Întâlniri londoneze pentru melomani

Opera Naţională Engleză

Fidelă obiceiului său, Opera Naţională Engleză a anunţat deocamdată numai spectacolele programate până în primăvară. Stagiunea va începe în 13 septembrie cu Otello, în regia lui David Alden, sub bagheta dirijorului Edward Gardner. Spectacolul va beneficia de solişti renumiţi. Stuart Skelton va interpreta rolul titular, avându-i alături pe Leah Crocetto, care o întruchipează pe Desdemona, şi pe Brian Mulligan, care dă viaţă personajului Iago. Spectacolul se va juca şi în 16, 19, 25 şi 27 septembrie, dar şi în 4, 8, 11, 14 şi 17 octombrie.

Următorul spectacol va fi, începând de luni, Serse sau, mai curând, Xerxes, pentru că opera este cântată în limba engleză. La pupitru se va afla Michael Hofstetter, iar Alice Coote va fi Xerxes.

I due Foscari

Opera lui Puccini, The Girl of the Golden West, îi va reuni, începând din 2 octombrie, pe Susan Bullock, în rolul Minnie, şi Craig Colclough în cel al lui Jack Rance. Regia este semnată de Richard Jones.

Nunta lui Figaro va fi cântată, potrivit obiceiului Operei Naţionale Engleze, tot în limba lui Shakespeare. Deci, The Marriage of Figaro, pusă în scenă de Fiona Shaw, în scenografia concepută de Peter McKintosh, va fi dirijată de Jaime Martin. Spectacolele, programate în octombrie şi noiembrie, îi vor avea în rolurile principale pe Benedict Nelson (Contele), Sarah-Jane Brandon (Contesa), Samantha Price (Cherubino).

Nina Stemme în rolul Isoldei

Afişul Operei anunţă apoi La Bohème de Puccini, producţie semnată de Jonathan Miller, care s-a inspirat din fotografii ale Parisului din ’30. Angel Blue debutează în rolul Mimi, alături de David Butt Philip, ca Rodolfo. George von Bergen cântă Marcello, iar Andrew Shore apare în rolurile cameo ale lui Benoit şi Alcindor. La pupitru: Gianluca Marciano.

Părăsind creaţia italiană, în noiembrie şi decembrie este programată opera The Gospel According to the Other Mary de John Adams, în prima punere în scenă semnată de Peter Sellars. Libretul este scris de Peter Sellars, după Vechiul şi Noul Testament, după scrierea călugăriţei benedictine Hildegard of Bingen şi texte de scriitori din secolul al XX-lea. Patricia Bardon va fi Maria Magdalena, Martha Meredith va interpreta rolul Martei, Russell Thomas pe cel al lui Lazăr. Li se alătură contra-tenorii Daniel Bubeck, Brian Cummings, Nathan Medley. Orchestra va fi condusă de Joana Carneiro.

Jonas Kaufmann în Andrea Chenier

Peter Sellars va semna, de asemenea, o altă operă în versiune originală engleză, The Indian Queen, după ultima operă, neterminată, a lui Purcell. Este un spectacol de muzică, teatru, dans, literatură şi arte vizuale. Echipa muzicală este condusă de specialistul în muzică barocă Laurence Cummings. În distribuţie, tânăra soprană spaniolă Julia Bullock, pentru care, de altfel, Sellars a creat rolul Teculihuatzin/Doña Luisa. I se alătură Lucy Crowe (Doña Isabel), Vince Yi (Hunahpú), Anthony Roth Costanzo (Ixbalanqué), Thomas Walker (Don Pedrarias Dávila) şi Luthando Qave (Sacerdotul Maya). Opera este programată la sfârşitul lui februarie şi în primele zile ale lunii martie 2015.

Julia Bullock (Teculihuatzin), Celine Pena şi Noah Stewart (De Alvaro) în The Indian Queen

În aceeaşi perioadă, iubitorii operei vor putea asculta Maeştrii cântăreţi din Nürnberg, de Wagner, dirijată de Edwar Gardner, cu Iain Paterson (Hans Sachs), Wendy Bryn-Harmer (Eva), Andrew Shore (Beckmesser)… Regia este semnată de Richard Jones.

În sfârşit, tot în februarie şi martie 2015, cei care iubesc opera italiană tradusă în engeză, vor putea aplauda La Traviata, într-o punere în scenă concepută de Peter Konwitschny şi sub bagheta lui Roland Böer. Elizabeth Zharoff va fi Violetta, iar rolul lui Alfredo va fi cântat de Ben Johnson.

Avalanşă de premiere la Covent Garden

Placido Domingo în I due Foscari

Bogata stagiune de la Covent Garden va începe cu reluarea operei Anna Nicole de Mark-Anthony Turnage, istoria vieţii dramatice şi a morţii Annei Nicole Smith, cu Eva-Maria Westbroek în rolul titular. La pupitru, în 13, 16, 18 şi 20 decembrie, se va afla dirijorul Antonio Pappano. Îi va urma tragedia verdiană Rigoletto, în celebra producţie a lui David McVicar, programată în septembrie şi octombrie, dirijată alternativ de Benini şi Griffith cu două distribuţii, prima având pe afiş numele lui Simon Keenlyside, avându-i alături pe tenorul albanez Saimir Pirgu, pe soprana poloneză Aleksandra Kurzak, bas-baritonul austriac Sebastian Holecek, mezzosoprana lituaniană Justina Gringyte, pe scoţiana Elisabeth Sikora…

Din 19 septembrie, iubitorii de operă sunt invitaţi la Bărbierul din Sevilla de Rossini, pusă în scenă de Moshe Leiser şi Patrice Caurier şi dirijată de Mark Elder.

O nouă producţie cu I due Foscari, de Verdi, semnată de Thaddeus Strassberg, care aliniază o distribuţie se primă clasă, Placido Domingo, Francesco Meli, Maria Agresta, Maurizio Muraro, Samuel Sakker, va fi dirijată alernativ de Antonio Pappano şi de Renato Balsadonna. Ea precede, în noiembrie, un nou Idomeneo, de Mozart, pus în scenă de Martin Kusej şi avându-l la pupitru pe Mark Minkowski. Spectacolul, cu Matthew Polenzani în rolul titular, Malin Byström în rolul Elettra şi Stanislas de Barbeyrac, în rolul Arbace, pare să fie de neratat.

Dmitri Hvorostovsky în Un ballo in maschera

Mereu apreciat, spectacolul cu L’Elisir d’amore de Donizetti, regizat de Laurent Pelly şi dirijat de Daniele Rustioni, va fi reluat cu o distribuţie ce îi include pe Lucy Crowe şi Vittorio Grigolo, dar şi pe Bryan Terfel. Acesta din urmă va evolua, în luna februarie, şi în Olandezul zburător de Wagner, al regizorului Tim Albery, sub bagheta lui Andris Nelsons, alături de Adrianne Pieczonka.

Chiar dacă unii spectatori nu iubesc punerile în scenă ale lui Christof Loy, Tristan şi Isolda de Wagner, semnat de el, nu poate fi ocolit în decembrie, fie şi numai pentru prezenţa în distribuţie a Ninei Stemme, alături de Stephen Gould în rolul Tristan, Sarah Connolly (Brangane) şi John Tomlinson. Dirijor va fi din nou Antonio Pappano, directorul muzical de la Covent Garden.

Un nou Un Ballo in maschera de Verdi, montat de Katharina Thoma şi dirijat de Daniel Oren, este programat în a doua parte a lunii decembrie şi în prima parte a lunii ianuarie 2015. Distribuţia îi reuneşte pe elegantul Joseph Calleja, Liudmyla Monastyrska şi Dmitri Hvorostovsky.

Spectacol este urmat pe afiş de Andrea Chenier de Giordani, cu Jonas Kaufmann, Eva-Maria Westbroek, alături de câteva nume care, în mod sigur, atrag atenţia cunoscătorilor: Denyce Graves, Rosalind Plowright.

Scenă din Anna Nicole

Spectacolul concurează în preferinţele publicului cu Le Roi Roger, de Szymanowski, programat în mai, o nouă producţie datorată lui Kasper Alten, dirijată de Antonio Pappano şi avându-l în rolul principal pe Marius Kwiercen.

În Flautul fermecat, de Mozart, montat de McVicar şi dirijat de Cornelius Meister, vor cânta alternativ Toby Spence şi Pavol Breslik, cu Markus Werba, în Papageno. În timp ce o nouă producţie cu Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, de Weil, semnată de John Fulljames, va permite întâlnirea cu soliştii Anne Sofie van Otter, Christine Reice şi Kurt Streit.

Finalul stagiunii este marcat de La Bohème, de Puccini, în a cărei distribuţie se remarcă în primul rând Anna Netrebko, alături de Joseph Calleja şi Piotr Beczala, care vor cânta sub bagheta lui Dan Ettinger, alternând la pupitru cu Alxander Joel, în producţia semnată de John Copley. Spectacolele sunt programate în mai, iunie şi iulie.

Dirijorul Antonio Pappano, directorul muzical al Covent Garden

Luna iunie oferă şi o întâlnire cu Don Giovanni, opera fiind dirijată de Alain Altinoglu. De remarcat mai ales prezenţa lui Rolando Villazon în Don Ottavio şi a Juliei Lezhneva în Zerlina.

În sfârşit, în luna iulie, este anunţată o nouă producţie cu Guillaume Tell, de Rossini, încredinţată lui Damiano Michieletto, cu o distribuţie internaţională, în care se distinge Nicolas Courjal, şi o reluare a operei Falstaff regizată de Robert Carsen.

Linbury Studio Theatre va propune The Trial de Philip Glas, după Kafka, The Cure şi The Corridor de Harrison Birtwistle. Trebuie amintit un nou Orfeo de Monteverdi, pus în scenă de Michael Boyd, dar tradus în engleză, care va fi jucat la Roundhouse din Camden.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.