n-au prim ministru!Poate Regina Angliei știe ceva de Tutankamon?

  2. ..nooo nu pot sa cred stirea asta !! … o sculptura furata sa fie vanduta la licitatie organizată de casa Christie’s la Londra ??!! … cred ca este o eroare grava in redactarea stirii pentru ca, in realitate, sculptura a fost furata de rusi si chinezi, in complicitate cu iranieni si, de fapt, licitatia s-a organizat la Phenian.

  3. si Egiptul a fost candva colonie britanica.Au exploatat angluzii si mortii di morminte ….zisi mumii….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.